Monday, May 11, 2015

Masa yang lambat berlalu

bismIllahirrahmanirrahim...




I'm now 28 weeks pregnant.

Patutnye last week, 8hb Mei aku kena pergi HAT for usual checkup tapi aku tak pergi.

Mogok. Dan malasssss gila sebenarnye nak BUANG MASA dari pagi sampai petang tak buat apa.

Jumpa doktornya tak sampai 10 minit, tapi kena masuk dari 8am-4.30/5pm. Giler kau tak buang masa camtu?

So no more.

Aku pergi Sejati hari Jumaat lepas for checkup and I decided to give birth there.

Lantaklah kalau kena czer sampai 7-8k pun. Redha. Tapi of cos kita kena usaha dan berdoa banyak-banyak moga dalam bersalin normal kali ni.

Aku nekad cos dah tak larat buang masa pergi HAT. Kalau cepat takpe, tapi sebab lama sangat masa terbuang tu... alahai... memang lemah la aku. Dah la takde line 3g sangat, nak buat kerja secara online pun takleh.

Biarla pergi private bayar mahal sikit asal tak buang masa dan aku bole manfaatkan masa aku buat macam-macam kerja yang MENJANA duit. =p

Now dah 28 weeks... 7 months la kiranya tapi aku dah tak sabar nak beranak weh.

Sebab badan berat and sakit-sakit kaki and ari-ari kalau berjalan banyak. Sangatlah tak selesanya... huhuhu... Moga dipermudahkanla bersalin nanti.

Anyway, masa checkup aritu sempat tanya doctor on my birthplan.

Roughly a birthplan la walaupun verbal je hehehe...

1. I asked him about episiotomy. I said I don't want it. And gladly he said he don't practice that UNLESS very necessary. Good. Trauma hokeyyyyy


2. Yang kedua, aku tanya tentang pecahkan air ketuban. Adakah dia akan pecahkan air ketuban walaupun tak perlu? Ok bab ni dia cakap 'it depends on the situation'. Yes, dia akan pecahkan ketuban kalau ibu dah sakit and progress takde. Pemecahan air ketuban ni mempercepatkan proses kelahiran.

Oklah. Takpe... aku sendiri kena gali lagi ilmu nampaknye. Tak sabar nak tunggu amani birth class with Kak Nad!

Anyway... for this 3rd baby, IF boleh normal memang aku nak tunggu sampai sakit yang dah takleh tahan baru pergi jumpa doktor. Hehe...


3. Yang last sekali adalah about delayed cord clamping. I asked "Boleh ke buat delayed cord clamping?". Dia macam pelik awalnya cos tak pernah lagi orang mintak kot? Pastu doc tanya aku balik nak delay berapa lama? Aku cakap la at least 3 minutes.

Bab DCC ni lama jugak berbincang... dia kata should be no problem kalau just 3 minutes cos after baby keluar aku boleh terus amik susukan sementara nak tunggu uri keluar (assuming the cord is long enough). But he did say something about possibility of jaundice if buat delayed cord clamping.

Katanya, once baby dah keluar, baby bernafas melalui udara. Baby tak perlukan dah uri or darah dari uri tu... then I asked why people store cord blood then? Hmmm panjang gak la cerita bab dcc ni masa bincang2. Aku pun dah lupa... tapi aku tetap dengan decision to delay cord clamping at least by 3 minutes.



Ape-ape pun aku look forward untuk join kelas amani birth akhir bulan June nanti. Kat Manjung je. Sape berminat inform hehe...


Adios.



Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: