Friday, July 14, 2017

Lola

bismillahirrahmanirrahim...



Lama tak update. Nak update hal raya pun tak sempat. Nanti lah.

Today nak update hal Lola.

Who is Lola?

Lola is our new pet cat!


Meet Lola!

She's 5,6 months (I'm not sure) and she's a mix of Persian + DLH breed.



Been hunting for a cat since last week sebab my children love cats. So aku decide nak bela sekor. Memandangkan before this memang kitorang ade je bela kucing and bagi makan cats that came to the house, bela jela sekor betul-betul.

Aku start dengan beli sangkar dulu. Beli online cos tengok kat pet shop di Manjung ni cam mahal (masa ni tak tau pet shop yang murah).

Lepas sangkar dah sampai, aku beli litter box. Beli crystal instead of sand cos orang kedai tu kata lebih serap bau and can be cleaned (?) and reused (?) - of course yang poop tu kena buang la

So I bought the crystal thingy.

Then baru la cari kucing hahaha...

To cut story short (cos banyak citernya masa mencari kucing ni), I bought Lola.

Ade 2 orang yang aku tanya-tanya, nak jual sepasang. Tapi tak mampu la nak bela sampai dua. Sekor je dulu. So far I don't regret it. 




The first night I brought Lola to the house. 
Rabu, 12th July 2017.

Masa ni tak decide nak beli lagi. 
Owner tu pun cakap, bawak la balik dulu tengok ok ke tak.
So bawak balik... the kids loved her, and I decided to keep her.

Esoknye (semalam, 13th July) settled payment, pegi beli carrier, cat food and a few other stuff kat My Pet Zone shop near Giant Manjung (opposite Old Town White Coffee).
Murah la jugak carrier kat situ cos only RM60.
Before this pergi pet shop lain rata-rata jual RM70-80.

Ala, pakai nak angkut balik Beruas or pergi animal clinic je pun.


So semalam abis gak around RM1xx.



Masa first night aku letak dalam rumah lagi. 
Tolak cage ni kat area dapur.

Tapi laki aku suruh letak kat luar, so I moved the cage to outside. 
Area tempat sidai baju...



She's beautiful, right? <3





Anyway, since dah amik Lola ni aku mesej la kawan baikku si Baydah who is also a vet on what to do now that I got her.

Was told to vacc, deworm and letak ubat kutu.

So today, I went to see the vet. (kawanku si Bedah ni dok Kajang btw)


So I told the cat history.

Baru beli 2 hari lepas bla bla...

And was advised not to vaccinate the cat yet. Sebab Lola is still in adapting mood.

(Dia tak makan sangat and she haven't pooped yet)

So vet tu just bagi ubat cacing and letak ubat kutu.

Oh my, ade kutu banyak jugak rupanya. Aku tak perasan before this.

Then vet checked telinga dia, lagi la... fuh ade kutu telinga and the ear was dirty inside.

Aku memang idak le nak membelek telinga kucing. almaklum noob...

Lama gak vet tu cuci, memang kotor gila hahaha... geli haku menengok kotoran yang melekat kat kapas... 

Settle semua, bayar bil. Was charged RM105.

haa amik kau.. nak bela kucing sangat kan kikiki...

Anyway, it's a new experience.

I hope we could really take good care of her.

I can't wait till she's stable and familiar with her new surrounding.

Nak bagi mandi! (oh tapi hantar groom kat kedai la btw)

Was told to wait for her to be stable first... then baru leh grooming...

Well, banyak ilmu baru aku belajar today.

Now baru la faham kenapa orang jual kucing yang lawa-lawa ni mahal. 

Kos makan, kos vet, kos ubat, rumah bla bla... hmmm.. no wonder la kan...

Oklah, that's all for now.


Adios.




Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: