Wednesday, April 19, 2017

New project, maybe?

bismillahirrahmanirrahim...




I am itching to paint or maybe put a wallpaper dekat guest room.


Now this is my new workplace.



Aku dah pernah upload pic workstation ni kat twitter I guess... the view was beautiful kalau buka tingkap sebelah kiri tu waktu siang. You can see the hills. And I just love seeing green hills! (bukit dah botak aku tak suke)

Aku harap ni jadi tempat kesukaan Razin bila dia dah masuk sekolah rendah nanti untuk buat homework or study. Or... I don't know, maybe the deco the next room je? Cos bilik ni untuk guests actually. 

I bought the small computer table and the chair last month. Kekonon aku nak start balik work from home... tapi laptop plak hampeh. Dah format, tapi still lembab ya rabbi.... Dahla touchpad rosak, wifi rosak (boleh detect tapi takleh stay connected), usb port 1 rosak... so aku kena guna mouse. Sabo jela... ni nak update blog and edit pic pun seksa ya amat.



Aku baru beli wireless mouse sebab rimas dengan wayar bersepah.
Ni jela 2 usb ports yang ada kat laptop. Ade 1 port lagi belah kiri tapi dah rosak.
1 port cucuk benda alah utk wireless mouse.
1 port lagi cucuk WIFI adapter.



Aku nak transfer gambar dari henpon pun takleh guna usb. Terpaksa send pics kat email and download je masuk komputer lol.

Gigih mak tau nak update blog ni wakakakaka...

Takpe, aku baru order USB hub kat Shopee... semoga esok lusa sampai.

Actually aku nak cerita tentang bab nak menceriakan bilik ni. Like I wrote in the beginning, I am itching to paint the bare walls. Or maybe letak wallpaper. Tapi duit mana duit?? T_T



Nampak bulatan merah?
Aku plan nak letak wall floats.
Rak la... tapi... hmmm...


Percaya atau tidak, dalam rumah aku  ni langsung takde rak dinding.

Aku rasa laki aku tak suka cacatkan dinding kot. Cos memang takde. Bilik bawah yang Umi duduk sekarang which used to be my workstation, dah berapa kali aku mintak laki aku drillkan and pasangkan rak. Tapi tetap tak nak. Saboooo jela.

This time aku rasa macam sangat perlu je... Cos I need to put stuffs on it. Especially bekas stationary nih.



Almaklum, tukang menyibuk ramai. huhuhu



And of course the walls. Boring gile color off white sejak dari rumah ni dibuat tahun 2008 dulu. dah 9 tahun tak pernah kena cat kan... I think cat je murah dari pasang wallpapers... ke bukan? hmmmm...


So that's it. I need a new project. I hope we can make this work. Aku dah bosan dengan warna sedia ada. Desperately need a makeover. Haihh if only money grew on trees! 

See, Nini selalu komen aku ni tak reti nak deco rumah la ape la. Hey aku bukan tak reti (well, memang takdela minat sangat actually cos aku fikir praktikal je... anak kecik-kecik lagi nak deco pejadahnye? buat kena conteng je..huh) tapi it's about money. Everything needs money ok. Kalau banyak duit, semua boleh jadi :p

So mari kita jot down ape benda nak kena buat:-

1st sekali, measure bilik. Now where the hell did I put the measuring tape, again?

- buy tape. measure bilik.


2nd, survey harga upah mengecat dan kos pasang wallpaper. Mana murah, itu yang kita amik. kikiki

3rd, dah decide nak kena cat or pasang wallpaper, kena kemas bilik and cover semua benda kesayangan supaya memudahkan orang mengecat/pasang wallpaper.

4th, pasang wall floats!! i need this wahai husband huh...

5th, jom tukar langsir plak. Alang-alang tak pernah tukar. wakakaka...

6th, new beddings for the bed.

7th, new TV for the room cos yang sebelum ni dah bawak pergi homestay untuk ganti tv kat homestay yang rosak! (previous tenant lap dengan kain basah kot. Orang yang repair tu cakap skrin rosak sebab basah. sabaaaaa jelah)

8th, hmmm can't remember.



Eh tapi aku dah decide nak beli new desktop dulu untuk ganti laptop hampeh ni. Cuma kena tunggu sale 25-28 April nanti kat Parade Computer. Hopefully ade yang within budget. Kalau terlebih bajet, kita beli refurbished ones online jela. Ape-ape hal tengok harga time sale dulu.

Well, that's all for now. Razin and Raiq dah join aku kat bilik ni and they're restless.

Night.



Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: