Monday, August 3, 2015

Of abg long Razin

Bismillahirrahmanirrahim...



Anak sulungku Razin dah diaper free di taska since early July. Tapi malam still pakai hehe...

Alhamdulillah.. Lambat la sikit (dah 4 tahun) tapi better late than never.

Mak aku bising "kome dulu umur setahun lebih aku dah tak pakaikan lampin. Memang le kencing bersepah tapi cepat je blajo nak kencing pergi bilik air"

Alaaa dulu mak pakaikan kitorang lampin kain. Memang le stop awal cos xlarat nak basuh. Hehehehe... Lagipun dulu2 ade orang gaji. Aku takde :p

Lega dah bab diapers abg long. Tipsnya kena beli spender comel-comel. Hahaha... Pastu puji "baru la hensem pakai spender, tak pakai pampers... Pampers mcm baby... Mcm adik... Razin kan dah besar..." 

Oklah. Kat taska dia tu ade je budak dah 5 tahun pun pakai pampers lagi. Aku teringat masa amik Razin dulu... Ni masa awal tahun la; ade sorang mak ni tunggu kat luar pagar sama mcm aku... Masa ni baru daftar taska gak la and aku segan cos Razin still pakai diapers. Aku tegur le dia, anak umur brp.. Pakai diapers lagi ke bla bla... Then she replied yang anak dia 5 tahun (boy) and still pakai diapers... And petang tu dia tunggu lama kat luar cos teacher taska tak pakaikan diapers kat anak dia...

"Teacher nyer tak pakaikan pampers pulak... Kang dalam kereta takut dia kencing.. Ni tengah tunggu diorg pakaikan balik"

"Oooo..."

Haaa... Ade je budak 5 tahun pakai diapers lagi! 

Nasib baik lah Razin dah stop pakai diapers kat taska sekarang. Alhamdulillah... Tu pun bapak dia la yang train lepas aku bising-bising. Mak tak larat cos dah sarat nak beranak ;p

Malam je susah sikit. But then, kitorang dulu pun even dah masuk sekolah rendah still kencing malam lagi huahua... So chill lah... Slow-slow...

Lega jugak hantar Razin kat Little Caliphs. So far nampak improvement dia... Islamic ok.. Hepi kalau jadi imam. Kadang-kadang kat rumah dengar dia menghafal bacaan dalam solat and 3 Qul. Suke sangat surah An-Naas. Funny sangat bagi dia ade banyak sebut "naas naas kat surah tu..."

English words pun dah banyak dia tau. Kadang-kadang terkejut sendiri bila dengar Razin said words in English. Yelaa aku takdela nak berspeaking2 pun... Most parents nowadays latih anak English dengan cakap kat umah kan... Aku tak... Maleh and awkward. Lagi plak laki aku suke main2kan usaha aku and counter dengan speaking Kelantanese pulak. Meluat. Hahaha

Ala mak aku pun kat umah takde speaking bagai gak. Terer je aku English time sekolah dulu... Ekekekeke...

What else to write about Razin?

Tu je kot.

Haih tak sangka dah 4 tahun lebih usianya. My firstborn. My first normal delivery... Ya Allah rindu sangat nak bersalin normal. :'(

Stress bila mikir dah 2x czer ni. Next baby confirm kena czer if beranak kat gomen. Kena la cari gynae yang leh layan wish aku yang nak VBA2C. 

Pehh awal gila dah mikir! Lol

Takdela... Aku nak anak dalam 4,5 orang... At least 4. So kena beranak lagi. Bab jantina tu tak kisah la cos Allah sebaik-baik perancang. Memang le nak girl pulak. Tapi kalau Dia nak bagi lelaki jugak, terima jela. Ade la sebabnya Dia bagi camtu kan... 

And if 3 anak je pun syukur alhamdulillah... Semua berlaku ade hikmahnya.

Bye for now


Alhamdulillah...




0 comments: