Friday, May 30, 2014

Baru tahu

Bismillah...

Baru tahu...
Macam ni rupanya ber-anak dua.

Baru ku tahu...
Macam ni rupanya seksa sleep deprived ketika ber-anak kecil...

Sudah lupa... Dah lama takde baby kecik....

Belum lagi 3 minggu berpantang...

Tapi alhamdulillah sakit di perut bekas operate dah berkurang. Dah boleh batuk dan bersin tanpa rasa nak terburai isi perut...

Baru tahu seksanya berpantang kalau czer...

Baru ku tahu...

Alhamdulillah dengan pengalaman ini...

Banyak sangat benda yang ingin ku catat. Tapi tak cukup masa! Masa siang aku sibuk uruskan online bizz (yer, dah start busy semula). Malam pulak tak cukup tido cos my newborn baby tak tido malam sangat.... T.T

Malam-malam memang masuk tido awal cos I really need the rest. Tu yang kadang2 orang mesej pukul 9-10 malam, esok pagi baru aku reply huhu...

Cabaran menyusukan baby pun bermula. Setakat ni paling banyak leh pam 2x je sehari... Paling koman sekali cos aku pam untuk stok bagi susu malam2. Tak tau la kenapa, baby macam tak puas je kalau nyusu badan malam2... Bagi botol with 4oz ebm baru dia tido... 

My milk production plak since balik Lumut (dah balik rumah sendiri even belum 2 weeks) dah merudum sikit... Masa kat Beruas banyak gak dapat pam... Now, even with double pumping (10 minit) dapat average 4oz je. Lantak la asal ada...

Kena rajin pam je sebenarnya tapi aku takde masa sangat cos busy online huhuh... And Raul pulak time siang dia banyak tido.. So tak cukup stimulate susu untuk kuar banyak... Tu yang malam2 tak cukup kot? Hmmmm...

Will write more in next entry... Banyak benda nak catat tapi takde peluang ngadap blog. Tension jugak... Cos dulu time Razin aku slalu je blogging ;p

Ape boleh buat... Kerja sendiri lagi susah cos I expect more of myself. Tak kerja kang takde duit masuk pulak. Nasib baik la aku kerja dari rumah je...


Raul dah botak... Bapak dia gondolkan... Aku start bagi Raul botol (to drink ebm) before dia berumur seminggu lagi... Guna botol Tommee Tippee yang dipercayai. Nasib baik le takde keliru puting... Dia still boleh direct latch but I do notice dia lagi prefer botol.. Esp waktu malam.. Sbb waktu malam kalau jaga 3,4 pagi aku direct bf mesti lepas beberapa minit dia lepas and ngamuk2... Tu yg panaskan ebm n bg botol je tu... 

Tapi aku pun dah takde bengkak2 breasts sebab penuh susu macam masa kat Beruas. Dulu, bangun tido je mesti penuh je... Now takdek. T.T

Oh semoga dipermudahkan lah urusan penyusuan susu ibu pada Raul ni... Insya Allah...



Alhamdulillah...

2 comments:

Ilyani said...

Ana, time raul tdo, ana pump lh...tu mmg bley stimulate susu...

Ryehanna said...

a ah mmg pam pn..