Wednesday, October 5, 2011

Overworked

bismIllah...


Hari ni aku cuti sekerat hari sebab nak pergi Kompleks Pentadbiran Manjung. Dulu bapak aku kerja kat situ le... huhu... tapi aku baru 2x jejak tmpat tu. Anyway, pergi sana pun cos nak daftar di kaunter SSM. Thanks to group FB 'I ♥ MANJUNG', baru ku tau setiap hari Rabu minggu pertama setiap bulan ada kaunter bukak kat situ. Takde la nak kena ke Ipoh untuk mendaftar.

Beria ke aku mendaftar bagai? Hmmm ntahla... I'm just doing what's right. Nama lagi nak berniaga, kena la buat betul-betul. Mudah-mudahan dipermudahkan lah perjalanannye... :)

Resit pendaftaran.
So jangan ragu-ragu membeli dari Mama Panda yer.. hihi...
Insya Allah next week dapat surat beserta nombor pendaftaran. :)



Lately, I'm so stressed with work. Dah mula terasa bebanan kerja yang tak mampu dipikul. Bayangkanlah kerja dengan hanya 2 manpower. Fleet kitorang besar ok. Bukan macam masa mula-mula branch dibukak. Walk-ins maybe takde sangat, tapi kitorang kena handle after sales yang banyak! Lease rentals from Maxis, Vale, Sime Darby Industrial (SDI)... pengsannnnn!

I pity Ganesh yang tak dapat balik Penang hari ni walaupun abang dia bertunang. Last minute decisian gak le abang dia punye engagement tu.. aku dah cakap awal-awal aku nak cuti hari Rabu cos nak pergi ke Manjung etc. Alih-alih dia pun nak cuti. Abis camne? Aku amik cuti separuh hari ler... Pukul 2 aku cau... Tapi Ganesh terus tak jadi balik Penang pagi tadi cos banyak sangat benda yang perlu disettlekan. Kesian dia... :(

Hari ni baru kami nak hantar paperwork yang dah bertimbun since 2 minggu terakhir bulan September. Submit OT sekali. Selalunya 1hb or 2hb dan submit docket berisi paperwork and OT tapi kali ni cam harammmm... arini 5hb baru nak submit.

Aku bukan nak jadi seorang yang ungrateful... asyik nak merungut hal kerja je (itu je yangaku asyik tulis kat blog kan?) tapi seriously I'm so freaking tired. Kepala dah sarat sangat... yang lagi bengang bila asyik kena hentam bila mislook some stuff yang patut disettlekan. I know I shoul be grateful at least aku ada kerja... tapi... haihhh... makin lama rasa macam tak setimpal je gaji ngan kerja aku...

Kalau dah nak isi perut pun kekadang aku terlupa, inikan pula hal kerja. Arghhh... stress stress... Seriously, I don't love my job anymore... sebab aku penat!

Semua benda kami kena buat. Aku kena buat kerja RA, RA (Ganesh) kena buat kerja RR (bila aku dah tak larat sesangat). Aku sian kat si Ganesh tu. Ke hulu ke hilir semua dia kena buat. We seriously need another staff tapi entahle kenapa superior takde pun suruh cari orang... Dah tau dah kitorang kritikal ni. Aku tunggu masa je disuruh cari orang untuk di'employ'. Tak larat dah asyik takde kat ofis je. Kalau orang lain tefon ofis tak berangkat, sume ingat kita mengular la ape la... menyampah aku.

Daerah Manjung sekarang pesat membangun. Jaya Jusco telah dalam pembinaan. Colombia Hospital (betul ke aku eja ni) dalam pembinaan dekat Sitiawan. Pantai Hospital pun bakal dibina tak lama lagi... Tak campur lagi ngan The Town sebelah Tesco (ntah bile nak siapnye) and projek-projek di Marina Island. Serius pesat sangat pembangunan di sini. Sampai monyet-monyet kat Taman Paya Bakau tu makin takde tempat tinggal. Sian diorang...

Kat Teluk Rubiah tu dah nak buat port ke ape tah... No more Teluk Rubiah Resort. Abis kena runtuh dah sume. Diambil alih kompeni Brazil. Mereka la yang banyak gile sewa kereta kami. Dah tak terhandle wehhh.. Memang la untung for our company, (of cos la beb... ka-ching!!) tapi letih le nak handle... Mane yang kejap-kejap due service nyer, due inspectionnya, roadtax mampos nyer, kereta takleh start, remote problem bla bla bla. In the same time, Maxis and SDI nyer rentals pun ada beberapa bijik nun di Ipoh tu. Nak tukar kereta kena la ke sana... Lumut ke Ipoh sejam setengah perjalanannya. Pergi balik dah 3 jam atas jalan sahaja. Tak kira lagi masa menunggu customer... Aku paling menyampahhhhh kalau kena ke Ipoh. Buang masa atas jalan! 1 jam setengah tu kalau jalan smooth. Kalau dibuat tetiba ada roadblock ke road construction ke, 2 jam jugak baru tiba. Cam hampeh. T___T

So imagine... kalau ada delivery to Ipoh pukul 5 petang, kul 3.30 dah kena gerak... Then sampai area Ipoh kena cari petrol pump dulu before handover kereta kat customer (minyak kena full). Pung pang pung pang dengan customer, maybe around 5.30 baru gerak balik Lumut. Sampai Lumut around 7pm camtu... dah nak Maghrib.

Ko dah penat-penat drive jejauh, ada hati ke nak buat paperwork yang bertimbun?? Plus, dulu ada la dapat emel orang mempersoalkan hal OT kami sampai aku terasa hati sangat-sangat dan malas nak stayback untuk OT. Buzz off! Pasni, paperwork lambat siap jangan nak bising. Serius sampai sekarang hati aku sakit bila ingat emel tu... "Kindly explain why there were OT almost everyday when your total transactions of bla bla bla were only bla bla bla". Seriously??? Padahal bulan tu ada Survivor program yang cam taik kat PD sampaikan sorang je staff kena gilir-gilir jaga ofis SORANG2 bila the other colleague pergi kursus selama beberapa hari. Dengan balik dari program kena sakit sampai MC la ape la... of cos banyak benda pending. Pernah kerja di tempat aku tapi tak tau kerja aku camne ke? Nak persoalkan tu ok.. no problem.. tapi perlu ke nak tulis semua rekod transaksi yang berlaku di cawangan kami? Tu bukan nak tanya elok2... tu nak cari salah orang namanye! Ok.. dah Ana... Udah le.. itu bulan 6 punyer citer (punyer la lama tapi hati aku masih terasa lagi. Ini la efek bila ko tak reti nak jaga hati orang!)
Eh ok la... spoil mood aku malam-malam ni... Sakit lak hati aku tetiba.

Sekian, terima kasih.


***Iklan:
Free Delivery if you purchase 4 pieces of Babyland cloth diapers from me! (1 cd+2 microfibers inserts at RM25 per piece). Email me at sakura_anna@hotmail.com or visit my Facebook!



alhamdulIllah...

3 comments:

asna cute said...

today last day asna keje.. xlarat dh nk makan gaji buta hehe. baik dok umah asna jaga haikal =)

amal said...

huhuhuhuhu.. macam berat jugak tu keje.. sabo ye. cubala highlightkan lagi kat pihak atasan pasal kekurangan man power tu. lama2 dorang dengar kot..

terliur dengan iklan kat bawah tu hahaha

Ryehanna said...

To Asna: Bestnye leh dok umah jaga anak... jeles!!!


To Amal: Memang berat pun... ana ni tunggu masa je nak meletup.

terliur? PM me for best deal. hehe