Wednesday, July 18, 2012

Touched.

bismIllah...


Was a bit busy today... pagi-pagi ikut hubby pergi Lumut cos dia ade kerja sikit kat SSE. Nak check shaft ke mende tah (SSE=tempat aku praktikal time buat degree dulu). Tengah hari dia balik and gerak ke PJ... pastu esok dia balik Johor dah.

Aku dah lama gile tak drive... ngantok betul time bawak kereta tadi. sheeesh. Scary pulak bila ingat-ingat balik....

Anyway, aku nak citer about a TV show I watched tonight.

'How Do I Look?' on DIVA. Hosted by Finola Hughes... yes, dah berzaman punyer episod cos Finola no longer hosted that show. Ok, bukan tu yang nak aku citer...

Tapi aku nak citer betapa aku rasa tersentuh sangat-sangat tengok show tu.

Ok, citer ni tentang makeover la basically... and aku memang suke tengok transformation pada orang hehehe...

Tapi kali ni the subject really touched my heart. She was Sharon, a mother with 3 kids yang baru je mengalami perceraian.

Anak-anak dia sume ade penyakit genetik. Aku lupe ape namanya tapi yang kena masukkan feeding tube kat perut cos diorang kurang zat ke camne tah... Ketiga-tiga anaknya camtu. Ya Allah... time ni aku dah leleh dah. Nak jaga anak demam sekali sekala pun aku dah tension, ni plak yang memang sakit. T___T

Pastu dengar pulak she talked about her divorce. Camne seorang suami yang 'was a great dad to all my kids' can change and walked out on her. Okey, serious sangat sedih dah time ni... Dalam kepala otak aku, aku assume the man couldn't take the burden to care for the 3 sick kids, maybe? I don't know... But my heart fell for this woman.

She was large, but she used to be larger than that. So ok la kan... I was touched that her friends wanted her to move on... Yang si Sharon ni plak degil gak kata dia dah move on, tapi still pakai cincin kahwin. Her reason: She meant those words/vows she said when she got married... thru better or worst (and this divorce was the worst of time, she said) bla bla... Aduh... sedih sangat. Dia masih harapkan laki tu balik pada dia balik ke? Nangis gile dah time ni... huhuhu

Jenuh ar pujuk suruh tanggalkan cincin tu and she obliged asalkan at the end of the show she got the ring back.

It was fun to see her having fun trying on clothes etc. I truly can relate on how mothers yang busy giler memang takde masa nak jaga penampilan. Lagi pulak kalau nak kena jaga 3 sick children. Of course you wouldn't care you look like a slob. Asalkan comfy. Plus, dia ni short on money gak kot cos baju-baju dia kebanyakannye orang bagi... Kawan-kawan yang dulunya gemok dah kurus, bagi la dia pakai baju besar-besar tu...

Kesian betul rasa... Sayu oh... Memang menangis-nangis aku tengok show ni. T__T

Yang kemuncaknya, at the end of the show, she looked totally gorgeous.... and when they gave back her wedding ring, dia macam sebak and speechless. Sebab? Diorang tak sarungkan balik pada jari dia. Instead, diorg letak cincin tu sebagai loket rantai. So, bagi dalam bentuk rantai leher la so that she can still wear it, but not on her finger.

Sebakkkk... omg terharu gile ade kawan-kawan camtu. Really thoughtful and concerned.

I kept thinking about that show.

Kept thinking of how I always complaint this and that, tapi sebenarnye ade orang lebih 'unlucky' than me. But she face all her problems with a smile (yes, she smiles a lot and seems warm and a very nice person). I wish I could be like that. For I know I'm cold hearted most of the times... and bitter too (sometimes). My heart isn't pure... at times, it's full of negativity.

Giler terasa sangat tengok show tadi...

I wish I can be more grateful in life.

Macam tadi, Razin menangis-nangis since 9pm sebab takleh tido hidung tersumbat aku dah macam raksasa. Aku marah-marah Razin pulak cos tak reti nak diam. Aku marah sebab aku penat nak layan dia... (I'm a bad mom)

Tido and senyap kejap, pastu jaga nangis-nangis. Setiap 10 minit dari 9pm-12.30am! Oh my god... tak tau la... aku ni dah le ngantok and sakit kepala cos lama tak drive kete, dia lak sakit (selsema). Dugaan betul cos laki aku pun takde nak jaga.

Last sekali Mamito aku bangun tido and amik Razin letak dalam buai... and there he stayed till now. Kejap lagi bangun lagi la tu... hmmmm...

Ya Allah, berikanlah aku ketabahan hati... berilah aku kesabaran...
Written By Ryehana
alhamdulIllah...

2 comments:

deena awanis said...

ana, dina pun tengok gakl show tu..tp mcm rasa geram sbb dia mcm tak terima hakikat dia dah divorced. tapi sebalik tu, betapa lah dia yakin dgn ikatan perkahwinan kan..takde kutuk2 ex-husband dia pun.

respect banyak2.

Ryehanna said...

itulah pasal.. kita geram cos dia dh sah2 bercerai tp xnk jgk buang cincin tu hehe...
but mmg respect dia jaga anak2 sakit n xkutuk2 pn ex-husband dia. :'(