Thursday, July 7, 2011

Macam-macam citer

bismIllah...


What else is new kalau setiap kali nak update blog asyik tulis busy busy busy. Busy sangatkah?? Entah. You tell me...

Bangun tido around 6.30 am. Kalau anak dah jaga awal nak nyusu or tukar lampin, terus jaga ar sampai Subuh. Kekadang tertido balik (penat oi) especially kalo menyusukan Razin sambil baring... confirm aku tido balik. Hubby bangun terus pergi kerja cos dia masuk kul 8 pagi. Kul 7.30 hubby dah kuar umah... aku lak 7.30 baru bangun mandi. Itu kalau aku tido pas Subuh ar.. kalau tak tido, jaga jela buat air ke ape... breakfast? Memang tak dan la... Lagipun hubby makan kat kapal, so dia just nak nescafe je pagi-pagi. Aku? Breakfast cereal (perasan omputeh) dan minum susu/jus oren/oligo/ovaltine (milo dah mahal so minum ovaltine sudey) jelaaa...

Pastu siap pergi kerja. 8.30 gerak kuar since masuk ofis kul 9. Kerja kerja kerja... kalau banyak kerja or kena kuar jejauh, lambat la aku balik lunch. Tapi aku mesti balik umah jugak untuk pam dan solat. Kat Marina Island ni sampai ke sudah takde surau ok!! hape punyer tempat laa... ish ish ish... Sambung kerja sampai kul 6 petang.

Balik umah, mandi dan pam lagi. Kalau Razin baru nak minum susu, terus direct je. Then bilas cd-cd kotor yang Diyana tak bilas (kalau Razin berak memang Diyana tak bilas la.. dia biar je dalam toilet). Kalau cd-cd kotor dah banyak, humban sumer dalam mesin dan basuh. Baju-baju kering angkat untuk dilipat. Tapi selalunya tergendala la. hahaha...

Masak? Tengok keadaan. Selalunya makan makanan tengah hari yang Diyana masak. Aku memang letih bila balik umah. Tak larat nak masak. Kepala otak serabut ngan hal kerja je.

Umah dah macam ape lagi... lantai tak bermop, bersapu or bervacuum. Nak buat tapi tak sempat... ape yang aku buat hah?? Kekadang pelik gak amende la yang aku penat sangat dan takde masa... haihhh betulla dunia nak kiamat. Masa makin singkat ku rasa.

Rasa nak ambil cuti seminggu semata-mata nak uruskan rumah sahaja. Pening kepala ngan kain baju yang tak berlipat dan lantai yang tak bersapu. Suami pulak jenis suka sepah kain baju... sabar jelaaaaaaaaaaa... tapi since dia masak (kekadang), so shut up. =P

Tapi ada lagi... bab jaga anak. Alahai... memang takleh la. Ape-ape hal, memang kena aku jugakkkk.. tu yang letih tu... -___-


**********************************


Confirm hujung bulan ni kena pergi training kat Port Dickson. Patutnya aku pergi 15hb ni tapi aku diubah masuk batch lain. Pergi 22hb Julai and sebilik ngan Kak Rehan. Rasenya sebab nak bagi aku sebilik ngan Kak Rehan kot... tu yang extend ke 22hb. Yela, before this aku call Boss besar cakap takmo pergi cos aku kan breastfeed baby... Boley? hahaha... berani sungguh takmo pergi. Memang tak berkesan la... alangkan orang pregnant pun kena pergi, so kena la pergi jugak.

Bukan ape, aku risau takde masa nak pam je... tumpo le menahan bengkak. Tapi Boss kata "You cakap le dengan orang yang jaga tu you nak pergi pam and whatnot... mesti dia bagi punyer... you takleh tak pergi... it's compulsory".

Yelah yelah... dah camtu, pergi jela.

Mereka-mereka yang dah pergi sebelum ni (ikut batch) semua pesan bawak sunblock banyak-banyak. Alkisahnyer ni bukan training team building macam kat Pulau Redang dulu, tapi ni ala kem bina semangat punyer kes. Semua aktiviti outdoor je... haiii tumpo ler temannn... moga-moga dapat le mintak excuse kalo aktiviti berat. huhuhuhu... alasan baru bersalin masih boleh digunapakai kan??? =P

Aku ingat nak import la Nini dan Razin dok hotel yang kitorang duduk tu. Tapi bajet takde cos hotel nyer mahal le juga bagi pendapat aku. Thistle PD tu... 1 mlm RM360++ untuk bilik paling murah. Tu kalau satu malam. Takpela lagi...

Tapi aku ni dok sana 3 hari 2 malam tu wehhh... bungkus ar nak bayo duit hotel. Kalau laki aku ada leh gak dapat government rate (cam masa dok Renaissance kat Kelate dulu) tapi dia pun sailing time ni.

Hmmm so Razin kena la tinggal. Waaaaaaa... sedihnye! Sejak aku melahirkan Razin, tak pernah lagi dia tido berjauhan dengan aku. Paling-paling jauh masa dok hospital time dia jaundice. Dia tido dalam nursery, aku kat dorm ibu-ibu yang menunggu. Itu je. Kiranye memang tak nah berenggang lagi la ni... Malam mesti tido ngan aku cos Razin nak 'bergayut'.

Nasib baik la since aku tinggalkan Razin kat umah Mak Yang masa aku pergi Sunway Lagoon untuk Family Day last 26th June dulu Razin dah leh minum FM (dah lapo gile la tu)... so lega la sikit. Good boy... at least takde la dia menahan lapar nak susu aku jugak. Kesian sangat kalau camtu. huhu...

**********************************


Raya nanti nak pakai tema ape ek? Aku rasa cam pakai baju raya tahun lepas je ni. HAHA.. maleh nak bazir duit beli baju, boley? =p

Sepp sungguh.

Tapi baju Razin dah berlambak-lambak. Dengan orang baginye.. dengan aku gila belinye... adeh la.. hampir tak muat dah laci dia. Same goes to cloth diapers (cd). huhuhu.. kena tahan diri ni...

Oh ye.. ade orang komen tentang aku berabis duit beli stroller mahal-mahal untuk Razin. Well, aku rasa aku dah tolong menjimatkan duit perbelanjaan beli pampers dan susu tin dengan menyusukan anak dan pakaikan dia cd... So, I'm going to reward myself with a stroller yang agak mahal (ade je stroller yang lagi mahal dari yang ku beli tu) untuk kepuasan diri. Salah ke? Tak guna duit orang pun. Duit aku, aku punyer suke la... ye tak? :P

Yeah yeah... memang la kalau beli beras dah dapat berguni-guni, or kalau beli Medela Free style yang aku teringin sangat tu (just kena tambah lagi sikit la) macam lebih berbaloi... tapi, Razin takde stroller. beras dan pam dah ada That's why la aku beli model yang aku nak sesangat. Tak salah kan?And aku rase ianya still berbaloi cos adik-adik Razin leh pakai gak nanti. Kan?

Sebelum ni sebenarnya aku memang tak plan nak beli stroller langsung. Cer bace entry yang berlabel 'Babywearing'. Haaa aku sebenarnya nak ber'babywearing' je. Tapi memandangkan Razin ni tak suka dok dalam sling or wrap sangat, so tak jadi le. Kena beli stroller gak. And memang dia suke dok dalam stroller. Same goes with his carseat. Whenever I strapped him in, dia diam je... excited nak berjalan. hehe... Kalau nangis dalam stroller pun sebab stroller tu stationary. So, start merengek je terus bawak Razin jalan-jalan dalam stroller. Confirm diam terus. Kecuali kalau lapar la... hehe

Ade budak tak suke dok dalam carseat, ada budak yang suka. Ada budak tak suke dok dalam stroller, ada yang suke. So, macam-macam pe'el manusia kan? =)

Btw, Maxi Cosi ni aku beli preloved je.
Tak mampu le nak beli baru kalo pakai kejap je. huhu
Tapi sangat berbaloi cos barangnye masih sangat elok dan material velvet tu lembut and best!
^___^


***********************************


Puasa banyak tak ganti ni.

Ahhh sudah....

Mampoih.

Ape-ape pun, tak sabar nak raya cos raya di Perak! Yahooooooooooooooo~





alhamdulIllah...

3 comments:

amal said...

alahai tembamnye razin. cubit kang!

[DnaZz] said...

ana, situasi kita sgt sama..sabo jer laa eh..bab jaga anak mujur hsbnd bol amik part, kl x mmg melepak la..sometime tu rasa mcm xda masa tuk uruskan umah, diri apatah lagi. mcm nk hired org gaji, duit takdop!sudahnya kkdg nak mrh pon ada..hahaha tapi pkir2 blik, sabar je lah. mak2 kita dulu pon camni jgk, jnuh nk besarkan kita..:)

psst:skrg iza delegate keja kat hubby. slalu soh dia pilih, nak lipat kain ker kemas bilik?nak mop lantai ker basuh bilik air?dia kena pilih la salah satu, xleh ngelat!hahahaha

Ryehanna said...

To Amal: Hahaha.. muka ngantok tp mcm muka mrh org pun ada. hihi


To Dnazz: Haaa so true la kan! Ana kira ok la jgk ada adik dok sekali...tapi dia memang dibayar gaji untuk jaga Razin je. Bab kemas umah ikut mood dia la. kekadang dia kemas, kekadang camtu jela.. tp syukur alhamdulillah bab sidai kain and tolong mesin dia tolong... yg mslh skrg ni bab umah berhabuk dan kekadang bersepah.

Hubby akan tolong time weekend shj. Kalau hari2 biase mtk tlg mop ke ape... kim salam laaa... hahaha