Wednesday, May 3, 2017

Bedroom Makeover Part 2

bismillahirrahmanirrahim...





Baru balik dari M.I.D Renovation & Interior Deco cos wallpaper yang pilih rupanya takde offer. wakakaka.. so pilih wallpaper lain dari album yang tengh offer.

Ok so plan asal adalah untuk makeover satu bilik je which was the guest bedroom. Tapi semalam lepas diorang datang ukur and I got to deal with the boss, she offered better price if I decorated the second room. So I took it. Jadi, kita decorate 2 bilik la sekarang ni. Bilik sebelah menyebelah; the guest room and the kids' room.



Size bilik. Dua-dua bilik same size.



Guest room aku dah cat dua dinding, laki aku pun dah cat lagi sekali for 2nd layer. So aku just add 2 rolls wallpaper je since 1 wall just need 1 wallpaper.

Upah pasang wallpaper dari RM250/dinding diturunkan ke RM150/dinding hehe...

Kos wallpaper = RM89.90 satu roll. 

Tengah sale katanya. Harga asal RM799?? entah betul ke idak... rembat jelah haha... asalkan bukan wallpaper pvc and yang kecik-kecik macam kat kaison tu... actually nak murah lagi pasang je sendiri and beli wallpaper sendiri kan... tapi aku prefer yang quality ok sikett... and of course dipasang oleh orang yang profesional. Cos lambatttttt lagi nak tukarnye =P 


Kos guest room:-
2 wallpapers: RM89.90 x 2 walls
Upah pasang wallpaper: RM150 x 2 walls

Jadi: RM479.80



Untuk bilik budak-budak pulak, aku decide nak pasang wallpapers kat semua dinding (4 walls)

Kos kids' room:-
4 wallpapers: RM89.90 x 4 walls
Upah pasang wallpaper: RM150 x 4 walls

Jadi: RM959.60

Total kos pasang wallpaper kat kedua-dua bilik: RM1439.40


Aku juga decide untuk tempah langsir sekali. Matching curtains for both rooms:-

Day curtain (warna putih jarang + lace) for 2 windows & 1 pintu bilik = RM180
(Ade lebih kain so aku buat la untuk letak depan pintu master bedroom)

Langsir bilik (blue-ish color) = RM246 x 2 windows = RM492

So total kos untuk langsir kedua-dua bilik tidur = RM672


See total now dah RM2111.40

Tak jadi la nak letak wallpaper kat master bedroom cos bilik aku besor... lagi la telan banyak kos.

Plus, aku masih takde bajet lagi since aku decide nak customized wardrobe dulu before pasang wallpaper... but still, I need new curtains!

Sebab langsir master bedroom sekarang sangatlah loser. dah senget benget and tak cantik. Plus, I want black out curtains ala hotel tu. Now walaupun tutup langsir, still cahaya dari luar boleh masuk bilik and the KIDS wouldn't sleep. =P

So yeah, master bedroom dapat new black out curtain and a blinds (tu kot namanya)

Blinds - dim out (purple)
RM440

Black out curtain (dark purple)
RM311

Total langsir bilik aku: RM751

So total semua sekali adalah: RM2111.40 + RM751 = RM2862.40


Deposit PAID on 2nd May 2017= RM900. So ade balance lagi RM1962.40


Nasib baik within budget cos budget aku memang RM3K ke bawah. Idea makeover ni pun timbul setelah jual 4moms Breeze RM900 (sayang gile nak jual!) and Quinny Zapp Xtra 2 RM680... Boleh la topup-topup ape yang patut. wakakaka...

Better deco bilik dari mengabis duit benda benda tah hape-hape kan? Knowing myself, nanti tak habis-habis beli baju budak, beli mainan budak, beli mekap (padahal jarang pun mekap cos tak reti.. expired cmtu je nanti) and kasut (gile kasut... brp byk kasut ko nak??)

At least, bilik ni lama la bertahannye insya Allah. Sejuk sikit mata memandang (hopefully!)

And paling penting, nak ajar Razin tidur bilik dia.

Can't wait for them to start!

Till next time.


P/s: Ni catatan peristiwa and untuk rujukan masa akan datang/for other people if they tumbled on this blog. Boleh nak compare-compare harga bla bla. To those yang fikir negatif, lantak korang le... ade aku kisah....



Written By Ryehana

0 comments: