Tuesday, September 21, 2010

Lots of things happened...

bismIllah...

Lame giler kot tak online... tak bloghop. So, ni baru berkesempatan nak update blog lepas marathon bace blog2 kegemaranku yang aku terlepas updates.

Weekend yang lepas aku cuti Sabtu Ahad... nak balik Perak macam tak berbaloi cos laki aku duty hari Sabtu... So, kami ke Bandar Seri Putra dan lepak umah Mak Yang... Aku ajak Nyda join sekali... Lagipun, Mak Yang and Kak Lin jugak suh ajak... lame tak jumpa Nyda. Last time masa wedding aku dulu jer... Nyda kan jadi pengapit aku... dia pun lame jugak berkampung di Beruas sepanjang nak kenduri kahwin... so, jadi rapatla ngan sepupu-sepupuku dan juga mak-mak sedara...

Dipendekkan citer, we spent our weekend at Mak Yang's house. Nyda pun tidur sane walaupun tak plan. Merasa la pakai disposable underwear. wakaka...

Isnin dan hari ni aku busy training di SD Business School di SDCC. 2 hari training untuk belajar sistem baru... sangat susah... not very enjoyable tapi nak wat camne... dah keje... hopefully, dengan sistem baru ni, lagi senang la keje... tapi biase la, perubahan tu sangat susah. Lama-lama ok la kot.. insya Allah.

Jumaat lepas kami semua dapat surat bonus. Jumlah yang diperoleh oleh mana-mana pekerja tak sama cos ikut performance and seniority (kot? cos yang baru keje takdela dapat banyak).
As for me, alhamdulillah... rezeki Allah nak bagi. Syukur sangat-sangat. Lebih-lebih lagi bonus kali ni adalah yang paling banyak menurut senior-senior... Maunya semua tak melompat, ade yang dapat bonus lebih dari 10K!! And takde yang dapat sebulan gaji... paling minimum pun 2 bulan gaji... so bayangkan la orang senior yang dapat appraisal bagus... bonus 4, 5 bulan gaji tu... Bestnye... huhu

Yang tak dapat bonus, semuanya pekerja baru... Less than 8-9 months working here... As for me? Sikit jela... nama pun baru setahun keje... (tapi time kira bonus ni aku tak sampai setahun lagi.. huhu...) ni la first time dapat bonus cos ni la first kerja aku yang tetap. So... macam tak jadi jela nak berhenti keje dalam tahun-tahun terdekat. Ade future keje kat sini... :P

Walaupun basic aku sikit, kerja stress and busy, berbaloi la... suntikan semangat ni... tak sabar tunggu gaji hujung bulan ni... hehe... (yer, kami dapat bonus lepas raya! selamat duit!)

Sekarang kena pandai-pandai manage duit la... at first, terfikir gak nak buat down payment kereta... but then, we already have Mamito's old car. Plus, I don't really need a car. Nanti nak kena bayar duit bulan-bulan, and kalau rosak kena repair, kalau dah due mileage kena services plak... duit duit duit!

Plus, I'm working in a car rental company for god's sake! Kalau nak drive jauh-jauh (and risau the Old Kancil couldn't put up with it), just rent a car. Any car.. nak keta besar, nak keta kecik... sumer ada. Baru bape ringgit harga staff... Tak payah pening-pening pikir duit kereta bulan-bulan, maintenance etc. Lagipun Mr CC dah ada Cik City... So, tak jadi la nak beli kereta. Bukan keperluan.

Well, maybe aku just spend untuk rumah jela kot. Topup duit Mr CC untuk buat grill rumah. haha... lebihnya simpan. Mr CC was right, banyak lagi benda nak pakai duit. Rumah ni banyak lagi benda nak tambah... mesin basuh, renovate dapur+kitchen cabinet... and baby lagi... so, belajar-belajar la jimat duit. huhu

Bukan ape, aku ni boros jugak orangnye... risau duit abis camtu je... mmm macam la dapat BANYAK sangat! huahuahua


Bila lah aku nak ke Lumut ni... dah penghujung September dah ni... Mr CC dah warned, pastikan by November aku MESTI dah ada kat Lumut.

Yela... aku faham. Both of us couldn't take the long distance marriage anymore. It's depressing and it drives me crazy (what with being pregnant and all).

Tapi biasela... branch baru nak bukak, banyak la benda nak kena settle. Plus, aku ni pun banyak benda nak kena belajar. Dahla tu, kompeni nak launch sistem baru. Memang naya ar aku sorang-sorang kat Lumut nanti. Dahla training 2 hari macam tak berapa cukup. huhu...

Oh... what's life without challenges, right?

Pregnancy updates:
I no longer throw up... but I urinated A LOT! >__<

Till then...

Gambar gedik yang aku amik semalam and twitpic masa training di SDCC.


Love,
alhamdulIllah...

6 comments:

mrnamie said...

dapat bonus? boleh la pembaca blog ni merasa duit raya lagi.. raya kan sebulan.. hehe :p

Ryehanna said...

hamboi2...

nak simpan la!

lagipun priority kat rumahku... hehe

green apple said...

same here...sedang meniti zon kejap-kejap nak terkencing.

deena awanis said...

dah dekat2 nak bersalin nnt lagi hebat visit ke toilet..;-D

Ryehanna said...

To Green Apple: Wahh terkejut Kak Di komen kat sini.. huhu...

tapi Kak Di xpela... perut pn dh besar. ni perut belum besar lg tapi asyik nak terkencing je!


To Deena Awanis: Tu la pasal.. tido atas toilet seat jela.. haha

ELeEa said...

hmmm...sib baik dpt bonus pas raya...eleea pun sama...semput2 ttiba claim masyuk...hehek....tsandar lega jap =)