Monday, December 10, 2012

An entry from Bandung

BismIllah...


Can't sleep. Yes, awal lagi, baru pukul 10 suku malam waktu indonesia... Pukul 11 mlm waktu malaysia (lbh kurang).

Rindu giler kat anakku, Razin.... Huhu...

Tapi nampaknya Razin happy jer kat Msia, Yong yang jaga. Knowing Yong, aku risau Razin terlebih makan jer... Kerja nak bagi budak tu makannnnnnnn je. Tadi tengok video anc gambar yang Yong tag kat FB, terubat rindu...

Ala, macam tak pernah terpisah.... Pernah je.... Cuma xpernah la jauh beribu batu ni... Nasib baik tempat kitorang menginap ni ade wifi and aku bawak ipad cabuk ku ini...dapat gak la online. Nasib baik bawak!! I was thinking to left it behind but hubby insisted that bring a tablet.

Anyway, kitorang sampai Indon semalam... Hari Ahad. Aku pun dah tak ingat ape yang berlaku on the first day cos eveything was a blur to me ;p

Anyway, we stayed in Darul Jannah's Cottages...under Daurut Tauhid. Basically tempat ni pesantren la.... Or tempat orang belajar agama. Memang akan kedengaran alunan bacaan al-Quran shj di sini.... Tenang je... Memang pengalaman berharga la... Selama nk baca dari buku cerita jer (buku Habiburrahman el shirazy) tentang pesantren and suasana di pesantren, now kitorang duduk di pesantren! Haaaa pengalaman betul....

Tempat ni besar jugak la... Ade siaran radio sendiri lagi... Dekat cottage aku duduk n ade rumah-rumah anak yatim jugak.... Macam-macam ada...

Malam ni malam terakhir di sini. Esok tido tempat lain pulak.

Hari ni pagi-pagi kitorang gerak pergi Tangkuban Perahu.... Iaitu ke kawasan gunung berapi yang masih aktif. Tour guide kitorang sejak sampai ialah Pak Erwin. Cool je orangnye.

Lepas tu kitorang pergi Pasar Baru di mana ibu-ibu menggila bershopping (termasuklah aku). Cuma tak tahan bila pergi trip reramai naik bas ni, kitorang selalu kena serbu dengan peminta2 sedekah, penyanyi jalanan dan juga penjaja jalanan. Stress oi.... Masa mula-mula ok lagi, ni kalau dah setiap kali naik bas turun bas kena buru, memang annoyed giler ar.

Lepas ke Pasar Baru, pergi Toko Tiga. Tempat seluar jeans etc. aku tak beli ape pun kat sini... Haha...

Then dinner, balik cottage.

Takde mende sangat bunyinya kan? Tapi sebenarnye kitorang kat Pasar Baru tu 3 jam lebih bershopping. Huhu.... Aku beli barang standard jela; telekung, tudung (lawa gile and murahhhh! Halfmoon sakura rm20 lebih je. Lagi cun plak tu manik2 and batu dia... Meroyan aku walaupun tak pakai shawls haha), t shirt and barang2 souvenirs sikit... Memang sikit je cos simpan duit untuk esok pulak. Haha....

Aku memang bawak sikit je duit cos bukan nak shopping sangat kononnya... ;p

Esok ni aku tak tau le ade ke tak wifi kat tempat penginapan seterusnya.... Cos esok ke Puncak and tido sana (where ever that is).

Ohhh rindu husband and razin....

Salam sayang semua.

Bye













Written By Ryehana

2 comments:

A.I.Z.A.T said...

Salam..wah Puan, gi bershopping ye? bestnye..hehe.. Razin tu ok la ye kalau berjauhan dengan mak dia?

Setengah baby tu kan mmg tak boleh jauh..bagus ni..hehe..

Take care, salam..

http://aizatbest.blogspot.com/

Wak Gelas™ said...

wak pon matcham nk gi bandung jugakk.. ahHHKs

gi bandung sekali gi jakarta keeww?