Tuesday, March 4, 2014

New carseat

bismIllah...


Dah beli carseat for new baby. Baby nyer belum keluar lagi, tapi dah beli siap-siap cos last month ade sale.
Tukar model plak kali ni... kalau masa Razin dulu, aku beli Maxi Cosi Cabriofix... kali ni aku beli Maxi Cosi Pebble plak.

Carseat lama Razin yang Cabriofix tu aku dah bagi kat kawan aku yang beli stroller Zapp Xtra Razin yang lama. Bagi free jer cos rupa pun takdela cantik sangat dah. Berfungsi yes, cuma tak cun dah. Segan aku nak jual... Itu yang aku bagi free jer. Masa dia nak amik stroller aku suruh tengok carseat tu... Kalau rasa nak amik, amik jela. hehehe...

Lagipun carseat lama Razin tu aku beli preloved. Kali ni alhamdulillah ade rezeki lebih boleh baby pakai brand new item :)

Ni la gambar carseat lama Razin yang sangat-sangat berjasa :')

Maxi Cosi Cabriofix preloved from UK.
Material velvet (kat sini memang takde)



Yang ni lak brand new carseat Maxi Cosi Pebble warna Intense Red. Ni warna koleksi tahun 2013. Haa yang supplier buat sale pun untuk warna lama ni lah. Belasah la kan... asal dapat murah. Pebble ni mahal kalau takde sale.


Maxi Cosi Pebble - Intense Red


Ape beza Cabriofix dengan Pebble?

Actually takde la banyak beza pun. Dua-dua model untuk newborn until 13kg (or selagi muat!). Dua-dua boleh attach pada Quinny strollers (Babyzen ZEN pun boleh) and design pun lebih kurang je sebenarnya.

Tapi Pebble ni model yang baru sikit dari Cabriofix. Thus the price also pricier than Cabriofix. Adala tambahan sikit pada Pebble ni...For instance, ade extra cushion untuk lapik body baby macam boleh dilihat pada gambar di atas. Pastu kat head support tu lagi best dari Cabriofix (bagi aku la) cos head cushion tu lapik kepala baby... as for Cabriofix plak, head support tu utk place kedudukan kepala baby je.. xde cushion yang lapik belakang kepala baby... (paham ke ntah ayat aku ni)

Tengok gambar jelah.

Ni rupa Maxi Cosi Cabriofix



Ni plak Maxi Cosi Pebble.

Refer jelah gambar tu yer...
Yang Pebble tu, both extra cushion and head support removable jugak.


Beza dari segi retail price:

Maxi Cosi Cabriofix: RM999
Maxi Cosi Pebble: RM1299



Kenapa aku beli Pebble plak kali ni?

Saje tukar angin... lagipun masa sepupuku yang balik dari UK last year mintak tolong jual carseat Pebble (preloved from UK), aku sempat belek-belek and check sendiri. Memang best gak la. ehehehe... Ni link preloved Pebble yang dah sold tu: http://mamapandablogs.blogspot.com/2013/08/preloved-maxi-cosi-pebble-black-for-sale.html

Kandungan dah nak masuk 7 months. So baru la beli barang sikit-sikit. Gedik sikit pregnant kali ni cos macam-macam benda nak beli... almaklum la aku sendiri jual kan? ekekekeke... masa Razin dulu catu segala benda. Sangat jaga budget cos kerja makan gaji... dahla gaji pun seribu lebih je dulu... Alhamdulillah sekarang ada rezeki lebih... Lagipun kalau beli barang baby branded-branded or mahal insya Allah takde masalah nak jual preloved. So takde istilah membazir di situ... =)

Entry ni juga dibuat so that aku boleh redirect je customers yang tanya 'APE BEZA MAXI COSI CABRIOFIX & MAXI COSI PEBBLE?'.

Panjang lebar dah tulis siap gambo lagi. hehehe..

Kesimpulan?

LEBIH KURANG je.... Terpulang pada bajet. Kalau bajet lebih amik la Pebble cos tak ramai orang pakai Pebble (kot-kot nak lain dari lain ke kan.. kikiki)

Dua-dua model bagus for infants.

Personally, aku tak berapa recommend orang beli carseat yang leh pakai dari newborn sampai 3,4 tahun (cth: Maxi Cosi Opal, Milofix) cos the size is big. Agak bulky la... Macam tak berapa sesuai cos newborn babies (yang baru lahir and size memang kecik+fragile) kecik sangat lagi... dah besar sikit dalam 2 bulan lebih ok la kot? tapi terpulang la kepada pendapat masing-masing. 

Yes, kalau beli carseat yang leh pakai dari newborn sampai besar memang sangat jimat!

But I prefer infant carseat macam ni cos aku nak letak kat Quinny stroller hehehe... Kalau beli Opal confirm la tak boleh letak kat stroller kan... Gabak gile Opal tu.

Plan aku, bila baby dah tak muat Pebble, simpan for next baby (bole je kalau nak jual tapi sayang la cos kali ni beli brand new) and beli Opal plak. Tengok la bajet camne plak nanti kan...

Semuanya ada kelebihan dan kekurangan. =D

Sekian............


IKLAN: 
Ade promo Medela breast pumps untuk bulan March. Boleh bayar 2x. Pakej menarik sangat! Check here 

Written By Ryehana
alhamdulIllah...

2 comments:

sharinakamar said...

Maxi cosi pebble anak sy yg 1st suami dh buang.simpan kt umh mertua.katenye dh kne kencing kucing.bru tau last week.sedih.bgtau la awl2,blh save duit beli yg bru.sy plak tnggu hari je nk brsalin.nk beli brand new mahal.tgh usha2 prelove pebble tp byk dh sold out.cabriofix byk ler.nsb naik strollernye baik lg...nk jgk cari maxi cosi car seat sbb sng blh attach ngn strollernye..

Anonymous said...

satu lagi kelebihan maxi cosi pebble adalah jika pakai familyfix isofix based tu ..dia pakai based yang sama untuk maxi cosi pearl..dah jimat kat situ. lagi satu selamat sbb pakai isofix bkn guna seatbelt.