Monday, July 18, 2011

To cloth diaper or not?

bismIllah...


Alhamdulillah... since update kat blog that I'm a cloth diapering mommy, ramai yang tanya-tanya tentang cloth diapers (cd).

Well, cd ni just lampin jerla. Kain. Cuma dibuat bermacam-macam jenis. Ade yang jenis pocket, ada yang 'All in One', ada yang 'All in two', ada yang 'fitted' bla bla bla.

Jargons ni memang mengconfusekan for a newbie (eh aku ni newbie gak) tapi takde ape pun. Beza tang jenis je... benda tetap sama. Dari kain. KENA BASUH.

Yes. Bab membasuh ni maybe leceh la kot for certain orang. Kekadang aku pun rase leceh juga... Tapi sebenarnya senang je.

Kalau cd kena pee, lagi senang... bilas jer. Then letak dalam baldi or wetbag sampai cukup cd-cd kotor yang leh dimesin sekali.

Kalau kena poo, haaa ni part yang ramai surrender. haha... Well, firstly buang poo kat toilet (in my case, spray kuat2 kat cd biar sampai sumer poo hilang cos my baby masih runny poo--xmakan solids lagi) dan bilas. Dah bilas, letak dalam baldi or wetbag sampai cukup cd-cd kotor yang leh dimesin sekali. <---kopipes atas.

Dah ada dalam 10 helai or dah 2 hari punyer cd, humban semua masuk mesin. Letak sabun sikit jer then cuci le guna mesin. Sesetengah orang cuci guna mesin 2,3 cycles untuk hilangkan bau dan sabun (xnak detergent build up, nanti cd kurang menyerap), so pepandai la ek... belasah...

aku kumpul kat baldi jer...
dry pail, tapi bilas dulu sumer poo/pee.
btw, sinki ni bukan kegunaan untuk masak-masak bla bla..
tu ada sinki lagi satu.


Habis mesin, sidai... dah kering, lipat. Settle.

Time consuming?

Mmm yer kot.

Tapi di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

You decide.

Aku leh terjebak ngan cd ni pun cos masa pregnant dulu ada bace tentang cd-cd ni sume. Bab penjimatan duit dari beli dispo every few weeks. Bab jimat of cos la minat kan... tapi bab mencuci tu aku pikir lame gak la. HAHAHA

Alhamdulillah dah almost 2 bulan lebih bercd. So far so good.

Of course, if you're fulltime housewife lagi senang la nak handle cd-cd ni sumer tapi eventho aku keje pun leh handle jugak. So, it's not so bad la kan?

Sesape nak tau lebih tentang cd, leh masuk group 'Malaysian Cloth Diapering Parents' kat Facebook. Banyak sangat info tentang cd... ape-ape hal, just tanya je confirm ada orang jawabkan.

Nak ngomel lebih-lebih macam tak layak cos baru 2 bulan lebih bercd kan... plus, aku masih pakai dispo gak. (Beli Huggies 2 peket time ada sale kat Tesco aritu sampai arini satu peket yang 60++ pieces tak abis-abis lagi)

Insya Allah... satu hari nanti nak try kuar outing pun pakai cd gak. Cam rugi je beli cd mahal-mahal tapi pakai kat umah je kan... hehehe... Nanti la... nak try... camne ar agaknye...

Btw, I've tried prefolds!

Aku beli set Econobum yang ada 1 cover with 3 prefolds. Sangat baguih!! Jimat duit (retail RM65 untuk set ni) cos ade 3 helai prefolds and senang nak cuci poo. Ada duit lebih nanti nak beli lagi... Ni memang sesuai la untuk pelasah pakai kat umah. Berbaloi-baloi!


Kalau prefold tu dah basah kena pee, just tukar prefold.
Use the same cover again.
Except kalau poo la..
Kalau kena kat cover, wajib tukar cover sekali.

But seriously, senang nak cuci poo pada prefold!



Actually, prefold ni same je cam kain lampin flat putih tu. Cuma nya dia tebal le cos dijahit berlayer-layer. Cover tu same cam cover Anakku or Pureen yang murah tu.

Ni saje gedik nak beli yang US branded nyer... *Pangggg sedasss*

Sape pandai menjahit leh je buat prefold sendiri. Murah.. Save duit. Awak tak pandai... mesin jahit pun tak mandang... hehehe

See? Jimat duit kan? Yang penting leh basuh and pakai balik! :D

Alah.. nak lagi jimat, pakai lampin biase tu... tapi kat tengah-tengah letak la insert ke, prefold ke untuk serap pee (for heavy wetter)... then pakai diaper cover murah-murah. Settle.

aku try jugak 'original cloth diaper' ni...
tapi aku tak reti melipat kemas-kemas...
Ni pun macam tak kemas je gayanye...
So, senang pakai prefold je kalau maleh. hehe
but seriously senang cuci poo kalau guna flat or prefold!
(kalau pakai camni, kena ada waterproof diaper cover ye)


But like I said before la, pilihan di tangan sendiri. Sapa yang kata susah nak ber'cd' cos bekerja, well... ada RAMAI sangat ibu-ibu yang ku jumpa yang kerja fulltime tapi still bercd.

Sesetengahnya bercd sebab anak alergik ngan disposable diapers. Kena rashes etc. Pakai MamiPokai yang mahal pun tak jalan, that's why bercd.

And of cos bercd cos nak save cost dari beli disposable diapers every month.

Aku bercd sebab??

Tak nak beli dispo every few weeks (nak jimat la tu) dan juga tak nak banyak sampah dalam rumah. :)

So ada je yang bekerja tapi bercd (like moi)... tapi kena rajin sikit jela. Dapat babysitter bagus nak tolong bilas, silalah bersyukur. Tapi selalunya babysitter biar je cd kotor dalam wetbag/baldi (bertutup) and bila mak baby balik baru la bilas<--ni yang hantar anak kat nursery/taska/pengasuh...

Kalau yang SAHM (Stay-at-home-mother), lagi la senang nak bercd cos takde kekangan masa. Sumer leh handle sendiri (sangat jeles). Chayok2 mommies!


p/s: Semoga entry ni memberi inspirasi untuk ibu-ibu yang curious about cd. ;)



alhamdulIllah...

10 comments:

Sweet Child said...

sy pon dah start ber cd skrgnie.. best2, sbb bontot baby nampak lawa =)

Ryehanna said...

hihihihi... sbb bontot lawa yer? HAHA. ok jgk tu, inspirasi... :P

Darweena said...

Leh tanya, kat mane beli set Econobum tu? takde ke yg murah2 dr RM65? macam berminat la...

baby aritu sakit..asyik cirit-birit je.. 1 hari dkt 12 keping pampers pakai cos dia akan nangis selagi xtukar pampers.. cam rugi je kan..

share la link ;)

amal said...

thinking of CDing tooo :D

Ryehanna said...

To Darweena: Saya order dari bummiakids.com.. time tu promo rm60, skrg cam dh xde promo je.huhu.. try la join group MCDP kat FB. insya Allah leh jmpa lagi murah :)

To Amal: Haaa silakan... silakan... jimat kos selagi tak addicted. :P

amal said...

haha selagi tak addicted tu yg penting ehehehe.. okeh2, nanti nak survey. skrg still too early ihikhik

Ryehanna said...

eh. dah ada berita baik kah? early btl!!

deena awanis said...

CDing is fun!!=)

amal said...

*blushing* ape boleh buat. Navy ni sharp shooter kot muahahahaha..

Ryehanna said...

To Deena: Yezza! That's right!

To Amal: Muahahahahahah. Yelah tu... Tahniah weh! ^___^