Thursday, October 4, 2018

Of urinary tract infection during pregnancy

bismillahirrahmanirrahim...



Last week aku start sakit-sakit kat lower abdomen. Risau weh.. cos sakit sangat macam cramp ke ape tah. Aku confuse jugak aku gastric ke... (aku memang ada gastric). When the pain was unbearable, aku pergi Poliklinik Dr Azhar depan rumah aku tu cos masa tu dah senja... Nak balik Beruas cos esoknye ade course kat Taiping.

Went to the clinic on 27th Sept untuk scan perut ok ke tak. Aku risaukan hal baby... Alhamdulillah masa scan baby active je (phewww... i was thinking the worst!). So doktor suruh check urine. Dia test guna strip je and said aku positive kencing kotor. So I was given antibiotics yang kapsul tu. Okla harapnye takde ape dah pastu.




Oh, selain masalah Urinary Tract Infections (UTI) or jangkitan kuman pada pundi kencing ni, aku juga ada masalah tekanan darah tinggi. Most of the time kalau check awal-awal kat klinik mesti 130 ke atas over 80.

Yang elok patutnye BELOW 120/80.

Bile rest and then amik lagi bacaan barula dapat 120/80 which is borderline. Selalunye terlebih dah 120 something. Haihh... Macam-macam ler bila dah tua ni kan...

Anyway semalam 3rd October aku pergi ke Sejati Maternity sebab perut aku masih sakit and aku rase kencing aku masih kotor. Padahal antibiotik dari Poliklinik Dr Azhar tu dah nak abis dah tinggal lagi 3 biji.... aku takde masalah rasa sakit masa nak pee or ada discharge ape2... memang ok je. Cuma perut je sakit. Not exactly perut la tapi betul-betul kat bahagian dalam parut czer tu... bawah sikit, area ari-ari.

Dr Goh scan dulu and takde ape-ape masalah. Baby ok... cuma aku ada la jugak cyst tapi kecik je dalam 2cm camtu he said, which patutnye takde ape-ape pun. Akan kecut sendiri selalunye.

So lastly check urine jugak. Kali ni kat sini diorang check guna machine and bukan strip. Sebab ade print out results and the results were bad. Macam... patutnye bacaan 0 if normal, tapi aku punye bacaan 500.


Monurol tu antibiotics dalam bentuk satchet. Bancuh dengan air. Minum sekali tu jer..
Then Ural tu plak satchet juga bancuh dengan air. Macam ENO tu rasa dia... Yang Ural kena minum 3x sehari after eating.

Pramilet saje beli as supplement. 

Total RM295. Huhu... mahal kot ubat tu gamaknye T_T

Dahle masa pergi Poliklinik Dr Azhar kena RM95...

Adehh at times like these how I wish I was still working with Hertz. Boleh claim medical expenses. 



So pagi tadi second check up di KKIA.
Berat naik 1.5kg dalam masa 2 weeks!

Masa 1st buat buku 20 Sept lepas, berat aku 82 kg.
Today 83.5 kg wakakakaka... 
(semalam masa timbang kat Sejati, berat 84kg)

So kena jumpa doktor... then check gigi.

Alhamdulillah everything was smooth today.



Doakan semuanya selamat. This pregnancy seems tougher than the ones I've experienced before. I think it's because of my age and my health yang tak tip top. Haihh

By the way, video di bawah adalah ultrasound masa check kat Poliklinik Dr Azhar 27th Sept tu. Doktor suruh aku record hehe...





Written By Ryehana

0 comments: