Thursday, August 16, 2012

Derma susu ibu?

bismIllah...


Online jap sambil tunggu Subuh, lepas Subuh pun takleh nak tido balik... So layan FB, email and blog kejap.

Dah lama tak ngusya blog Boba... arini terdetik nak usya.

Terpanggil nak memblog lepas bace satu blog entry kat situ bertajuk 'An Inspiring Story About Donating Breast Milk While Traveling'


Haih... sebab diorang tu omputih... so takde guidelines bab bagi anak orang susu badan kita. Aku terfikir, berapa banyak la agaknye baby yang kenyang dengan 300 oz susu ibu tu? Setiap ibu-ibu derma berapa oz?

*Selingan jap untuk refresh memory*
Syarat wajib menjadi anak susuan adalah
1) Baby tu berumur less than 2 years old
2) 5 kali kenyang – 5 kali kenyang ini bermaksud, 5 kali menyusu dan setiap penyusuan ibu itu haruslah sehingga bayi itu benar-benar puas , nampak kenyang, tidak meragam dan jika ada sendawa ianya boleh dijadikan panduan sebagai kenyang.



Razin masa kecik-kecik dulu (before campur ngan susu formula) minum susu ibu yang dipam dengan purata 4,5 oz sekali minum... pastu sendawa, kenyang and tido...

Dengan 300 oz of breastmilk tu agak-agaknya berapa ramai baby jadi anak susuan ibu-ibu yang menderma susu tu??

Oh my...

Speechless...


Leh refer link INI untuk more info tentang hukum mahram, pembahagian harta dll antara anak susuan.



Written By Ryehana
alhamdulIllah...

1 comments:

PakMail said...

Salam Ryehanna,

Saya ucapkan selamat berhari raya. Semuga bergembira di hari lebaran di samping suami dan anak kesayangan.

Minal aidin wal faidzin....