Wednesday, October 13, 2010

Baby updates

bismIllah...



Sunday night (10.10.10)

Aku tengah baring tengok tv di rumah Lumut ketika first time rasa sesuatu di perutku. Air dalam perut macam berkocak... macam ada buih ke ape... Masa mula-mula tu aku terkejut, ingatkan macam gas dalam perut. Yela, kan aku tengah banyak angin... And then, comes the second one. A tiny flutter... Husbandku sempat la pegang... And that was it. Pastu sampai sekarang tak rasa dah (or maybe aku tak perasan cos busy wat benda lain). Lepas kejadian tu, takdela pikir sangat dah... cos maybe betul just angin je kot?



Monday (11.10.10)

Routine checkup di klinik kerajaan. Doctor asked me ada rasa baby gerak tak? She asked me yang tak tau ape-ape ni? Macamla aku pernah mengandung sebelum ni... Anyway, I told her yang last night memang ada rasa macam air dalam perut berkocak time baring... but I don't know la tu baby ke... or just gas dalam perut. Cos 2 kali tu je jadi... Pastu tak rasa dah. Then she said, "Oh... baby la tu..."

So... it was the baby! ^___^

Happy la cos akhirnya rasa gak some movement... even if it was only a tiny flutter...

Oh, and know what? Berat aku dah naik 73.1 kg!! And my pregnancy is 4 months old... Masa first checkup pada 30 Ogos dulu berat aku 69.4kg. Huhu... dah kena nasihat jaga badan... Tapi nak wat camne, asyik lapar je!! T___T



Today (13.10.10)

Petang tadi masa kat ofis, aku rasa lapar sangat-sangat. Padahal dah 3 kali makan nasik... Sekali time breakfast kul 7.45 pagi, then makan lagi sikit nasi dan buah mempelam around 10 ish and then another plate of nasi campur masa lunch kul 12.50 tengah hari. Since aku rase macam banyak gile aku dah makan, aku tahan la tak nak makan lagi (plus badan aku memang dah naik giler wehhhhh)... time tu dalam pukul 5 petang kot.

Kemudian pedih gile perut aku... Then rasa nak terkencing. Masa kat toilet, lepas aku pee, aku rasa perut aku yang pedih sebab kelaparan tu. Dup Dup Dup Dup... I can feel strong beats. I think it's my baby's heartbeats. Lame jugak aku rasa. Then aku rasa nadi aku sendiri... ok, nadi aku slow je... so, the fast and strong heartbeats must belong to my baby then! Oh... what a joy! I was really happy!

Kuar toilet terus singgah kiosk sebelah Pak Cik Kafe and beli air soya dan roti 2 bungkus. Magically, lepas makan, heartbeats tu macam slow down sikit... But still, I can feel them.

(By the time I type this entry, those beats dah slow down... dah susah nak rasa or perasan... maybe tadi leh rasa kuat gile sampai macam bergetar perut cos aku lapar gile kot. :P)

Aku still ragu-ragu tentang degupan jantung baby aku tu... yela, entah-entah aku je super excited and could be imagining things... So, aku suruh my colleague, Nurul rasa perut aku... nak tau whether dia leh rasa ke tak degupan jantung yang laju tu.

And she did! She squealed like an excited kid when she felt those fast beats! hehe...

Oh... I sure am feel so grateful.

Thank you Allah...

Thank you for this lovely gift.

:')

I told my husband about this new discovery... and he was a little sad cos he's not here with me to experience it together... Haihh nak wat camane... tunggu bulan depan la baru dapat jumpa lagi... sailing je manjang... huhu


p/s: A little shoutout to our branch exec, Kak Rozy cos she just delivered a baby boy last Monday! Congrats!!

p/p/s: Another shoutout to Lt Sharudin a.k.a Odenk and wife cos baru dapat baby boy!


Great link: Check out this site for 'what to expect during the 16th week pregnancy'.


Salam sayang,

alhamdulIllah...

3 comments:

hanc said...

salam puan panda.. Lama tak baca blog u.. Jaga kesihatan baik2.. Jaga baby...

fik-autoz said...

yeah,bgus la cmtu..tumpang gembira sama..=p

Anonymous said...

asik nak jaga badan je..mane bleh..jaga bb tu lg pnting..cayok2!

-brad-