Sunday, June 18, 2017

New desktop PC

bismillahirrahmanirrahim...




Yeay! Finally a new desktop PC for home use!

Punye la lama aku tunggu nak dapat PC (a.k.a Personal Computer) ni... banyak cerita sebenonye nak cerita...

Ok... sejak makeover guest room ni dah siap, memang aku nak sangat-sangat ade PC untuk bilik guest sebab aku nak buat kerja dari rumah.

Using laptop sucks, plus laptop aku banyak rosaknye. So I need something yang tak bergerak (not portable like laptop), tak mudah jatuh and tetap satu tempat je. A new desktop PC :)

So being seorang manusia yang tak sabar, aku just survey online je kat Shopee for refurbished PC. Jumpa la... harga around RM900 lebih.

Setelah chat ngan seller bla bla, aku decide, hmmm beli jelah. Sebelum tu aku survey jugak yang kat Lazada etc. Aku nak specs similar macam desktop kat kedai, laju la jugak... takmo lembab.

So lastly I bought online in Shopee.

Tapi tahukah anda bila barang sampai CPU nye jahanam and almost terburai? Tahu tak seller tu pos CPU just letak dalam kotak diorang (lembik je kotaknye) and takde sendal ape-ape cebisan kotak untuk make sure CPU tu tak gerak-gerak? Takde ok. No wonder la jahanam CPU nyer... sampai kat aku, dia punye cover untuk bhgn DVD Rom tu tercabut. Dengan lekangnye... nak tekan ON pun takleh, siap aku kena shot current lagi. Hampeh gile.

I mean, it's stupid really. Memang sah la salah courier, tapi seller tu pun bukan first time berjual online! dah memang kompeni korang jual refurbished pc kot tapi ade ke post cmtu? sticker fragile pun takde.

Aku ni kalau pos handbag jenama Storksak yang mahal-mahal tu (6, 7 ratus) memang aku guna kotak ok. Handbag je pun. Bukan benda elektronik. Gile...

To make things worse, aku plak TERTEKAN "Order Received" kat Shopee. Gileee... camne leh tertekan ni?? Padahal aku nak Request Refund. Adoi, memang stress gila aku waktu tu.

Tanya Shopee, camne nak buat if TERTEKAN "Order Received" walaupun sebenonye nak Refund, diorang cakap takleh buat ape. Memang duit akan release terus kat seller. Aku le plak kena mintak dengan seller...

Oh nak mintak bukan senang wehhhh... Jenuh la aku mesej-mesej, hantar gambar, video semua nak tunjuk CPU tu jahanam.


Bayangkan aku dapat barangnye camni je?
Letak bubble wrap camtu je? dengan CPU nyer tergoyang sana-sini dalam kotak tu.
Dahle kotaknye lembik je, bukan jenis keras.





See what I mean?


Sabo jelah kan...




Bila aku bising kat seller, dia nak send replacement. Tapi aku fikir-fikir balik, aku tak nak ah. Aku nak refund duit je senang. Sebabnye masa deal kat Shopee aku mintak less and mintak free gift speakers. Tapi haram tak dapat pun speakernye. So aku dah tak percaya.

Maka, esoknye aku pos semua items; monitor, laptop/mouse, CPU guna KTMD. Kena RM25 okeh, 13kg semuanya. Ni pun aku claim mintak diorang bayar balik.

Jenuh aku follow up dengan KTMD cos nak tau diorang dapat bile barang tu. Alhamdulillah esoknye sampai and aku terus mintak diorang refund. Yang agak bengang tu, seller kata technician dah check tapi TAKDE MASALAH apa-apa and boleh je ON. Gile ke ape, aku dah tunjuk video aku nak on takleh siap kena shot current lagi ada. Tengok sendiri gambo kat atas tu pun leh nampak lekang tu kan... so aku bebel-bebel tak duli tak nak replacement, nak REFUND. Dahla say sorry pun idak masa aku complaint2 nih.

Tapi biasa la kan, bab refund ni slow sikit and macam-macam alasan. Maka terpaksa main taktik kotor sikit, ugut nak bagi bad rating bla bla then baru lah dia cakap, OK, management kata boleh refund, akan refund via cheque minggu seterusnya. Lega aku. 

So alhamdulillah dapat la balik duit aku RM9xx tu.

Bile jadi camni baru la laki aku nak tolong carikan desktop PC. Selama ni aku suh cari dia buat bodo je... -__-

Dia search kat Mudah je, yang boleh COD kat tempat dia keje now di Selangor. Senang, takyah pos-pos. Harga under RM600. Genuine Microsoft Windows 7. Deal.

So laki aku baru je bawak balik kelmarin. So happy! Ni aku tengah blogging guna PC aku le ni hehehe... Refurbished je. Murah. Jimat. Kitar semula ;)




Jadilah.
Meja komputer zaman dulu kala aku beli time sale. ade slot cd bawah tu.
Kerusi pun kerusi murah, Rm20 lebih

Senang nak buat kerja sikit...
Senang nak blogging (yeay!) yang paling penting hahaha...

Aku ni dahla mood blogging time 2,3 pagi.

Oh well... Very happy to finally have this =D





Complete dah guest room/escape room 

Ok, I should've moved that white blanket. -_-
rosak gambar




Pengajaran dari insiden ini adalah:-

a) Jangan beli computer ONLINE. Ni pengajaran untuk aku jela. Cos aku dah serik. Aku penah beli Smart TV online and dipos oleh Gdex, it was fine. Laptop pun penah beli online. Cuma kali ni maybe takde luck kot.

b) Check sebelum click. Jangan click "ORDER RECEIVED" kat Shopee selagi tak check barang betul-betul. Ok actually ni aku dah check and memang nak refund tapi TERTEKAN "Order Received" instead of "Request Refund/Return". Hai jari gemuk. Or self consciously tekan kot? Entahlah.


But jom kita pandang dari segi positif pula:-

a) Dapat beli PC baru dengan harga lebih murah.

b) Dapat voucher RM30 dari Shopee cos diorang feel bad aku punye pengalaman pembelian cam hampeh and diorang takleh watpe. Kahkah....


So there.

Adios.




Written By Ryehana

0 comments: