Tuesday, October 16, 2018

Of baby stuff: Doona carseat

bismillahirrahmanirrahim...



Alhamdulillah now I'm in my 2nd trimester.

Muntah-muntah dah takde, tapi still ada mual-mual. Plus, pelupa ya amat bab makan supplement. I mean, I don't remember at all yang aku dah makan ke belum Pramilet tu. Should I take it again? End up aku tak amik la... risau lak overdose (is there such a thing?)

Anyway, since I am now 84kg ish... Aku kena check up kat KKIA every 2 weeks. High risk cos obese, berat naik banyak in 2 weeks, ada UTI lah, mak bapak ade history diabeters n hypertension bla bla... So... Hm.

Rase macam lama tak preggy, bila preggy balik memang excited but at the same time penatnya nak tunggu abis pregnant. Lol

Let see...

Razin, March 2011
Raul, May 2014 (masa Razin dah 3 tahun 2 bulan)
Raiq, July 2015 (masa Raul umur 1 tahun 2 bulan)
Baby no. 4, April 2019 (masa Raiq umur 3 tahun 8 bulan)

So definitely baby no. 4 ni jarak paling jauh le kann hehehe... Raiq almost 4. Aku lak umur 33 tahun masa melahirkan nanti (birthday in Aug ok)

Though aku tak sure la akan beranak bulan April or March. April kalau 40 weeks. Tapi ni pregnancy ke-4 and aku dah 2x czer. Of cos if beranak kat hospital, kena czer gak le. So for czer usually doctor akan bagi tarikh awal dari due. If due aku 14th April, maybe aku beranak bulan 3 gak le kot.

Still have no idea what is the gender of the baby. But of course everyone in my family are hoping for a girl. Amin amin moga dimakbulkan.

As for me, I think this is going to be my last baby. 3x czer weh. Cuak sangat bila mengingatkan perut nak kena belah ni huuuu... Plus dah berumur. This pregnancy beza sangat dengan masa aku umur under 30.

So I'm going all out to try baby stuff yang aku tak pernah try with my other babies before.

For example, kali ni aku nak beli Doona carseat/stroller tu. Dulu-dulu tak jual cos suppliernya kat Singapore and aku malas nak order... Plus, harga dia kan mahal gilaaa. Bagi aku lah. For carseat dari infant yang harga almost 2k tu mahal bagiku.


Siti Aafiyah dalam Doona carseat



Tapi sebab memikirkan anak dah nak masuk 4 org, larat ke aku nak biar ade carseat dalam kereta and additional stroller pulak dalam boot? Better aku guna carseat yang terus leh jadi stroller pastu. Kan jimat ruang?

Aku terpengaruh dengan Doona review dari Emily Harris. I even plan to buy the Essential Bag and use it as my handbag/diaper bag jer nanti. It comes with a changing mat okeh. So useful. Senang... leh sangkut kat stroller HAHA...


Haven't decided on the color yet. Most probably Grey or Beige cos warna hitam dah takde, discontinued. Grey senang, gender neutral and boleh let go senang sikit nanti hahaha.

I felt bad though that I've sold my 4moms Breeze playard. Huwaaaa nak beli baru mahal gilaaa... Hmmm takde baby cot lah nanti. Malas la nak beli. Plus, budak-budak dah besar, takde menempel atas katil dah. Bole la cosleep dengan aman, insya Allah.

Having this baby buatkan aku kembali jadi diri aku yang dulu-dulu. Yang gile baby gadgets... which is why aku jadi penjual barang baby haha. Elok je aturan Allah tu kan...

Early this year aku macam nak give up and gulung tikar je cos semangat dah kurang, sales pun tak macam dulu (economy is bad) bla bla... But now since preggy lagi ni aku semangat sikit nak study and order barang2 baby.

Sesiapa nak join kutu tu meh la join group Mama Panda Store kat FB. I'm a small bizz owner. Berniaga untuk kelangsungan hidup and bayar education for my kids je mostly. Your support is truly appreciated!

Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: