Tuesday, April 18, 2017

Bermegah-megahan

bismillahirrahmanirrahim...



At the shop now settling some Shopee's order and print all the consignment notes so that Hanis boleh pack je terus bila masuk kedai nanti.

Baru lepas hantar Razin ke taska around 7.45 tadi.

Asyik ulang-ulang baca Surah At-Takasur cos surah tu yang dia tengah hafal kat taska. He's in the Pre Tahfiz (Little Caliphs) by the way.

Aku pun baru tergerak nak google tafsir surah tu.

It made me pause and reflect.


الْهَكُمُ التَّكَاثُرُ, حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ, كَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُوْنَ, ثَمَّ كَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُوْنَ, كَلاَّ لَوْ تَعْلَمُوْنَ عِلْمَ الْيَقِيْنِ, لَتَرَوُنَّ الْجَحِيْمَ, ثَمَّ لَتَرَوُنَّهَا عَيْنَ الْيَقِيْنِ, ثَمَّ لَتُسْئَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيْمِ.

Maksud:
"1. Bermegah-megahan telah melalaikan kamu
2. Sampai kamu masuk ke dalam kubur
3. Janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu itu)
4. Dan janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui
5. Janganlah begitu, jika kamu mengetahui dengan pengetahuan yang yakin
6. Niscaya kamu benar-benar akan melihat neraka jahim
7. Dan sesungguhnya kamu benar-benar akan melihatnya dengan 'ainul yaqin
8. Kemudian kamu pasti akan ditanyai pada hari itu tentang kenikmatan (yang kamu megah-megahkan di dunia).



We all need this reminder.

Sometimes you get so caught up in your worldly affairs, you tend to forget that this world is only temporary.

The wealth, the children you have... they are temporary. 




Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: