Monday, July 31, 2017

Mak kutu membebel

bismillahirrahmanirrahim



Alone in the shop today cos Hanis mc lak arini.

Today 31hb July. Biasa lah hujung-hujung bulan busy dengan pengeposan barang kutu... bila dia tak kerja, penat la jugak nak membungkus barang.

Anyway, arini nak membebel sikit hal kutu ni...

For those yang dah kenal daku kat FB dari dulu, mesti tau yang I memang ade buat program kutu untuk beli barang baby. Yelah, barang baby yang dijual semuanya branded and paling penting, original. So bila branded nih, harga pun paham-paham la kan. sila baca dengan nada pemberitahuan, bukan nada berlagak ye.. errr

So saje la buka kutu since permintaan pun ada... and senang jugak bagi I untuk plan order. Bila buat kutu, kita tahu la nak order warna/design ape kan. Takdela order design yang tak laku/slow dijual.

At the same time, I am helping orang yang nak bajet so that takdelah keluar gedebuk berapa ratus/ribu beli barang untuk anak.

Orang yang join kutu ni bukannya tak mampu beli cash, no no no... tak semua yang join ni tak mampu. Tapi lebih kepada nak bajet and prioritize benda yang lebih penting. If dah ade kutu, why not join?

And yes, memang buat kutu ni awalnye untuk bantu orang yang tak mampu beli lumpsum cos harga barang baby ni boleh tahan la jugak...

Anyway, konsepnya sama-sama bantu. Aku bantu customer/player kutu, diorang bantu aku dari segi purchase planning dan juga sales (with kutu, it means ade je barang laku every month kan)

It's a good thing. That's why I've been doing this since 2012.

Aku ingat lagi, first kutu aku buat adalah untuk Boba 4G. And now dah 2017, still doing this! Tapi dah bertambah product yang aku buat kutu.

Soalan paling selalu aku dapat adalah, "selamat ke bagi orang main kutu ni? Takde ke orang lari lepas dapat barang?"

Yes, ni memang risiko bila kita buat kutu program since barang dapat kat cusomer ikut giliran.


Let saya Abu main kutu carseat harga RM400, monthly RM100 x 4 bulan. 

And let say Abu dapat turn 1st.

1st payment semua orang bayar RM100. 

Times 4 people so jadi la RM400 kan. 

Abu pun just bayar RM100 tapi dia terus dapat barang cos dia giliran pertama.

Dia boleh je tak bayar lepas tu cos dah dapat barang kan? Untung la dia cos just bayar RM100 and dapat barang harga RM400.



This is the risk.

Tapi alhamdulillah selama aku buat kutu dari 2012 ni tak pernah lagi la ade kes orang lari tak bayar.

LAMBAT tu yer... sampai melangkau bulan pun ada. Patut settle by January, tapi dah masuk March pun tak bayar lagi. Tu memang ada. Bukan sorang dua. Banyak kali jugaklah. Tapi alhamdulillah semuanya bayar akhirnya.

Aku bersyukur dapat players kutu yang takdela buat hal sangat.

Of course ade je benda-benda yang bagi stress, tapi tak penah la lagi orang tak bayar langsung. Maybe jugak ketegasan aku bab payment ni.

I know I can be so annoying bab mengutip duit (hehe)

Tapi jika tak buat camtu, orang pijak kepala.



For instance, these are a few of the things yang mencabar buat mak kutu:-


1) LATE PAYMENT. 

Generally semua player kutu dah tahu due date berapa haribulan. It's always the 30th. TAPI mesti ada je late payment every month. Sebab tu aku tak tunggu semua orang bayar baru pos. If tunggu, hmmm berzaman la nak pos barang kat orang yang turn dia dapat bulan tu. 

Selalunye sebab ade orang yang gaji dia lambat, bukan 30hb setiap bulan. This is fine as long as bagitau aku. Grace period selalunye seminggu dari tarikh due date. Walaupun grace period, bertabahla bila nampak aku sms/whatsapp/inbox remind payment ye. Kikiki

Tapi ade jugak orang yang dah gaji awal tapi masih lambat jugak bayar. Kadang-kadang orang lupe, so aku memang akan inbox and remind semua orang yang belum bankin duit kutu pada 30hb tu.

No need to terasa ke ape... I inboxed EVERYONE yang belum bayar. Most of the time aku copy paste je mesej.

Sebab memang ada je orang terlupa. Biasala tu kan...



2) NO RESPONSE

Benda 'mencabar' yang kedua adalah TAKDE RESPON selepas kita remind bayaran kutu. Please ye, buka la inbox tu and acknowledge the message.

Bacalah whatsapp and jangan biar Unread. Kalau dah berjam-jam/berhari-hari Unread, susah nak bersangka baik and ianya memberi unnecessary stress pada mak kutu tau.

If dah "Seen" tapi tak reply ape-ape pun sama jugak... sabor jelah

Kalau lambat, inform la lambat. Boleh bankin bila bla bla...

Please jangan senyap je... mak kutu tak makan orang. Asalkan inform, ok je... tapi kalau senyap, oh ni memang pantang sangat. Huhu



3) JANJI DIMUNGKIRI

Haha.. beria kau janji dimungkiri :p

Ok, ni basically to those yang janji/inform nak bayar sekian-sekian tarikh tapi nan hado.

Stress menunggu weh. So nak kena remind lagi bila nak bayar bla bla bla... kalau terus respon takpe, tapi kalau dia buat perkara di no.2 tadi a.k.a no respon, haaa... berasap la kepala mak kutu. Hehehehe...



4) TAK NGAKU BELI BARANG

Ok ni benda yang 'rare' and jarang berlaku tapi pernah berlaku. Agak terasa bila orang tak ngaku beli barang dari kita padahal dia main kutu benda tu dengan kita. Haa jangan tak tau ade orang camni ye

Dahla payment selalu lambat, then bila post gambar kat socmed and orang tanya beli kat mana, boleh pulak kata beli di XXXX and not at Mamapanda. Adoihai... sabor jelah menengoknye...

Dahla friend kat FB lol...

Kalau segan beli barang secara kutu, tak perlu pun mention main kutu. Just inform jelah beli dari Mamapanda. Settle. For someone yang bisnes kecik-kecik macam Mama Panda ni we need good mouth to mouth recommendations... sebab tak mampu lah nak beriklan mahal-mahal or buat marketing yang costly...

Tapi tu lah kan, macam-macam karenah orang hehehe... (haa ade orang nak hide kite dari view timeline ke tuuuuu hahahaha)



5) LAMBAT INFORM COLOR/DESIGN YANG DIINGINI

Haa.. ni pun satu benda yang 'mencabar' jugak untuk mak kutu cos kita nak order barang untuk get ready for kutu tapi bila player lambat update nak color/design yang mana satu, agak terbantut lah jadinya.... tak pasal-pasal nanti warna yang nak dah habis etc. So ni pun kena kabor awal-awal ya...

Bukan marah, just bagitau je... hihi... so those yang masih belum bagitau color/corak diingini leh la inbox kite ye... =D


6) KEJAP JOIN, KEJAP TAK JOIN

Ni pun sangat mencabar bagi mak kutu, tapi benda ni biasa lah kan. Nama lagi berniaga. Tanya banyak-banyak, tapi tak beli. Or beli kat orang lain, tapi cara nak guna etc tanya kita. Hehehe...

Mana-mana orang yang berniaga mesti pernah alami... It's ok je actually. =D

Cuma bab kutu ni bila dah masuk kali ke-DUA anda dah bagi nama nak join, TAPI bila orang cabut undi anda tak jadi join; haaa yang tu memang mak kutu unfriend jelah. Koser aih. Ni namanya backout player. If tak jadi join takpe je sebenarnya tapi kena la cari pengganti. Yang stress tu bila kita dah cabut undi and dah ada tetapan giliran, waktu tu la tak jadi join, suami tak bagi lah ape lah... Adoiyai... kalau cari pengganti takpe lagi, tapi SELALUNYA mereka berlalu begitu sahaja... =(

Make up your mind please. Dah decide and confirm baru inform or comment thread berkaitan. Senang. Takde buang masa sesiapa.

By the way, please jangan sentap kalau kena unfriend cos max friends kat FB tu 5000 je. Most of the time memang I will unfriend people yang camni untuk make space for new potential kutu players. Sebab bab kutu memang aku monitor guna FB. So if kena unfriend tapi MASIH dalam group Mama Panda Store, chill jelah. It's nothing personal. Just business =)



Anyway, tu jelah nak bebel.

Basically bab kutu ni:-

If ada delay, BERITAHU mak kutu.

If dapat mesej reminder, ACKNOWLEDGE the message. Reply je "oh ok, terlupa.. nanti saya bankin." atau "Thanks remind. Saya bankin time gaji masuk 3hb" bla bla bla

If nak join kutu tapi ragu-ragu, tanya mak kutu segala soalan... it's ok. Then DECIDE.

Senang. Takde masalah pun asalkan segala komunikasi jelas.

Sekian, thanks baca sampai habis. hehehe....



Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: