Monday, October 10, 2016

Battle to lose weight 3

bismillahirrahmanirrahim...


Ha? Tak habis-habis lagi blog tentang #ananakkurus? Ehhh suka hati aku la blog aku kannn...

Biase ar, bila dah nampak ade perubahan, semangat sikit hehe...


Current weight.


Still kadang-kadang jadi 80kg jugak tapi sebab dah tau badan aku camne, aku positif yang memang berat boleh turun lagi if I keep doing what I'm doing.

To tell the truth, it is not easy to maintain your schedule to work out at least 3 times in a week.

Kalau lah aku ini seorang makan gaji yang kerja 9-5 every weekdays, memang aku susah le sikit nak luang masa nak ke gym.

Banyak halangannya especially if you're a mom.

Kalau bujang, insya Allah bole la lagi spend masa malam tu kan...

All in all, I'm so grateful that I have a business on my own that I can delegate to my staff at the shop.


However, if you really looking forward to shed some weigth and stay fit, maybe you can do a little bit of research on quick exercises that you can do at home.

Aku memang takde masa nak google-google sangat so I listened mostly to what my trainer said.


If you're big like me (berat 80kg ke atas dengan tinggi 160cm), running or jogging may not be suitable for you in the beginning. Sakit lutut weh... even jogging pun macam nak tumpo. I learned that in a hard way. Sakit nak mampos kaki aku padahal aku lari seminit dua je masa atas treadmill... Selebihnya jalan laju je... Berlari 1 minit after every 15 minutes and almost 4 hari kaki/lutut aku sakit.


I found this link to be very useful. Those were the exercises I did with my trainer. At first we started with 2 sets of 12 reps. Now dah up ke 4 sets!

Link: http://www.bodybuilding.com/fun/wotw12.htm


Fuhh...

Nanti sambung.

---------------------------------------------------------------------------------------


TETT!!

Aku sambung balik entry ni pada 10 Oct 2016 cos lama gile benda di atas tu kat "Drafts"

Well well.. dulu 79 kg eh.

Now berat dah 75 kg. My thighs still chunky tapi dah toned down and I don't look as big as I did when I was 79kg heh.

Cuma masalah besar aku sekarang ialah PERUT.

Konon-konon nak ade ade toned abs by December, tapi aku rasa macam susah giler je. Kejadahnye kan cos masih buncit lagi HAHA..

Even Kak Yantee yang train aku pn perut dia tak flat. Reason paling penting sebab tak control makan... then faktor lain maybe sebab dah 2,3x operate perut utk beranak. 

Tapi bab operate maybe alasan je la... yang sebenar-benarnya sebab tak control makan.

If selama ni aku leh bangga gitau orang yang aku TAK DIET (memang aku xdiet or makan ape2 ubat kurus okehhh) and lose weight semata-mata work out, nampaknye pasni takleh dah la cos aku KENA juga control makan jika nak perut cantik hihihihi....


We'll see how.

Really, it's not easy.

Adios.



Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: