Sunday, September 30, 2012

Money

bismIllah...


Semalam sebenonye nak update la jugak bab Bajet 2013 tapi sebab nak cepat, aku buat 'Notes' jer. However, kelakar gak cos 1 je dari Notes (previous entry) yang dibuat. Which was, getting some ducktapes, brown papers and plastics to wrap stuff for customers. Haha...

Anyway, since today is Sunday. I hope our Sunday plan goes according to plan.

We need to buy some stuff anyway since Mamito, Nini and Nan are coming here on Friday. Bantal spare takde ok. Tilam ade 2, so leh la bagi Mak and Nini tido guna tilam tu (tilam tu kitorang sambung ngan katil sekarang cos Razin asyik jatuh je dulu... so bila sambung, luas gile ar hahaha)

Nan tido atas tilam angin udah. Hubby has this air mattress he keeps untuk tido time balik kampung dulu-dulu bila tak cukup tilam (11 siblings, mind you).

I'm so looking forward for them to come here. Mamito and Nini will come by bus. Nan will come with his brand new car, I think. Remember the accident he involved in a few months back?

Well, the Vios was a total loss. Which is great too since he could claimed the insurance money to buy another car. Rugi dalam 2K jela kot... kereta pakai baru 28 hari! =P

He bought a brand new car. Different brand. No longer Japanese car. But a Korean car. Aku pun tak tengok lagi rupanya...

Sebut tentang kereta, actually I want a car too... sebab tahun depan kan aku dah nak balik Perak, and hubby still dok Johor until June 2012. Aku dah tak larat la dok Johor ni. Too much hassle especially with my business thingy. I prefer the comfort of my own home, my own town... where I can be independent to run errands and settle things. Kat Johor ni, nak pos barang pun kena tunggu husband balik. Leceh sesangat.

But of course we couldn't afford another car. Giler... memang tak dapek la kan. Aku lak tak keje (I mean, I don't have gaji tetap) kan... Plus, Mr Cherev tu pun dah komitmen besar. RM1.3K per month. Tu pun beli 2nd hand. Kalau baru tak tau la aku.... huhu... so yeah, no car for me yet.

Hubby wants me to have Mr Cherev and he will go to work with ole Mr Nouvo. Actually, beberapa minggu kebelakangan ni he kept saying that he wants another motorcycle. Nak tau motor ape??

Yamaha Virago 250

Teringat kat arwah Hj Wahid yang ada motor ni dulu.
Satu-satunya 'motor besar' kat Beruas. :)



Masa mula-mula he mentioned it, I was like "Biar betul ni??"

And yes, memang betul he wants it. Since Virago ni memang dah takde keluaran baru, aku macam.... ermmm, nak buat ape la beli motor 2nd hand yang mahal2 (leh dapat less than 10K)? Hubby insisted so that he can go back to Perak using the bike. Takyah naik bas ke ape... Haaa hubby memang selalu travel jejauh by motorcycle since zaman bujang takde kereta. Dari Johor (utm skudai) ke Pahang (kampung), Pahang-Terengganu (praktikal zaman U) and pernah eksiden langgar anjing jugak. And pernah sekali datang Shah Alam zaman mengorat aku dulu naik superbike kawan dia dari Lumut. Not to mention pernah tolong bawak balik Nouvo yang aku pinjam masa kerja di KL balik Perak after I was transferred to Lumut.

His points were:
- Bawak motor tak kena tol
- Minyak tak banyak cam kereta
- Virago dah discontinued... Vintage stuff ade nilai... (nak jadi collector ke? JANGAN LA YE)
- He loves an easyrider bike.

Tapi of cos la bajet tak cukup. HAHAHA... So, takyah la beli Virago ni yer. Aku sebenarnye lebih prefer dia beli kereta cos motor kan kurang selamat kan... beli jela Viva or Kancil 2ndhand untuk aku pakai, dia amik la CRV tu... 

Bajet... oh bajet... tak mampu jugak actually walaupun Kancil 2ndhand. HAHA... 

Lagipun dok mikir kalau rosak la ape la... memang liability sungguh.

K lah, cukupla membebel kali ni.

Mau tido dah since it's 4.15 am now.

P/S: Cun tak banner gerak2 kat bahagian sidebar kanan tu? BOBA 3G tengah on sale tau! Siap ade rebate RM5 lagi kalau nak beli carrier bag (a must have!)

Toodles!
Written By Ryehana
alhamdulIllah...

1 comments:

deena awanis said...

haih..duit..duit..kalau cerita, memang tak abes.haha..

take care ana.