Sunday, May 31, 2015

Of May 2015

bismIllahirrahmanirrahim...


Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menaip di blog ni lagi.

I'm at the comfort of my mom's house in Beruas. Kejap lagi nak balik Lumut. Tapi bile memikir yang line internet kat Lumut cam siput (pakai YES 4G je), baik aku update blog jap kat kampung.


1. Raul dah setahun pada 14 Mei 2015 yang lepas. Dah boleh jalan dah pada umur setahun. Alhamdulillah... sekarang tengah mabuk kaki. Anak no. 2 ni sensitif kulitnya. Kalau panas and berpeluh, muka naik ruam. Kesian. Selalu digelar pak itam cos kulitnya gelap berbanding abangnye Razin hehe... Now he loves to babble. I guess he's learning to speak. So cute :D






2. Razin pulak first time ade Sports Day anjuran taska dia last 23rd May 2015. Rumah Hijau. Aku, husband, and Raul pagi2 lagi dah sampai kat Dewan Pej Tanah. Pukul 8 lebih. Biase la sukan budak-budak. Nini, Mak, Diyana & Amirul came later around 10-11am. Nasib baik jugak diorg datang cos Raul dah bosan and cranky. Susu lak abis. Diorang datang tengok Razin pastu aku suh balik rumah Lumut bawak Raul. Aku, husband and Amirul stayed sampai sukan abis.

Kelakar gila anak aku yang hati tisu ni.... Main musical chairs yang berebut kerusi tu, 2x dapat kerusi, oklah... Kali ke-3 tak dapat kerusi, dia bantai melalak kat tengah-tengah tu. Wakakaka... nasib baik la bukan the only ones. Ramai gak budak tak dapat kerusi and kena kuar menangis beria. kikiki... aku gelak je :p

Part ibu bapa plak jadi part ayah and anak. Aku memang tak sior le nak join kan, so husband join la race ape tah dengan Razin. Again, Razin melalak cos dia tak biase orang bersorak bising-bising and keadaan berebut-rebut nak menang. Kahkah... lawak betui la anak aku ni. Hati tisuuuu :p

Bila tanya suka tak sukan, dia cakap "TAK SUKA". Oh well, mana jatuhnye kuah kalau tak ke nasi. Your mom hates sports too. And ayah kau pun rasanya bukanla sportsman. Pak Ucu and Pak Uda je gile sukan... tak terikut plak ek. huhuhu


Raul dah mula bosan.




Ayah dan anak.




Budak hati tisu







3. We sold our VW Beetle last week. Ohh sedih gila aku ok. Sedihhh sgt. Itu kereta idaman, kereta kesayangan, kereta paling comel di dunia (bagi aku lah). kikiki... But since anak nak masuk 3, and aku ni plan nak amik maid (kalau ade rezeki. cos sampai sekarang tak dapat2 lagi), maka of cos la kena ada MPV sebijik. CRV tak muat utk 3 kids and 1 adult kat belakang unless la tak pakai carseats. Well, aku ni memang tak boleh kalau anak tak duduk carseat... bahaya ok. So I asked husband to sell jela Beetle tu. Beli MPV senang 3 bijik carseat leh sumbat. Maid pun leh duduk belakang.


The day we sent the car at used cars shop. 25th May. Bye Mr Beetle T_T


Nak jual CRV, masih tak lepas cos loan bank banyak lagi. Kalau jual sekarang, kena topup lagi duit kat bank to pay off the loan. Eh memang tak koser le kan. So jual jela Beetle tu. Dapat jugak 10K plus, buat jadi downpayment MPV so sekupang tak yah topup dah, Senang....

CRV tu plan memang nak jual jugak tahun depan. Tapi tengok le camne... kalau tak jual pun, mekap bagi lawa sikit. Tukar cat ke ape... CRV tu lagi sayang cos sangat-sangat banyak berjasa kepada kami. Walaupun kitorang beli second hand, CRV tu tak pernah rosak melainkan kesilapan driver (bateri kong sebab lupa switch off lampu - adik aku pekak badak tak dengar bunyi amaran lampu masih menyala).

Beetle sayang sebab comel je. Tapi sejak beli memang banyak gak abis duit repair itu ini. Almaklum le kereta antik kan... kuikuikui. So elok le jual. Tunggu la dah tua nanti kot-kot ade rezeki beli yang baru. huk huk...


Depan kedai,

Hanya tinggal kenangan. Huahuahua





4. Aku sekarang dah minggu ke-31 pregnant. Well, baby aktif dalam perut. Alhamdulillah kesihatan ok... cuma biase la dah gemok gila ni asyik sakit pinggang kalau baring lama-lama. Berat ntah berapa kilo... dekat 90kg dah kot? KAHKAH. Lantak lah kat situ, malas nak mikir. Esok lusa ni ade checkup kat Sejati. Tak sabar nak tau update baby.



5. Next weekend 6-7 Jun kitorang akan ke Terengganu cos adik aku si Afnan nak bertunang. Kereta baru tak dapat lagi ni. Patutnye dapat esok lusa... Moga-moga by Rabu dapat dah la. Boleh rasmi pergi Terengganu. A

Awalnye aku maleh nak pergi cos tak larat gila. Dah nak masuk 8 months kan, nak bawak badan pun tak larat. Pastu nak kena bawak Raul yang kuat meragam tu plak (seriously dia tak macam Razin yang baik je kalau bawak berjalan). Tapi bila fikir nak dapat kereta baru, MPV lak tu, terus semangat. kakakkaka.... ala lagipun aku leh rileks sikit cos Mak and Nini leh naik sekali. Haaa tolong jaga Raul =P

Dalam kepala otak aku pikir nak makan je. Keropok lekor, satar bla bla... hehehe....


Oklah. Tu je update kali ni. Esok baru aku add gambo-gambo untuk entry ni.


Ciao.



Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: