Monday, March 3, 2014

Kos pasang autogate and doorbell

bismIllah...


Ni entry tergendala namanya... Dah lama siap tapi baru ada masa nak update kat blog. Tu pun untuk rekod dan rujukan di masa akan datang hehe...

Ok. First sekali, kitorang pasang tiles kat porch. Itu benda pertama yang kami buat sebab simen tu makin teruk je rupanya and menyampah ade rumput-rumput kecik tumbuh.

Gambar sebelum pengubahsuaian. Waktu malam.
Ade tembok batu...and lantai porch tu takde letak tiles sampai ke pagar...
Masa ni husband dah cat pagar jadi warna putih.




Gambar lama giler... time pakai Cik City lagi haha.. grills pun takde lagi time ni :P
Warna asal pagar macam gambar. Grey with gold color at the middle.



Jenuh jugak survey sape yang amik upah murah ekekeke... yela, kitorang kan buat benda sikit-sikit. Ade duit baru buat. =P

Ni pun buat penambah-baikan since bulan Jan lepas government servant dapat bonus kan.. And husband dapat claim dia ke Sabah tahun lepas... So, laki aku pun menambah baik la itu ini...


Brother yang baju biru tu la yang kami upah untuk pasang tiles. Abang Rosli namanya.
Kitorang mintak dia robohkan sekali tembok batu since husbandku nak letak pagar je terus. Senang nak keluarkan dua bijik kereta... (almaklum bini dia ni hampeh sikit bab parking)

Kos pasang tiles dan runtuhkan tembok batu: 
RM2400
(Rosli: 013-5201042)


Settle bab pasang tiles and runtuhkan tembok batu, kami mintak Abg Rosli ni quote harga untuk pagar plak. Di samping tu kami jugak mengsurvey la harga pagar yang kitorang mampu.

Memula kekonon nak pasang stainless steel gate, tapi most kedai yang kami survey quote harga sekali autogate mencecah 9-10K! Gile ke hape hahaha... Mahal cos pagar kitorang lebar (kan dah runtuh tembok batu huhu). Maka, tak jadi la nak berstainless steel bagai. Besi biase je udah. Jimat!

Survey punya survey, still tak jumpa yang kami mampu kahkah... Bajet ciput la katakan... So mintak tolong brother yang buat tiles tu cari juga kawan dia yang leh tolong bagi harga yang ok.

Akhirnye kami amik ngan kawan abg tu jer. Tapi buat pagar jelah semata-mata cos dia caj autogate mahal le jugak... dalam RM1900. Laki aku hold dulu autogate. Pasang pagar jelah dulu...

Kitorang pilih pagar yang boleh terlipat 4 tu... ape nama tah. Tak tau la aku istilah nyer ape.

Masa pagar sampai ade kesilapan sikit.

Kitorang request nak ade pintu kecik kat tepi dan juga mailbox di bahagian tengah pagar tu.
Tapi diorang hantar pagar macam biase je. REJECT. So diorang amik balik and tambah lagi...



Time pasang pagar...



Itu le pintu kecik nyer... senang nak buang sampah.


Ni plak peti surat. Sebelum lekat nombor. 
Sekarang dah ada nombor rumah 


Gambar mailbox dari sebelah dalam



Ni plak close up pintu kecik.
Simple je.

Kos pagar di atas (without auto gate): 
RM2800


Okeh, rabak dah poket laki+bini bayor duit tiles/runtuhkan tembok and duit pagar.

So nak tambah auto gate le plak. Rata-rata kos pasang auto gate kat Manjung ni dalam RM1800-1900.
Maka, laki aku survey kat Mudah.my jumpa la orang yang pasang auto gate di Ipoh dengan harga affordable sekali wiring bagai.

Nasib baik le leh datang ke Lumut, so diorang la yang buat. Laki aku mintak diorang pasang doorbell sekali. Hal ini demikian kerana seringkali kami tidak sedar akan kedatangan tetamu di luar pagar rumah. Kalau strangers, diorang segan nak buka pagar (walaupun dulu memang tak kunci pagar pun, tutup camtu je).

And selalu sangat bila tefon pun tak angkat (biase le kekadang busy and tak pegang phone kan), so better la ade doorbell. Hon2 kereta tu macam kurang sesuai le plak. =P

Time tengah pasang autogate.

Alamak lupe amik gambo doorbell. Tapi standard jelah rupanya....


Nak buka sebelah jer pun boleh...


Nak buka dua-dua belah lagi la boleh.


Doorbell kat tembok batu belah kanan (gambar tak berapa jelas)



Remote auto gate dapat 3 bijik.
1 untuk lekat sekali dengan kunci motor laki aku, 2 lagi untuk Beetle and CRV.
Guna remote je leh control nak buka sebelah pagar (nak buka kiri or kanan or dua2 sekali)

Kalau suis dalam rumah memang untuk buka dua-dua pintu pagar.


Kos pasang autogate + wiring + doorbell:
RM1550 
(autogate RM1400 + doorbell RM150)
Contact: Jefry - 016 533 6735



Yang masih pending dalam list adalah awning untuk porch ni. Masih hold cos kekeringan dana. wakakaka...

Sekian.
Written By Ryehana
alhamdulIllah...

20 comments:

Tautan Hati NabilaHasyim said...

boleh jadi rujukan saya lak..

ingt nak buat sliding, xperasan ada yg jenis lipat ni ye..
lepas ni nak cari yg berlipat lah, autogate, jimat ruang.

kemas n cantik lagi...

Mama Panda said...

Kitorang sebab memang tak boleh nak buat sliding cos xde space since tembok batu tepi tu dah roboh.

Tapi yang berlipat ni memang jimat space. Masa buka pun takdela kena kereta orang kalau ade orang tengah tunggu betul2 kat luar pagar tu hehe

Laiciberry said...

Salam...cantik rumah akak..

Ryehanna said...

Thanks, Laiciberry :)

Anonymous said...

salam, kepada yg berminat pasang autogate boleh call saya 012-9201212 @ microinverter@yahoo.com, location seluruh selangor & negeri sembilan. Quotation boleh runding sampai jadi.

Saiful Anuar said...

Kepada tuan/puan yang mencari autogate installer.khidmat pemasangan autogate seluruh selangor dan kuala lumpur.pakej termasuk wiring rm 1480..atau rm1180 jika sudah terdapat wiring autogate point.hubungi saya saiful 011-11260013

Anonymous said...

Salam, lebar rumah puan ni bape? 20 or 22 kaki? rumah saya 20 kaki, tgh survey utk buat contoh renovate porch..terima kasih..

Ryehanna said...

Hi Anon,

Rumah saya ni 22 kaki.

Susan Cheah said...

Look very nice! You have your Autogate installed, do you install CCTV Cameras too??

Fara Anuar said...

Salam Reyhanna. Sy mmg nak renovate porch. Terjumpa blog awak. Tq sbb sgt2 berinformasi. So far, autogate awak ada any problem x? Sy ingat nak ambil org yg sama sbb sy area ipoh. Hopefully after sales service pun ok

Ryehanna said...

Hi Susan Cheah, No we didnt but will do soon.

Hi Fara Anuar, setakat ni tak pernah ada problem lagi. Memang ok je :)

Lymz said...

wah ..saya mmg excited baca blog u pasal renovated porch..actually this year punya renovated kan ..tadi ada kontraktor dtg rumah kata ..gate saja 4800 ...m gate kan...utk auto gate kan m..apsal lah mahal sgt ..u punya baru 2k ++ saya duk melaka..nampaknya kena survey lagi .gate ryehanna ..material apa ek..boleh tahu ...

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Luasnya porch!
Kena jugak pasang autogate ni..bahaya sorang2 buka pagar dengan enjin kereta still on.
Thanks bagi info pasal harga. At least saya boleh buat reference / basis untuk rumah saya nanti

Anonymous said...

assalam pembaca semua..diharapkan semua pembaca pon sihat sejah tera hendaknya..just nak promote service pemasangan autogate dari saya.kepada pembaca yang masih mencari penyedia pemasangan autogate ni boleh la singgah ke blog saya ye .www.autogated.blogspot.com

Fazlee Electrical Enterprise said...

PAKEJ PEMASANGAN CCTV TERMURAH DAN MAMPU MILIK.

PAKEJ CCTV 4 CHANNEL
RM 1,600 NETT !!!


Pakej Termasuk:

1 unit DVR - 4 channel Standalone DVR
4 unit- 700TVL IR Dome / IR Bullet Camera
500GB Hard Disk


PAKEJ CCTV 8 CHANNEL
RM 3,900 NETT !!!


Pakej Termasuk:

1 unit DVR - 8 channel Standalone DVR
8 unit- 700TVL IR Dome / IR Bullet Camera
1TB Hard Disk

PAKEJ CCTV 16 CHANNEL
RM 6,900 NETT !!!


Pakej Termasuk:

1 unit DVR - 16 channel Standalone DVR
16 unit- 700TVL IR Dome / IR Bullet Camera
2TB Hard Disk


WARANTI PEMASANGAN 1 Tahun!!!
Harga Termasuk :
Kos Pemasangan, Cabling, Programming,
Camera Angling,
Setup for Remote Viewing (PC and Mobile)

Boleh hubungi saya 01129427024

Terima kasih

kampung9 said...

Assalamualaikum, klu pagar dh ada cuma nak wiring je,brp diorg ambik upahnya ye?

rhas said...

salam.. nak tanye harga rm1550 tu siap semua ke means pagar+autogate+wiring.. plzzz reply























Ryehanna said...

1550 tu AUTOGATE, WIRING & DOORBELL sahaja.

Gate asing rm2800... Ni pun harga masa March 2014. Rasanya tak dapat harga cmni

Meandalwaysbeme said...

Sis..ade nombor org yg buat gate tu x

Amir renovation said...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)