Wednesday, October 10, 2012

Citer pergi USS aritu...

bismIllah...


Baru ade masa nak belek blog. Busy bebeno la kononnya... ni pun sebab perut tengah lapar tapi dok tahan takmo makan (malas nak masak sebenarnye) so update la blog sikit.

Nak citer sikit tentang trip ke USS aritu... Plannye dah lama... sejak early September lagi and sebenarnye plan nak pergi bulan September pas raya... Since aku nak ajak Mak, Nini and Nan, kena tengok jadual diorang gak la.

Mak and Nan ade ganti cuti sekolah ke ape tah pada hari Sabtu terakhir bulan 9 tu... So extend ke 6hb bulan 10. Alhamdulillah according to plan. Nan sampai Johor dengan bas from Pahang pada Khamis malam (malam Jumaat). Mak, Nini datang ngan bas dari Manjung and tiba Johor lak pada Subuh Jumaat tu.

So hari Jumaat tu semua dah ada... kitorang pergi Danga Bay untuk bayar duit tiket and jenjalan... Sempat la singgah JPO cuci mata. Nyarisssss nak beli handbag Coach rege 1k (after less 40%) tapi nasib baik tinggal display unit je. Kahkahkah. Aku dapat bayangkan betapa mesti aku akan menyesal cam nak rak kalau beli. Tak mampu buat  cara x mampu yer.. ade hikmah tu! XP

By the way, to those yang bertanya aku pergi camne, beli tiket dari mana bla bla bla... well, aku amik pakej dari Odyssey yang ade ofis kecik di Tune Hotel, Danga Bay. Ikut saranan from twitter la ni... hehe... (Thanks korang). Oh dan jugak from suggestion dari Kak Ct Norul Azizah yang dah pernah pergi dolu2 and she lived in JB.

Odyssey package: Adult - RM210 per person.
Harga ni harga weekend (sabtu ahad), inclusive tambang bas pergi dan balik serta tiket masuk USS.

Tiket masuk ni boleh beli online kalau nak murah.. Dalam RM180 camtu. Ade gak yang dapat RM155. Tengok hari la... peak hours ke tak. Aku maleh nak booking-booking online. Call je Odyssey tu and book. Pehtu sehari sebelum pergi, kena bayo kat kaunter. Ade je cara online tapi aku takde masa nak explore.

Razin free je tambang bas and tiket masuk USS cos less than 2 years old. Ala lagipun dalam bas dok atas riba. :)



Tips:

- Bawak la baby carrier cos agak menyusahkan nak bawak stroller bagai kalau naik bas. Bagi aku la... cos maleh eh nak angkut-angkut. Sebab masa turun kat imigresen Malaysia and Singapore kena amik sume barang dari dalam bas, takleh tinggal... so... memang tak koser la. haha...

- Plus, you can rent a stroller there but I didn't cos Razin tak nak berenggang langsung dari Mak or Ayah dia ni. Nak berdukung je. Jalan pun takmo cos takut kot. Tak biase dengan tempat  tu. Dah nak balik baru nak jalan-jalan.

MAKA, BELILAH BABY CARRIER DARI MAMAPANDA.COM untuk kesenangan anda di masa hadapan!! HAHAHAHA ~Iklan selingan~

- Bawak makanan sikit. Aku bawak roti gardenia yang ade seketul 70sen tu beberapa bijik seperti saranan Chokilala and air mineral. Razin je yang makan roti tu. Botol mineral dah kosong pun simpan cos leh isi kat water dispenser dalam USS tu (saranan Penyubiru). Alaaa diorang bukan check beg pun masa nak masuk. Kalau aku tau aku bawak burger McD banyak-banyak. HAHAHA

We're lucky it didn't rain. Kitorang takde pun bawak payung ke, raincoat ke... Malas. Aku gedik-gedik nak beli payung kat dalam USS tu cos time tengah hari panas terik kesian kat Razin tapi hubby kata takyah, bazir je. huhu... By the way, aku bawak SGD 200 (= RM498) je! Wakaka... tapi ok la.. cukup je duit tu. Siap ade lebih lagi... nak shopping ape sangat pun. Souvenirs jela. And makan. Aku beli souvenirs untuk letak kat umah aku je. Takde pun beli kat orang. =P

Ape yang best dalam USS tu?

Well... the rides of course!

1st sekali kitorang masuk yang Lights! Camera! Action! Steven Spielberg tu. Happening!! Razin pun masuk sekali agagaga... Dia bantai melalak kat dalam tu bila effect hurricane was on. And nangis bila kuar api-api kat atas air... Takut le kan... kuat gile kot bunyi sampai dia nangis pun bukan orang dengar. Huhu... Nasib baik nangis kejap je! Part last tu dia nampak tetiba ade kapal masuk dalam scene terus pelik and senyap. Anak navy betui! Hehe.


Kitorang dok row depan sekali tu ok!
Mau nyer Razin tak nangis... =P




Next, the most exciting one would be Transformers: The Ride. IT WAS 'THE RIDE'. Razin takleh masuk cos kecik lagi... So, aku pass kat Mak and Nini. Diorang pergi meronda ke Lost World sementara aku, Nan and husband masuk Transformers. Since awal (dalam kul 10 lebih pagi) so beratur la.. Then ade ape jadah delay ntah... lama gilerrrrrr tunggu. Dah masuk pun kena pusing pusing pusing baru la last sekali naik EVAC tu.

Masa tengah jalan dalam bangunan Transformers menuju EVAC.
Lame gile... borink aku tgk skrin-skrin tu sume. haha

Gambo diambil awek cun from Indon yang sempat Nan ayat-ayat (siap tukar-tukar emel lagi hampehh)


Komen aku, BEST GILE! So worth it to wait for hours! Yer, kitorang tunggu sampai dekat nak 2 jam kot baru dapat naik EVAC (the long queue, the technical delay bla bla). Bila Mak and Nini punyer turn petang tu kejap gile je diorang tunggu. Takde beratur ape pun. Cissss.



Ni la EVAC tu. Nampak cam biase je... Sekali kau naik!
Rasa la sendiri... huhu...



Maka, silalah bawak babysitter yang  leh take turns jaga baby yer. Rugi ok tak naik Transformers ni. Aku terjerit-jerit macam hape lagi dalam tu cos real beb. Macam masuk dalam movie Transformers tu la. Terpercik air ke muka kekonon minyak dari autobots la yang kena muka... 4D experience. Pastu terasa macam almost kena shot real cos siap terasa bahang api dari Decepticon's weapon kat muka. Part takleh blah bila macam nak jatuh bangunan. Angin menderu-deru kat muka and depan mata memang dah nampak nak kena tanah dah tapi diselamatkan Bumble Bee. Masa ni aku jerit macam nak hilang nyawa. Takut sangat!!! Bangunan tinggi tau... Huhu...

Enjoy gile ride ni... nasibaik Nan ikut. Kalau aku ngan husband je mesti aku sorang je terjerit-jerit. Bole tak dalam Evac tu dia senyap je? Ek idak, Uk idak... rilek n cool je. Hish tak best langsung. Aku, Nan and orang lain were all screaming our heads off. =P


Lepas abis naik Transformers' ride.

Pergi cari Mak, Nini and Razin plak tapi singgah-singgah amik gambo dulu...

Razin and Ayah.


Selain dari Transformers, Shrek punyer ride pun 4D jugak. Best la cos budak-budak leh masuk. Donkey bersin kuar hingus kita pun kena percikannye. Pastu bila kuar spiders banyak-banyak, rasa la merayap kat kaki and paha... Mat saleh sebelah Nini sampai angkat kaki la dok bersila atas seat cos geli kot. hehehe...



Masa dalam istana Shrek tu. eh ke istana Lord Farquaad? ape-ape jela..

Razin dok atas riba aku and macam nak menangis gak la cos tak biase dok dalam panggung.

Bukti bahawa he's not ready to be inside cinema yet. Tak nangis tapi almost nak nangis. Nasib baik dok atas riba Mak kan... your most safest place. Pujuk-pujuk bagi tak nangis...
Dia macam terkejut cos kerusi tu pun berenjut sekali time Shrek naik kuda, pehtu dia pun kena percik air bla bla bla... HEHEHEHE...

Oh Razin dah tukar baju time ni. Pakai sleeveless je cos panas terik kat luar.

Lepas abis tengok show Shrek. Razin tido kepenatan...
Memang time dia tido pun cos tengah hari.



Anyway, kena alert dengan show time.

Kitorang sempat la tengok Waterworld, Madagascar Boogie (menari), Monster Rock, Street Dancing (Nan takmo blah dari sini), Mel's Dinettes and ape tah lagi. Ok la...

Walaupun tak naik semua ride cos maleh and leceh cos ade bawak budak (and yang dalam Egypt tu takde sape nak tolong jaga beg... xleh bawak masuk loose items ) ape pun puas hati.

And no, we didn't ride the roller coaster. Seriau je aku tengok. hehe...

Bab surau, yes ade surau dalam ni.

Bab makan, ade kedai jual makanan halal jugak. Aku jumpa secara kebetulan time melepak tempat Madagascar. Dekat show Madagascar Boogie. Kongsi satu pinggan makan 2 org cos ayam dia besor. SGD 15 kalau tak silap. Razin banyak makan roti, buah and ape tah Mak aku beli kat dia. 

Ape lagi nak citer...

Enjoy the pics jela ek. Ni pun upload sikit je gambo. Maleh nak edit pics (cos semua gambar aku gemok!!) hehe...




Masa tengok Waterworld.

Razin dah ngantok tapi lawan mata.

Aku kena air jugak cos kena splash dengan badut 2 ekor tu. Sikit je...
Jadila sejukkan badan tengah hari buta tu :P









NAK DUKUNG JUGAK!


















My Ergobaby carrier helps a lot! Say YES to babywearing!

p/s: SALE BOBA is on for OCTOBER! Grab one nowwwww (Nak Ergo pun boleh. Contact me ok)


Written By Ryehana

4 comments:

ily♥ said...

Agreed with u..
Bought boba 3g from u, bring along during my vacation to jogja. beli carrier tu mmg semata-mata sbb nk g travel sebab fikir takkan nk bwk stroller kot nak naik beca bagai. plus tempat crowded lagi..
Alhamdulillah, the carrier helps a lot.
its a very last minute purchase. lots of thanks for ur immediate respond n delivery.
=P

Ryehanna said...

Wah thanks! an honest customer review! hahaha...

yup, baby carrier ni sangat2 berguna kalau travel. tak tau la camne kalau tak bawak carrier ni. jenuh nak dukung sbb dia xnk pun dok dlm stroller (kekonon nak sewa la jugak). huhuhu

wardah @ fie shah said...

Carrier tu looks comfy. Dulu pernah try mei tai. Sama ke? Boleh muat until berapa kg tu you?

Ryehanna said...

Hai Wardah,

Mei Tai tak sama dengan Ergo yang saya pakai dalam gambar. Ergo and Boba 3G yang saya jual kategori SSC (Soft Structured Carrier). Ade padded shoulder strap and waist strap... and ade buckle. Mei tai kena lilit tali dia kan...

Leh muat sampai 20kg. :)