Friday, April 11, 2014

Friend

Bismillahirrahmanirrahim...


Takleh tido.. Razin pun belum tido ni... Aku asyik teringat perbualan aku pagi tadi...

Aku called Nurul, my old friend in KL yang dulu sama2 kerja Hertz. She just gave birth last month... And me being me, busy and sempat whatsapp dia je bulan lepas. Masa tu dia dah bersalin 1-2 minggu kot. Lupe dah... And dia bagitau yang anak dia warded cos ade masalah kesihatan. Tu jelah yang sempat mesej...

Then aku sibuk until pagi semalam baru teringat nak kontek dia balik cos tengok kat FB memang takde langsung post tentang dah bersalin ke... Gambar baby kr... Langsung takde. So I called her...

Rupa-rupanya anak dia masih warded. Sakit berkaitan jantung.. Lupe plak ape yang disebutnya... Sedih betul dengar berita tu...

Her baby is only 2.2kg now... Doctor nak operate pun takleh, nak tunggu berat baby naik lagi baru leh operate. Lama lagi lah rasanya duduk hospital tu... And Nurul pun risau jugak cos maternity leave 2 bulan je, camne kalau dh 2 bulan anak dia masih warded? Cost nak bayar itu ini? Jaga anak... Allah... I can only imagine how she must've felt. I can't help but feel so helpless too... 

Aku doakan semoga dia tabah la.. Tadi masa cakap pun, both of us cried... Sedih sangat cos tak sape sangka akan diduga begitu kan.. Dia dah la agak lambat dapat baby... She was married before me.. And dia baru tahun ni beranak anak sulung. Allah duga dengan kesihatan baby yang kurang baik pula...

Buat aku tersedar... Dalam ke'excited'an aku nak sambut ahli baru ni, kadang2 aku lupa Allah tu perancang segalanya... Bersederhana. Beringat. Sentiasa lah beringat... Bersedia....

Allah... Terima kasih dengan ingatan ini... :'(

Ahh... Aku masih asyik teringatkan Nurul and her baby girl.

Aku doa sangat semoga baby cepat tambah berat, and bila operate cepat sihat... Moga segalanya baik-baik sahaja.

To Nurul, semoga sabar dan tabah menghadapi hari2 yang mendatang... Insya Allah... U are a strong woman.

Aku tumpang sedih dengan segala yang menimpa tapi percayalah ade hikmahNya ni.. Stay positive. And don't lose hope.

Please please contact me if there's anything i can do to help. Macam yang aku cakap kat phone...

Mmm... Aku pun dah nak beranak lagi beberapa minggu. Semoga Allah permudahkanlah...

Amin ya rabbal alamin....


Alhamdulillah...

0 comments: