Thursday, October 10, 2013

7 weeks... dan bebelan...

bismIllah...

 7 weeks pregnant today!



Alhamdulillah... last Tuesday dah scan and finally dah nampak amniotic sac. And nampak jugak jantung baby berdegup-degup dengan laju. Syukur ya Allah... tak sedar aku menangis sendiri masa on the way balik scan tu. :')

Walaupun ni 2nd pregnancy, tapi tahap ke'excited'an tu sama je macam 1st dulu. Maybe sebab lama tunggu? Ape-ape pun, aku harap semoga baby no.2 ni akan sihat dan selamat sampai full term, insya Allah.


Ni gambar scan aritu. Nampak kantung je yg bulat tu. baby kt bottom of the sac. VERY SMALL!
Yela, besar buah blueberry je... tapi kenapa aku gemuk macam dah pregnant 4,5 bulan?? -__-



Ermmm... scan ni kat Klinik Diong. Sebenarnye aku buat checkup kat Klinik Sejati. Tapi sebab masa aku datang tu mesin tengah servis plak, aku dibawak pergi klinik sebelah. Nasib baik la sebelah je. Tapi tak kisah pun cos Dr Diong tu baik and ramah gile. Pasni aku takkan pergi dah klinik pakar Ling kot. Pergi Klinik Diong je. Heheh...

Tu jelah update baby no. 2

Next check up 27hb nanti. Aku tak buat-buat lagi buku pink cos malas. Aku tak ingat mana aku letak buku pink time Razin dulu... Nanti la dah 3,4 bulan baru aku buat. Lagipun maleh nak pergi KKIA. Kena tunggu lama bla bla... 

Anyway...

Update Razin.

Dah masuk bulan kedua Razin pergi taska. Plan awal nak hantar sebulan je. Tapi terlajak ke bulan seterusnya cos sejak preggy ni memang aku penat. Tenaga aku hanya untuk bekerja (dari rumah), uruskan kain baju and kemas rumah sikit-sikit serta settlekan hal pengeposan barang etc. No energy to cook and memang tak lalu makan ape yang aku masak pun. huhu... Tunggu laki aku balik Raya Haji nanti baru ok kot.

Razin dah ok dah sekarang. Takde dah nangis bergolek-golek bila kena tinggal kat taska. Nangis kejap or kekadang tak nangis pun. Muka je macam nak nangis. And he's happy he has friends. Senyap je bila hantar dia pepagi ke taska. Takde memberontak dah. Oh... dah besar anak aku... :')

Rasenya abis bulan 10 ni tak hantar Razin ke taska dah rasenye. Sunyi jugak dia takde. Tapi problem aku bab makan la... kesian plak anak aku tak makan kalau aku tak masak. Aku tak makan xpe. Aku memang MALAS masak tahap dewa sekarang ni even perut aku sakit and lapar gile aku rela start enjin kereta pergi tapau ape2 makan. Yeah, that bad.

Busy kerja dari pagi sampai petang... Malam je free ckit.

Dah memang SELALU sangat aku makan lambat tak ikut time. Well, memang aku ada gastrik so lagi la teruk kan...

alhamdulillah bisnes ok... sangat ok. tapi kekurangan dia aku tak cukup masa. Solat Zohor pun selalu pukul 3 lebih... padahal aku dok kat umah je! Semuanya lewat. Zohor and Asar selalu lewat. Haihhhh... Ya Allah, permudahkanlah...

Bak kata Hamka kereta mayat, rezeki yang berkat tu rezeki yang kita dapat tanpa membuatkan kita mengabaikan tanggungjawab kita pada Allah. 

Because I know... semua wang dan harta di dunia ni takleh bawak ke kubur jugak. Duduk dalam kubur nanti sorang-sorang... Fuhh... perlu muhasabah diri lagi.

Cuma niat aku sekarang, cari duit untuk kesenangan anak-anak aku nanti. Tolong suami aku untuk kehidupan yang lebih selesa insya Allah.. and mudah-mudahan I can help others with what I have.. Alhamdulillah, kami tak mewah, tak juga miskin. Cukup-cukup sahaja.


Sekian bebelan hari ni.

Esok lusa sambung lagi kalau rajin.

Akhir sekali, tempek gambar sikit...




Written By Ryehana
alhamdulIllah...

2 comments:

Nur said...

CONGRATULATIONS Babe!!!!

I doakn semoga semuanya selamat ye

Rashid said...

assalam ..

Moga segalanya baik-baik .. jaga kesihatan k ..