Tuesday, October 29, 2013

Masuk angin

bismIllah...


Masuk angin?

Ya, itu yang aku rase sekarang. Macam semalam, aku tengah tahan nak muntah ni. uhuhuhu... Memang morning sickness teruk jugak kali ni. Takleh tido cos sendawa, kentut-kentut and air liur macam banyak je. Tanda nak muntah.

Bukanlah aku merungut. Jauh sekali menyesal sebab pregnant (gile wehhh!). Ni yang aku nak sangat setelah sekian lama (sejak Razin umur setahun lagi, to be exact). Tapi yela kan, dah lupe rasa pregnant tu camne. Hehe... so muntah-muntah and loya tekak ni macam pengalaman baru perlu dicatat. kahkah

Hari ni akhirnya aku masak nasik setelah lama gile tak masak. Semuanya beli cos duduk dengan Razin je pun. Kalau ade suami baru malu sikit tak masak. =p

Dan arini aku masak jugak la sardin. Goreng telur. Tu jela. Sebenarnye nak makan ikan goreng garing2 tapi takde ikan dalam peti ais. Memang tak masuk ikan umah aku ni kalau suami aku takde cos aku malas nak siang ikan. And memang sepanjang hidup aku tak pernah siang ikan pun. Laki aku yang buat. kwang kwang kwangggggg (pecah rahsia). Dan jugak, aku tak reti nak beli ikan. Errr...

Dah jemu makan ayam. Tapi sebab lapar, makan le jugak malam ni. Takde menggaru lagi setakat ni.

Aku rasa next week nak cuti seminggu di Beruas. Letih le dan kesepian duduk berdua je dengan Razin. Nasib baik jugak ade Razin. Dia lah peneman setia aku. Alhamdulillah great bonding time sebelum dia dapat adik baru. huhu...

Laki aku balik 6hb Nov ikut kapal. Tak sabar dah ni... rasa tak seronok sangat takde orang jaga.

Dulu, masa pregnantkan Razin, aku duduk di KL sampai kandungan 5 bulan lebih. Di KL, kami menyewa 4 orang satu rumah. Aku duduk dengan adik aku, Nini. Dia la yang tolong masak and drive (bawak Kancil lepas perut dah besar, sebelum tu naik motor ulang-alik Taman Maluri-Jln Sultan Ismail. Dekat je kan? Tapi dengan MOTOR ok.. dengan Nini bonceng lagi-since dia takde lesen motor.. dengan jalan jem nyer... sedih btl ingat balik)

Sekarang? I really wish I have someone who can cook for me! Kerja aku nak melepek je... uhuhu... malas dan tak larat tahap dewa bab masak. Dengan muntahnye lagi. Cepat la abis fasa muntah monggek ni. T_T

Nak balik kampung....

Nak makan masakan Mak je. HUHU

Anyway, baby updates:

I'm in my 9th weeks. Just a couple of days to go into week 10.

How your baby's growing:

Your new resident is nearly an inch long — about the size of a grape — and weighs just a fraction of an ounce. She's starting to look more and more human. Her essential body parts are accounted for, though they'll go through plenty of fine-tuning in the coming months. Other changes abound: Your baby's heart finishes dividing into four chambers, and the valves start to form — as do her tiny teeth. The embryonic "tail" is completely gone. Your baby's organs, muscles, and nerves are kicking into gear. The external sex organs are there but won't be distinguishable as male or female for another few weeks. Her eyes are fully formed, but her eyelids are fused shut and won't open until 27 weeks. She has tiny earlobes, and her mouth, nose, and nostrils are more distinct. The placenta is developed enough now to take over most of the critical job of producing hormones. Now that your baby's basic physiology is in place, she's poised for rapid weight gain.

How your life's changing:

You still may not look pregnant even if your waist is thickening a bit. You probably feel pregnant, though. Not only are morning sickness and other physical symptoms out in full force for most women, but you may feel like an emotional pinball as well.
Mood swings are common now — it's perfectly normal to feel alternately elated and terrified about becoming a parent. Try to cut yourself some slack. Most women find that moodiness flares up at around six to ten weeks, eases up in the second trimester, and then reappears as pregnancy winds to a close.

Haha...

Suka part 'How your life's changing' tu. Memang tepat. Morning sickness in full force! Huaaaaa... Kalau ikut record sebelum ni, masuk 3 bulan je aku dah ok. That's another couple of weeks. huhu....


“Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu."


Written By Ryehana
alhamdulIllah...

0 comments: