Friday, September 21, 2012

Tired eyes

bismIllah...


Rasa macam lama gile tak tempek gambar sendiri di blog. Kalau time bujang dulu bukan mainnnn lagi! Takde gambo kemhor bulat-bulat bijik mata tak sah. Muahahahaha...

Ate, dah jadi mak orang ni rasa macam ermmm... ishhh cam kurang sesuai lak aihhh. Plus, aku sendiri dah kurang tahap confident dengan bertambahnye lemak di perut, lengan, bontot mahupun paha. Gemok weh... Tengok pic atas tu sendiri leh tau kan... betapa kembangnye muka aku. Ni muka orang berat 75kg ni weh! Gile babeng tol... Uwaaaaa...

Niat di hati kengkonon nak makan la ubat kurus ape jadah orang dok jual-jual kat FB tu (online je udah), tapi dok mikir aku ni kan TTC, ape kejadah nak kurus sangat cos kalau preggy mesti gemok balik? so? hehehehe... diet motivation down the drain. Plus, hubby aku ok jer... suke jer orang gemok2 ni. So lantokk.

Aku sebenarnye nak citer yang dah 2 minggu aku takleh tido malam. Puncanya ape aku pun tak tau. Aku hanya akan tido pas Subuh. Yela, kalau dah 5.30 terkebil-kebil lagi bijik mata takmo tido, tunggu jela sampai Subuh kan... Pas Subuh aku pengsan sampai dekat tengah hari! HAHAHA. Hampeh.

Kalau Razin bengang aku tido and dia dah berak, nak susu etc, dia akan campak botol susu kan muka aku untuk kejut. Tak pun, dia akan tenyeh-tenyeh bontot bertaik tu kat muka aku. Punyer baguihhhhh dok kejut aku! Bau melantong toksah cakap la kalau dia ade harta karun dalam diapers tu. o__O

Maka, aku selalunya bangun pukul 9.30 pagi... cos time ni memang Razin dah bangun... and akan mengamuk-ngamuk la nak orang teman dia, bagi susu bla bla bla... So, aku tido dalam 3 jam setengah jela... Kekadang lajak gak sampai kul 10 lebih... hihi... tapi jarang sangat-sangat la.

Now aku kat Beruas. Sampai sini hari Sabtu lepas waktu malam. Ape lagi kalau dok umah Mak... rilek jelaaa... bangun kul 11 pun no hal sebab Razin ade Mak Tih and Onyang dia nak melayan dia. HEHEHE

Sabtu ni nak balik Johor semula. Balik Perak ni pun cos husband ade kursus kat Lumut. Gile kan? asyik ke utara selatan macam pergi beruas-lumut je. Letih travel... tapi ape boleh buat. Ikut jela...

Sekarang dah 2.34 pagi tapi aku masih belum tido. Padahal laki aku dah warning esok kena bangun awal cos nak pergi Ipoh. Know what? Surat SSM aku nak expired dah 5 Oktober nanti... so pergi Ipoh nak renew la... Tak sangka dah setahun aku berbisnes online. Muehehehe... alhamdulillah... I don't think I'll ever work with an employer again. Jadi boss sendiri ni lagi senang walaupun takde la power renjes beno pulangannya... jadila buat topup itu ini...

Lagipun aku dah selesa macam ni... biarlah dok umah je, asal aku suka apa aku buat. Asal aku tak stress berkejar ke sana ke mari buat benda aku tak suka. 

Raya Haji ni nak buat aqiqah Razin insya Allah. Dah 18 bulan tak qiqah-qiqah lagi. Betul la betapa ceteknya ilmu aku ni... dulu time nak beranak memang takde la nak prioritise bab ni. Sebab dalam kepala otak kekonon leh buat bebila masa since my FIL ade bela lembu berpuluh ekor. Tup-tup Ayah jual semua lembu-lembu dia since takde kawasan and takde orang jaga... so, dok tangguh-tangguh sampai sekarang tak buat-buat. Alahai razin... sorry yer syg... Insya Allah raya haji ni... mudah-mudahan tercapai hasrat.

Aku rasa mungkin ini jugak sebab aku tak pregnant-pregnant lagi? Mungkin jela kan... Walaupun kami masa kecik-kecik dulu dah tua bangka (masuk sekolah rendah) baru mak qiqahkan, and Mak elok je beranak berenek sampai 6 orang... tapi.... yela, bukan takde duit. Eh, ade masa nak buat dulu tu memang tengah takde duit (almaklum anak jantan). Masa and planning tak buat betul-betul. Ahhh, yang sebenarnye tak prioritisekan benda ni. Haihh jahilnye aku... Insya Allah takkan terjadi to my next child/children.

Ape lagi nak tulis...

Mmmm jer kot.

Wassalam.

Written By Ryehana
alhamdulIllah...

2 comments:

Farzlyna Mustafar said...

ana, ssm bleh renew kat bsn kat mana2 cawangan pun.. *just info.. *wink wink

Mama Panda said...

laaa yeke...xtau lak leh renew kat bsn. cehh...

xpela, jenjalan ipoh pn sama... hehehe