Friday, March 4, 2016

Me working out?

bismillahirrahmanirrahim...


To those who wondered ape lah yang aku work out kat gym dengan trainer aku tu, here's a snippets...

Rutin kami ialah, once aku sampai gym silalah buat cardiovascular exercise which is walking/brisk walking/power walking (whatever lah.. depends on how fast u think 'fast' means to u) on the treadmill.





First few sessions aku start dengan 30 minit atas treadmill. Now dah boleh 40 minit atas treadmill. 40 minit berjalan laju (takdelah laju sangat pun... normally speed treadmill aku 4.5-5 je hihihi)

Dulu ade juga buat slow jog (lagi banyak burn fat) TAPI lutut aku tak tahan. Ade sekali tu sakit gile and macam injured jugak sampai kena rehat one day then baru boleh ke gym lagi. And till now I don't 'run' or slow jog on the treadmill anymore. (sedar la diri badan tu berat sangat... slow-slow lah yer)

Kisah yang boleh sakit lutut tu sebab aku terlampau paksa sangat berlari kot. Satu malam tu kitorang pegi 6 pack - nama gym atas hotel Sfera kat Manjung. Glemer gak le gym ni cos besar and baru. Malam memang ramai orang pulak tu so masa aku naik treadmill, di kiri kanan aku ada amoi berlari sampai aku pun tak nak kalah juga. Berlari lah jugak. Pastu hampehhh.. Sakit lutut oi. Padan muka aku. Kahkahkah

Anyway, selepas tu tak pergi dahla gym malam-malam. Tak best. Ramai orang. Tak privacy. That's why aku and my trainer, Kak Yantee prefer pergi gym pagi-pagi around 9 am. Rilek je. Takde orang cos orang kerja hehehe...

Ehhh nak citer ape aku buat kat gym tapi melalut-lalut.

Ok, habis je treadmill 40 minits camtu (aku selalunye pastikan dapat distance 3km), kitorang pun start 'main besi'. Main besi ni istilah guna mesin-mesin dalam gym tu la.

Banyak gak bendanya yang aku dah buat... jenuh google image ni hehehe...

Selalunya kalau 1 hari tu main kaki, so akan main kaki je... (read = leg workout)


Buat benda ni kena sampai 12 or 15 kali.. Yang ni okla



Yang ni aku fail. Tak larat even zero weight. Sekali je penah try kot, Kahkah
Nampak simple je tapi bukan senang rupanya nak angkat kaki ke belakang (with weight)




Yang ni paling tak suka tapi ni jugak le Kak Yantee selalu suruh aku buat.
Aku masih zero weight guna benda alah ni. 

Semua exercise utk kekuatan kaki.



Selain leg workout, kami buat jugakla utk bicep, tricep, back, shoulder bla bla bla... (aku ikut je ape Kak Yantee suruh)


Biceps workout.

Ni antara yang slalu buat. Nampak simple je guna dumb bell tu, tapi sebenarnya hazab!
Kalau teknik kita salah, memang tak rasa ape... rasa ok je senang, rileks bla bla.
Tapi since aku diajar oleh trainer yang memang ade pergi kelas/kursus etc, so dapat la belajar teknik yang betul.


Aku pakai dumb bell paling ringan btw.
Tapi semalam dah start guna 2.5kg punye dumb bell (sebelum ni lagi ringan, tak ingat berapa kg).
Lenguh weiii
T_T


Tadi time berdiri, ni guna dumb bell time duduk pulak.
Semua ada teknik-teknik, bukan main taram je angkat...




Masih main tangan...

Lenguh bukan ape, selalunye bila main besi ni kita akan main 3,4 sets (aku selalu mintak 3 set je udah)

Kalau kita angkat dumb bell tu kena la angkat dalam 12-15 kali (contohnya) kan, ok abis je 15 kali angkat, dikira 1 set. Then buat benda lain plak.. and then ulang-ulang ikut cakap trainer...


Sesiapa yang mencari trainer perempuan untuk guide/train korang di gym area Manjung ni, boleh contact Kak Yantee. Bagi aku charge dia reasonable jugak la... Around RM2xx untuk 12 sesi. Yang bagusnya Kak Yantee ni bagi aku follow dulu 3 sesi dengan dia. Lepas 3x ikut dia pergi gym tu, kalau nak teruskan, okla... baru bayar. If tak nak teruskan pun ok. No hal. She's a fulltime housewife yang buat part time jadi trainer. 

Kalau trainer lelaki memang aku takkan jejak la gym tu hehehe... Segan.


Sekian.


Adios.
Written By Ryehana

2 comments:

Anonymous said...

blh bg x cntct number k yantee

Mama Panda said...

saya xboleh nk publish nombor dia. email or kontek saya kt blog ni (bhgn Contact Me)