Friday, January 16, 2015

How it started?

bismillahirrahmanirrahim...



Ramai mintak aku share pengalaman and camne nak start bisnes. Aku sebenarnya bukan tak nak share, tak tau nak tulis camne. Plak tu, bukannye baguihhh sangat pun aku ni. huhu... segan nak cerita beria. Sape yang follow blog ni dari awal (sejak aku belum kawen) mesti tau betapa ntah ape-ape nya aku ni.... Malu aku nak share citer... Baru 3,4 bulan berkedai kahkah...

Takpela... sebagai catatan peristiwa, meh update ckit...


Ok, first sekali, aku tak pernah bermimpi pun nak ada kedai mahupun menjadikan berniaga tu satu kerjaya. Tak pernah. Cita-cita dari kecik nak jadi cikgu, then engineer, then lecturer. Tu jer.

Tapi sejak bersalinkan anak sulung, segalanya berubah. Ye, betul... murah rezeki bila ada anak. Insya Allah...

Start dari ade Razin, aku berjinak-jinak jual barang2 baby preloved kat FB. Masa tu makan gaji and basic tak sampai 2k. Gaji dapat 2k plus kalau overtime. So, saje la ambil peluang dapat balik duit untuk topup baju baru anak/mainan dia dengan jual balik some of his branded clothes/toys...

Dan waktu ni aku aktif dalam macam-macam group kat FB. Malaysian Cloth Diapering Parents, grup2 Preloved, grup2 Group buy etc... Dari situ kenal kawan-kawan secara maya. At the same time network + friends berkembang and people know me. Standard la kalau ade jual beli mesti orang bagi recommendations or feedbacks etc... so dari situ makin ramai kawan maya dan kenal macam-macam orang.

Start seronok berniaga online. Then started looking for direct resources and from there I registered my own company (5th Oct 2011). Masa ni dah takde hati nak kerja makan gaji dengan Sime Darby Rent a Car dah. So I told hubby I wanted to quit after receiving bonus (HAHA).

Bulan Dec 2011 last month aku keje makan gaji. Then I was on my own. Macam biase jela, berbisnes di FB and start buat website kot by this time... tak ingat sangat.

By middle of 2012 aku memang dah sangat serius and ade target untuk berkedai in 2014. I remember one of the suppliers handed me a questionnaire/form and there was one question on "whether or not I plan to have my own brick and mortar shop in the future?"

I answered yes. "When?" 2014.

Alhamdulillah tercapai.

I guess memang dalam apa benda sekali pun, kena ada TARGET. Masa aku tulis tu aku just tulis je... congak-congak gitu... kalau ade rezeki, ade la... (standard ar mesti pikir camtu je). Tapi sebenarnya dalam kepala otak ni maybe dah tertanam visi and semangat to make that target came true. Syukur tercapai jugak.

Bukan senang. Seriously bukan senang. Ramai orang ingat aku dengan senang dapat apa aku capai sekarang (takde le apa sangat pun sebenarnya cos RAMAI lagi lebih power kot... aku peniaga picisan je huhuhu).

1st sekali, kena jimat. Ade nampak aku travel overseas or beli barang branded before? Takde. Sekali je ke Bandung and another trip to USS Singapore. Itu jelah. Sekali sekala ikut husband out station, dapatla merasa dok hotel sedap-sedap sikit haha...

Bukanla nak kata tak spend langsung, tapi masa awal-awal dulu memang tak. Sekarang je macam tak sedar diri sikit :P

Dari dulu aku tak pernah amik gaji pun dari 'untung' yang dapat jual barang kecil-kecilan tu... kalau perlu baru guna duit. Berniaga ni kena control bab tu cos cash selalu ada... boleh gelap mata. So kena ade tahap resistance to spend money yang tinggi hehehe...

Nak bagi beringat utk tak boros tu aku cepat-cepat sign up takaful for myself n kids. Bulan2 caj kad kredit. Husband and I also spend on 2nd house and some land... So aku slalu beringat "eh takleh belanja lebih dari xx amount cos nanti hujung bulan nak byr xx xx"

Dapat laki pun jenis jimat so kitorang memang takdela berabis duit melancong ke hape... teringin... tapi nanti-nantilah...

I started with only 2k starting fund. Then in 2012 aku mintak husband aku buat loan 13k for my bizz... and aku sendiri buat personal loan 10k - aku dah takde gaji and memang takleh mintak loan tapi kebetulan bank tempat aku buat kad kredit offer 10k loan tanpa apa2 supporting doc melainkan rekod pembayaran kad kredit aku yang cantik. Bulan depan abis la bayar...

Masa nak buka kedai ni aku jenuh timbang-timbangkan. Kalau boleh mesti nak modal 100k paling koman. Tapi duit simpanan (capital utk berbisnes) xsampai 100k. Oh wait, mak aku nak pencen so nanti dapat duit pencen kakakakaka (hampeh punye anak LOL) so yeah I asked my mom to invest 30K for my bizz. She agreed. But for the record she only gave 25K. Jadilah. =P

I didn't asked for Tekun loan, Mara or even PUNB. Lack of info and help (plus takde masa jugak nak research)... and deep in my heart, I think we could do just fine without it. And yes, alhamdulillah ok la lagi... dah nak masuk 4 bulan beroperasi, things looked ok. Boleh gajikan adik sendiri hehehe... Moga berterusan and lebih baik.

Lagi ape nak citer? Tu je kot. Takde ape sangat kan...

Cuma aku nak catat yang aku sangat lega cos dapat asingkan kerja dari rumah.

Sebelum ni Work At Home Mom kan, now dah tak kerja di rumah lagi.

Bezanya?
- anak hantar babysitter
- tak duduk di rumah lagi... tak masak :P (i hate cooking)
- customers pun tak datang rumah dah (privacy babeh!)

Part hantar anak ke babysitter tu sedih gak... tapi nak wat camne kan, takleh nak wat kerja... Raul dok kat babysitter till Thursday je. Friday aku angkut ke kedai (like today... I'm writing this with Raul in my lap)... Razin pulak dah start sekolah so petang dalam pukul 5 amik Razin and terus balik rumah.

Lega dan lebih teratur hidup aku bila bole pass some of the work to other people... to Hanis (my brother who helped at the shop) and to the babysitter.

Salute WAHM out there. Penat kan.... kerja tak stop.

My job pun tak stop lepas balik rumah. Cuma lega cos ade gak masa 'alone' kat ofis/shop where I dont have to worry about cooking, feeding the baby and cleaning up the mess he made.

Banyak plak bebel.

Sambung lagi bebila free.

Adios.

Written By Ryehana
alhamdulillah...

2 comments:

Norkhadijah Shamsul said...

Wah begini rupanya perjalanannya hehe. Follow blog akak early 2012. memang nampak kesukaran & kepayahan kat situ. Alhamdulillah makin maju day by day. Abd one more, memang rasa inspired bila baca blog akak. from nothing to everything. adore gile. apapun, Semoga bisnes akak berjalan lancar dan maju sentiasa. amin ^_^

Ainul Mustafa said...

saya pun baru jadi wahm. penat sbb 24 x 7 keje. tapi puas hati. kalau malas ajak anak tido..hihih