Friday, November 27, 2015

Over achiever

Bismillahirrahmanirrahim...



This is a self reminder.

Ya Allah, janganlah aku jadi sampai macam ni. It's just UPSR for God's sake!

But yeah... I can relate with the mother's dissapointment. Lagi2 if itu anak sulung or the only child. Hmmm...

Dear Raihana, sebelum dikau menjadi ibu seperti itu please remember the below points:-

Masa ko UPSR tahun 1997 dulu ko dapat 3A 2B jer. Sepupu aku dapat 5A. Pressure tak?? Hmmm I remembered it made me sad. But, my Mom didn't make any big deal about it. So yeah... Lantaklah weh. I am not planning to send my sons to boarding school at the tender age of 13 anyway (yeahh I'm paranoid with bullying!)

Next, UPSR je pun! Even if it's PMR (now PT3 eh) or SPM, be realistic. Be gentle. Be calm. Keputusan peperiksaan tak menjanjikan seseorang budak tu akan cemerlang dewasa nanti.

Aku dah ade contoh sikit dari sejarah dulu.

Aku ni masa sekolah rendah, takdela top student sangat pun awalnye. Darjah 1-3 periksa tak pernah pun top 3. Dapat no.10, 7,8 bla bla.. Dah masuk darjah 4 baru la dapat no.2 kikiki.

I had a very happy childhood. Aku tak kawan dgn budak-budak yang top students... Instead, aku kawan dgn bdk yg tak tau membaca, tak tau mengira, and result corot2. Aku lah yg paling ok pun wakaka.. Tapi tak kisah.. Takde makna ape sangat pun (ehh except Emy selalu tiru homework aku and upah aku seposen or dua posen kikiki)

Aku suke ikut kawan2 mandi sungai (yang ni kalau Mak tau memang aku kena tibai. So kena senyap2 hahahah), main rounders bla bla. Haihh happy nyer zaman 90an dulu. 90% of the time we played outside. Takde makna nak cooped up in the house watching tv etc.

Well, masa PMR aku dapat 7A1B. Yang B nyer Sains haha. Tak dapat pergi mana pun so still dok sekolah menengah yang sama (sekolah yang sama Mak aku ngajor). Pressure jugak la cos orang kata result ok apsal tak pergi mana kan.. Ah lantak. Aku anggap takde rezeki jer. Tapi tahun aku dulu memang kelakar sikit cos kengkawan yang dapat MCKK, MRSM & Sekolah Sains semua balik semula ke sekolah lama after just a few weeks at their new school. Hampehh hahaha.. 

Tapi itu buat result SPM ramai la yang excel berbanding tahun sebelum tu. Sekolah kitorg sekolah kampung jer ye. Tak glemer pun. Luar bandar. So dapat 3,4 orang result straight bagus dah mcm hape sgt dh...

My point is... Eventho result SPM ko excel sekalipun, tak semestinya ko akan jadi power ranger bila besor nanti. Kalau result SPM teruk pun tak jugak bermakna takde masa depan. Come on. Those are just papers.

Ape paling penting selain formal education? Bagi aku la kan...

1. Islamic education
2. Skills beb!
3. Being street smart and not just book smart.

Ape istilahnyer.. Interpersonal skill ke ape tah.. Whatever lah.

Aku harap anak-anak aku nanti at least ade satu kemahiran dalam life diorang nanti. Be it sewing, repairing stuff, cooking bla bla. Ala yang macam kat kolej vokasional tu.. Aku rasa tu penting gile in future. Nape lah masa aku kecik-kecik aku tak tau... And tak dipaksa ade kemahiran.

Yang palingggg aku kesalkan adalah kemahiran menjahit. Itu yang aku paling loser. Tahukah anda bahawa if u can sew, u can earn lots of money?? Provided u have the creativity, neat sewing skill and bisnes minded cam aku ni lah hehehe.. 

Haihh kenapalah aku ni takut dgn mesin jahit (yes, seriously...)

Aku rasa penting gak utk anak kita tau dah besar nak jadi ape. Ape cita-cita dia so kita leh guide ke arah itu.

(Btw cita-cita Razin sekarang ialah nak jadi Robot lol)

Ape lagi points...

Haaa dulu-dulu aku selalu dibandingkan ngan Yong cos masa sekolah rendah, Yong ALWAYS dapat no.1 dalam kelas. Imagine lah bila aku masuk sekolah rendah aku dapat no.10,9,8... Hahaha.. Dilabel "tak berapa pandai sangat adik Ain tu". Kahhh.. Ade aku kisah

Then masuk sekolah menengah Yong melingkup. Dapat no last2 je ekekekeke... Aku masuk sekolah menengah oklah ckit.

Friends play important roles. Alhamdulillah la kawan2ku masa sek.men. semua skema2 and jenis berlumba2 study. Maka, terikut gak la. Dahla tu, mak aku ngajor sekolah tu... Kena la jaga air muka Mak sekali huahua...

Ape-ape pun, perjalanan masih panjang lagi.

Biorle kalau orang nak upload gambo anak konvo/menang hadiah ke ape ke kat Facebook nun. Lantaklah. Jangan la nak dengki or rasa rendah diri ke ape... Jaga hati tu, jangan negatif sangat boleh tak?

Mmm sekian. Semoga aku ingat ape aku catat ni.

Panjang giler menaip... Haaa aku ni kalau dah masuk memory lane mulalah...

Better stop now. Adioss

Alhamdulillah...

0 comments: