Sunday, February 28, 2016

Blogging itu terapi

Bismillahirrahmanirrahim...




Rasa macam lama tak menulis kat blog. Now tengah 'aman' sikit cos Raiq tengah tidur and 2 lagi hero ikut bapak diorang handover kunci kat tenant baru.

Haa rumah di Manjung tu asyik bertukar-tukar tenants je. Almaklum lah sewa mahal kahkah... bukan ape, nak bagi loan rumah tu takyah ditopup... so now semua bilik dalam Rumah Manjung ade aircond and dah ade kompeni nak sewa for their employees setahun. Jadilah.. setahun takyah mikir hal cari orang.

Anyway, we are still maid-less and I'm stressed cos I can't do much work while taking care of my kids.

Dah 2,3 minggu gakla aku tak mengadap kerja di kedai lama-lama. Masuk sejam dua je cos sama ada bawak Raiq or aku ade hal lain.

Raiq aku tinggalkan sekerat hari di rumah babysitter lama Raul. Leceh kan... Babysitter tu dah ada new kids yang dia babysat sejak kitorang amik bibik dulu. Haihhh dulu elok2 dah dia jaga anak2 aku je. Now ada budak lain, aku la kesian nak biar dia jaga ramai-ramai. Damn bibik. grrrr (smpai skrg marah lagi ni... astaghfirullahalazim!)

Susahnye nak memaafkan.


Masih lagi mencari helper yang leh mengasuh budak-budak ni di rumah. Last week seminggu Raul di kampung. Kitorang balik weekend je. Nasib baik lah 'kampung' tu dekat je, 40 minit dah sampai. Weekend ni bawak Raul jenjalan Zoo Taiping and bawak balik ke Lumut cos esok (Isnin) Opahnye ada appointment kat klinik. Mak Yang keje, Mak Teh ngasuh anak orang len tapi tak nak ngasuh anak sedara sendiri (dont ask). Bla bla... so amik la bawak ke Lumut. Nini kata akan amik Raul semula Selasa nanti.

This thing really stresses me out ok.

I want a nannyyyyyyy!!

Aku tak kisah sangat bab kemas rumah except for the laundry thingy (lipat kain, sidai kain) and preparing food for the kids during lunch. Bab mengemop, menyapu bla bla tu comes second. 1st and foremost, just take care of the kids.

Nak kena bayar gaji seribu jugak ke baru ada orang nak keje? Macam... err... agak mahal lah bagi aku. Cos aku ni keje fleksibel, most of the time aku balik tengah hari utk pam, makan, solat. Time tu jugak maid akan time out utk berehat & solat. Takdela kena perah tenaga teruk sangat? Hmmmm... pening pening...

Takde ke orang yg kurang kemampuan nak kerja and duduk sekali? Masa zaman mak aku dulu senang je dapat orang gaji... zaman sekarang ni susah betul cos orang sekarang memilih kerja. Stress mak


Dah malas pikir bab stress.

Selama aku menjadi 'work-at-home-mom' (again!) 2,3 minggu ni, memang la aku suka gak dok umah. If only I don't have to think of orders, parcels being packed carefully bla bla.. aku ok je. Masalahnye kena pantau gak keje staff/adikku itu... huhu


If only... if only... if only!

Hah. Berangan lah.


Update tentang #ananakkurus2016

- Berat masih belum berkurang kahkah... Baru 8 sesi. Grrr... susah nak meet up pun cos aku terkejar-kejar dengan kerja dan nak hantar anak orang jaga T_T

- Tak boleh control makan lagi. SUSAH. SUSAH dan SUSAH! kahkah... no wonder la tak turun-turun berat ku dari 83kg! =P


K dah bye.


Free-free sambung lagi blogging.


Iklan kejap:
Mencari pembantu rumah/pengasuh di Lumut yang boleh duduk sekali ataupun harian. Gaji boleh runding, please contact 0125280858

Thank you!


Written By Ryehana

2 comments:

Nur_cahayamataku said...

sabar la ana. jangan stress2.. smile okey.

Mama Panda said...

hihi... sedang besabar :D