Saturday, April 6, 2013

Karangan di pagi hari...

bismIlah...


I'm at my mom's house now. Razin is sleeping beside me... after hours of coaxing for him to sleep. Haihhh... susah giler nak tido.

Sebenarnye pagi-pagi karang kitorang nak ke Perlis. Rombongan cik kiah wakakakaka... takdelah, rombongan sekolah Mak. Biase la kan nak ke ladang anggur then tak sah kalau tak singgah Padang Besar. Aku bukan nak shopping pun (xtau nk shopping ape kat PB tu) tapi ikut jela cos bosan dok umah je... at least, kuar gak dari Perak. And paling penting aku takyah drive. Malasss!

Nak update sikit about life.

Alhamdulillah... bisnes is good. Ada improvement. Boleh lah nak hidup...

2nd baby? Still nada. Jeles aih tengok orang dah ade 2nd baby ni... but I believe ada hikmahnye. Berusahalah! HAHAHA... hopefully once husband dah duduk sekali nanti ada la rezeki Allah bagi.

Other than that, I'm happy.

Insya Allah akan dapat kunci rumah kedua kami bulan April ni. Bulan lepas macam nak tercirit jugak la bayar lawyer fees (RM4600) and duit valuer (RM800). Rabak gile. Aku tunggu duit kutu orang bayar jer baru leh bernafas sikit. huhuhu... Nasib baik la ada backup plan kan...

Tapi bulan ni pun kena berjimat-cermat since nak masuk umah tu mesti nak prepare macam-macam. Kitorang nak humban perabot sedia ada sekarang ke rumah kedua tu. Cos rumah tu memang nak sewakan fully furnish. Target nak sewa pada kompeni-kompeni... dalam RM1500 sebulan ke... Lepas la duit loan rumah. Huhu...

Hubby sebenarnye keep pestering me about that house. Dia nak suruh kitorang sewakan umah Lumut ni and duduk kat rumah kedua (in Manjung) too cos umah tu semi-d setingkat setengah (tingkat atas ade master bedroom jer). Rumah sekarang  (Lumut) double story terrace yang langsung takde tanah. Dia kekonon ada la projek nak bercucuk tanam la... nak letak wakaf la etc kalau dok umah semi-d tu...

But no... aku malas nak pindah cos rumah tu rumah lama... Kitorang beli 2nd hand. So mesti tak sebest rumah Lumut sekarang kan.. dahla aku baru install kabinet for my Soho. So no... koserr... sewa jelah.


Oh by the way... ade benda nak update sikit tentang hubby.

Well, sekalung tahniah to him cos dah pakai pangkat baru. Dah confirm Lt Cdr after sebulan lebih jadi pemangku Lt Cdr. Alhamdulillah... naik gaji, naik jugakla elaun bini askar yang dipotong dari gaji beliau. kehkehkeh... syukur... boleh topup-topup beli barang RAZIN. Ehem. *bajet isteri mithali*



Another big news that I'm so excited about and is.... well... I'm going to have a new car!

Finally... my own car. Memang la sebelum ni aku jer yang selalu belasah Mr Cherev tu, but I always think of it as hubby's car. Not mine. Yerla.. OUR car. Tapi hubby yang bayar.. still... tak sama dengan your own car kan. heheh... At the age of almost 28 years old, baru nak merasa dapat kereta sendiri. Tu pun second hand sajork. HAHAHAHA... Tak mampu ler nak beli brand new. Tak kisah la... asalkan kereta yang aku suka. Aku yang akan bayar (cos aku yang nak sangat model tu) tapi suami aku tetap kena topup gak la wakakaka.. Terima kasih suamiku cos sudi nak tolong topup bulan-bulan... biasela, binimu mana ade gaji. hihi...


Sebenarnye hubby jugak yang beria nak beli kereta. Dah bosan naik motor Virago dia tu... Nak jual Virago and beli kereta pulak. "Jadila merasa dah pakai Virago... bole la jual balik" katanya. Hmmm suka hati abang la... Orang lelaki memang jarang shopping (lagi2 laki aku... gile jimat!) kan, tapi sekali dia gatal tangan nak menshopping, amik ko... takde nyer barang ratus-ratus ringgit. huhu...

Banyak cerita and peristiwa untuk pilih our second car kereta aku nih... kejap-kejap nak itu, kejap-kejap nak ini... Survey macam hape je.. Jenuh jugak la dilema nak beli yang mana satu sambil check duit dalam bank. huahua. Hmmm tunggu barangnye dah ada depan mata la... nanti aku story mory lagi kat blog.

Alhamdulillah... life is good. I feel so blessed. Sesungguhnya semua ni memang pinjaman jer. Takde yang kekal pun... terima kasih ya Allah kerana bagi peluang merasa nikmat ni semua... :')


Razin is now 2 years old. Aku masih belum sempat update blog dia.

Cheeky now. Masih lagi belum pandai cakap... mak aku suruh toilet train dia cepat-cepat once dia dah pandai gitau bila nak berak. I'm dreading to toilet train him... i can foresee the monster in me surfacing whenever Razin terkencing or terberak merata-rata dalam rumah. Ermmm. takutnye. Kesian Razin nanti. huhu... dapat mak garang nak mampos. T__T

Sekarang ni pun aku dah suruh dia sapu sampah, lap air yang tumpah (dia buat), buang pampers dia dalam tong sampah setiap kali dah tukar and simpan baju-baju dia yang aku dah lipat. So far ok. Excellent except bab sapu sampah. Lagi bersepah ada la. But of cos, baru 2 thn! haha.. aku memang hampeh.

Kena banyak-banyak berzikir la aku ni... Panas baran sebab tak dekat ngan Tuhan kan... oh, ya Allah... 

Well.. till then. dah 2.30 pagi. Nak tido jap befor bangun lagi sejam.

Salam...



Written By Ryehana
alhamdulIllah...

2 comments:

Mummy Iswatie said...

tahniah dapat rumah baru dgn kereta baru...mungkin lps nih baby baru....

Mama Panda said...

hehehe insya Allah. mmg nak baby lagi.. ^_^

thanks!