Tuesday, September 28, 2010

Cermin diri tu dulu...

bismIllah...


This evening my sis and I was surprised with a note on the fridge. A note, you!! Siap BERPRINT lagi. So much trouble for a piece of paper that I crumpled and throw the minute I read it.


"lepas masak, basuh kuali... nak simpan makanan, letak dalam bekas bukan sekali ngan periuk... orang lain pun nak guna... bla bla bla"

Wow... that's something coming out from you! *claps*

Especially YOU of all people, was the pioneer to those things!

Baru sekali Nini letak periuk berisi bubur kacang dalam peti ais dah nak letak notis? What about the times when you and your friend dah makan, dah masak tapi tak basuh? What about those times (masa mula-mula aku di sini) you guys left all your dirty dishes on the sink FOR WEEKS??? Sampai kami nak guna dishes pun takde? Kami pulak jadi bibik kena cuci pinggan korang yang kotor sebab nak pakai...

And oh don't forget about your garbage.

What about the times when you leave the garbage for weeks in the kitchen without throwing it out? Sampai dah berbau and possibly berulat? Padahal the garbage was yours?? What about it? Did I put a notice for you to clean your dishes or throw away your garbage??

NO.

Paling senang aku buat adalah tak campur dah sampah ngan korang. Takde maknanye nak tampal-tampal notis ni sume...

Tapi baru sekali ni Nini lupe nak tukar bekas, dah letak notis. Macamlah korang tak pernah buat macam tu jugak. Please la...

Dahla tu, time mengemas peti ais tu aku ada je dalam bilik... diulang, ADA DALAM BILIK. Tak reti nak panggil?? Tak boleh bagitau nak kemas-kemas barang? Ni tak... Tetiba bila aku pegi dapur tengok-tengok ada periuk berisi bubur kacang dah kena campak kat sinki. Tell you what, aku TAK MAKAN PUN LAGI bubur tu!!! bertuah kan ada orang terlebih rajin macam tu...

Susah sangatkah nak cakap, nak bagitau?? Main campak je makanan orang??

That was last Sunday. Aku diam je... malas nak bising. Tapi memang terasa la cos makanan tu aku tak jamah lagi. Dahla banyak pulak tu... Sayang je bila aku kaut untuk buang... Ingatkan, kalau dah kuarkan makanan orang tu, nak tukar ke bekas lain ke ape (ai, nama lagi tengah rajin kan?)... tapi tak... biar terkangkang kat sinki kena masuk lipas, masuk air kotor... Satu jela... At least bagitau la aku. Bagitau..... susah sangat ke??

And satu perangai aku susah nak faham.

Rajin tak bertempat.

TIBA-TIBA je rajin nak kemas fridge, kemas dapur... tapi bilik air yang dah berminggu tak cuci and bersental tu takde pulak nak cuci? Asyik-asyik aku. Sampai berus jamban and pencuci jamban AKU DAH BELI pun takdela nak tolong sental ape-ape yang patut. Aku tunggu jugak la kalau ada orang nak cuci toilet, buang rambut yang melekat kat filter... tapi haram. Aku jugak la yang kena cuci. Tak sanggup nak letak bontot pulak kalau dah kotor sangat toilet seat tu kan. Tak pasal berkurap bontot...

Pointnye di sini, ADA AKU LETAK NOTIS?

Ade aku letak notis bila aku tak puas hati toilet tak cuci dan sampah tak buang?

Takde kan...

Sebab aku tau, kalau letak notis, kau akan terasa. Sebagaimana aku terasa bila kau letak notis. And nanti mulala masam-masam muka, gaduh. Orang yang tak pernah duduk umah sewa je letak notis ni sumer... percayalah..

Aku dah penah ada pengalaman di mana, start ko letak notis macam tu, people will hate you. Yela, macam ko bagus sangat? Ko cuci segala benda dalam rumah tu ke? Ko paling bagus ke? Semua orang tak perfect. So, aku tak pernah dan tak akan letak notis macam tu kalau untuk ditampal di rumah yang disewa. Kolej kediaman tu lain la...

Pengajarannya di sini, cermin diri sendiri before buat sesuatu.

Kalau nak menegur orang, seeloknya bagitau or cakap sendiri.. takde nak guna nota-nota ni...

Macam jugak kalau kau kerja kat mana-mana kompeni... ko akan diberi verbal warning dulu, baru diikuti warning letter. An educated person like you must have known all this.

Tak ada orang yang perfect dalam dunia... tapi ianya terpulang pada diri kita macamane nak tegur seseorang tu. And in your case, you suck at it.

It's not that I can't accept criticism or teguran.. tapi susah la kalau cara tak betul... tambah lagi, orang yang tegur tu pun lebih kurang je... =)

No hard feelings... just nak luahkan ape yang aku rase plak. heheheh

Sekian ketidak puas hatian aku.


alhamdulIllah...

12 comments:

Azraie.Ruslim said...

then u shud start the verbal warning. dun keep it as it will do nothing.

Missha said...

hai dear..

sorry bukan nak jd batu api.but i have been in this situation mase belajar.yup.girls always have a problem with girls especially dalam hal kongsi rumah ni.same goes with me.lama I simpan about more than a year,last2 sampai gaduh.and dia siap halau I keluar lg.The thing is one thing.Sendiri ada salah taknak sedar, salah orang lain memang dorang pantas je nampak.

So my advice, there's nothing more u can do dear.Unless U cakap kat dorang.If tak sanggup speak it out,sabar je dear.I tak tahan,I balik rumah my sis.Tu je.

p/s:sakit hati bile org tak sedar tanggungjawab kan..i know exactly how u feel especially pasal sampah tu.

topo said...

report kat aduan rakyat je.. panggil karam singh walia datang rumah..

hohoho tapi kene tunggu tahun depan la.. tahun ni aduan rakyat dah habis dah.. :D

Ryehanna said...

merepek je topo ni... :P

dah, benda aku dh lps kat sini so sudahla. dlm hati dh xde benda...

mls aku nak gaduh2 sbb hal kecik cmni..

shee said...

laa ngada btol dia tuh. iskk. pms ape

yashygsempoi said...

huhuhuhu kes2 mcm nie biasa jadik kalo duduk umah sewa.. lagi2 dapat member serumah mcm nie la.. memg angin giler.. aku dulu mcm tu jugak la.. sekali dpt dgn org yang mcm hampeh! balik2 aku ngn kwn aku sorg tu kene buat.. sebab aku nie bukan jenis penggeli sgt kalo kotor2 camnie.. dah nama pown blajar nursing setakat cuci bontot org tu memg x heran sebab tu x kesah.. tp jgn la sampai melampau tak nak jaga rumah yang korg duduk jg sama2 la.. eeeee! giler buruk perangai kot rumah tempat segalanya kotor? memg tatau nak cakap.. hu3 sabar je la weyh.. pindah cpt2.. T_T

fik-autoz said...

sabar kak jgn gaduh2 ye..huhu,org pompuan klu gduh xelok.tp klu nk gdh gak sy tlg..hehe

p/s: jaga adk akak tu,jgn bg depa buli..

eNaSaN said...

xpe sabar je la...biase la manusia kan...diri sndiri wat slh xnmpk slh owg nmpk jer...


smIle =p

Fatehah A. said...

sebijik macam kes aku mase praktikal dulu. kalo nk tegur baik sound direct trus. ape kes main bagi2 notis. macam takut je.

Mawar_berduri said...

kadang2 susah nak faham kawan2 serumah ni....dan ade jugak yang sengaja buat tak faham....sabo jela...jgn stress2 dear...buat bodo je ...

N N said...

menyampah nye dgn org cam gitu
hehe

deena awanis said...

pernah gak hadapi same situation..