Friday, December 7, 2012

First time masuk paper

bismIllah...


Okey, berita basi yer. Kelmarin punyer citer nih... kuar pun dalam Harian Metro 5hb Dec yang lepas.

 Satu muka surat lebih!



 Ni la gambar first aku dapat dari Encik Roslee yang whatsapp kat husbandku.
Encik Roslee ni keje kat SSE, tempat aku praktikal dulu-dulu. He knows hubby cos SSE dok merepair kapal laki aku ni kat Johor. hehe... kecik je dunia. :p

Anywayyyy...

Terkejut la jugak. Aku tak tau gambar ni yang masuk paper. Ingatkan yang masa kat baby expo midvalley aritu... Rupanya gambo ni...

Masa ni aku baru je sampai untuk kursus. Dah la bengang ngan laki aku time ni.. pehtu penat naik tangga, dah le lambat (sesat, ade gps pun hampeh)... mood masih weng weng lagi, terus kena ajak bergambar. Hoihhh nasib baik tak nampak berlengas muka aku. Huhuhuh...

Razin pun tak tengok kamera.. sabo jela... 

Ape-ape pun, hepi cos ramai orang terbuka mata dengan amalan menggendong anak ni. Aku harap boleh sedarkan ramai orang bahawa:

NO, anak anda takdenya lambat berjalan kalau asyik kena dukung. No no no... my son started to walk at 9 months yer. 

And NO, jalan tak kengkang pun. Selalu ramai concern takpe ke baby macam terkangkang bila kita dukung dalam baby carrier yang cam jenis aku jual. Ramaiiiii orang nak baby carrier yang leh bagi baby punyer kaki straight like the famous Björn.

Well, the most natural position to carry your baby memang macam tu, iaitu baby terkangkang PELUK badan kita... kalau kita dukung baby tanpa carrier pun kita dukung kat tepi cara camtu kan... so NO, insya Allah tak kengkang. Tu sumer mitos je...

Malas nak citer pepanjang tentang carrier macam Baby Björn cos I am not against narrow based carriers, I just prefers to recommend people buying better carriers yang lebih comfortable. Sesape ade ape-ape nak tanya tentang narrow based carriers versus ergonomic carriers like Ergo or Boba, you can email me. Kalau rajin, I'll post an entry on it.

Ok, sambung balik... ape lagi yang orang selalu assume tentang babywearing eh...

Hmm, NO, your baby takkan jatuh kalau pakai dengan betul. Cara pakai tu kena betul... and you must have good/durable baby slings yang tahan to support your baby. 

Aku pernah je dapat komen, "Kang anak kena culik dari belakang baru tau!" dari seorang pakcik di hypermarket masa carry Razin. I was like, "Apakah??". Teruknye aku kalau tak sedar orang nak amik Razin dari belakang aku... HAHAHAHA. The comment was hilarious. Aku pakai ssc (soft structured carrier) kot? Dengan straps nye, buckles nyer... eh bukan senang nak buka and amik anak tanpa sedar. Malah, babywearing ni lebih selamat dari biar anak lepas lanang and pegang tangan kita semata-mata di tempat crowded. Kes hilang, kena culik lagi senang berlaku kalau tak dukung kan? Ikut logik laaa

And No, tak sakit pun dukung anak. Malah seronok sangat! Kenapa nak sakit kalau kita dukung dengan cara betul? Baby carrier yang dipakai pun berkualiti and kuat, so should be no problem... UNLESS, kita dah memang ade penyakit sakit belakang or baby dah berat sangat, tak termampu ditahan oleh badan kita. Tapiiii, ade orang yang ade back pain said she loves her Ergo cos tak sakit bila pakai dukung anak. ^__^

So yeah... ni je persepsi negatif yang came to mind...

Let's pikir positif plak.

Kelebihan menggendong anak?

- HANDS FREE!!! Senang gile kalau jalan-jalan or shopping sorang-sorang. Tangan pun tak lenguh.

- BONDING WITH BABY!!! Sape kat sini full time mom/dad yang busy dengan kerja? Bila lagi nak spend masa 'dekat' dengan anak kalau bukan dengan babywearing? kulit kita and kulit baby bersentuhan, degupan jantung kita menjadi irama yang mengasyikkan anak (leh terlena). Sambil shopping barang dapur pun boleh bonding with baby. Terutama for si ayah... Mommies bond during breastfeeding etc... Ayah plak buat ape? Well, wear you baby of course. You wouldn't be left out... Isn't that great?

-  LESS CRY!!! Sapa la yang suka dengar baby menangis kan? So, if you carry your baby insya Allah your baby will cry less cos she/he will be content to be close to you. Banyak kes kan kalau ngan baby ni asyik nak berdukung je? Well, why not if you can? Dukung jela... Pakai baby carrier/slings yang bersesuaian supaya tak lenguh tangan mendukung. Hehehe...

- SKIN TO SKIN CONTACT. Tau tak kalau baby yang lahir pra matang digalakkan untuk buat sentuhan kulit ke kulit (huduhnye bila translate) sekerap yang boleh? Ianya juga turut dikenali dengan nama 'Kangaroo Care' where it ensures physiological and psychological warmth and bonding. The kangaroo position provides ready access to nourishment. The parent's stable body temperature helps to regulate the neonate's temperature more smoothly than an incubator, and allows for readily accessible breastfeeding (copy paste dari wikipedia)


So janganlah asyik nak stereotype gendong anak ni ngan bibik-bibik or Indonesian maids. Well, at least they know better! Banyak benefits yang rugi kalau kita tak amalkan.

Sekian, khidmat masyarakat dari Mama Panda.

P/S: Boba 3G ade 10% discount semula! Free sucking pads to my blog readers (selagi masih ade). Please bagitau/email that you're my blog reader upon order. Mekaseyyyy!

P/P/S: Every RM1 from your purchase will be donated to Tabung Gaza dan Tabung Doa Ibrahim. Terima kasih.


Written By Ryehana
alhamdulIllah...

2 comments:

Allene said...

lin suka sangat boba... tp tak mampu lg... :(

Mama Panda said...

xpe Lin.. slow2... Mama panda terima instalment! hehehe