Wednesday, October 3, 2012

Of reading again and 'pemanggang ajaib'!

bismIllah...


I've blogged before that I haven't read much books/novels once I given birth to Razin.

Takde masa (time management yang hampeh sebenarnye) and buku aku selalu hilang. Well, not really lost la... tapi kejap-kejap letak sini, kejap-kejap letak sana.... and mood nak sambung baca semula selalu terbantut.

Dah lama giler jugak tak membeli buku baru...

Memang aku rindu gile the times I could spend engrossed in books...

Did I mention I bought an iPad? 2nd hand iPad 2 jer... sesaje gatal cos senang nak online especially when I bought it, I was at my mom's house in Beruas. Kat Beruas ade wifi (streamyx) so memang best la kan...

Now dah balik Johor, the iPad was underutilised except for playing games. Ade 3G, tapi aku belum beli-beli lagi simkad nyer. Maleh pun ada cos aku kan ade YES 4G bila balik Johor.. huhu.. so iPad tu memang tak pakai untuk online.

However, masa aku dok Beruas aritu, Nini and Mamito yang guna iPad aku. Since ade wifi, so paham-paham la kan... Me with hubby's laptop, Hubby use the Asus notebook, Nini pakai laptop dia yang selang-seli guna dengan Mak and Diyana. And kalau Hanis, Nan and Yong balik, each using their own laptops. Bayangkan masa raya dulu... udah macam hape je sume laptop terbuka bagai.

Nini adela donlod beberapa apps kat iPad tu. Aku tak amik pusing sangat cos aku guna iPad tu semata-mata untuk FB, emails, chats and main game sikit-sikit. Still tak puas guna tablet untuk buat kerja hehe...

Anyway, one of the apps Nini downloaded was iBooks (siyes, ni basic and free je kan.. tapi aku tak pernah nak amik tau pun). Dia mendonlod novels for Mamito. Maka, mak aku dok ngadap iPad sampai ke tengah-tengah malam and subuh (biase la... mak aku, aku, adik beradik pompuan yang lain kalau dapat bace buku citer mesti kena abiskan jugak! Tak kira masa dah)

Banyak jugak la citer dia donlod. Aku baru abis bace 1 novel: Sandra Brown punyer citer. Lupe dah tajuk dia. Cos now tengah bace Linda Howard's The Complete Mackenzie series.

Bagi yang tak tau, these two authors are my favorite kalau bab-bab love & romance. Hehehehe...

So now, I'm back to reading!

Sangat seronok!
Baru abis satu buku..
Lagi satu on the way... one more to go (4 stories in 1 book)


But Nini complained that she dan Mamito asyik berebut laptop. Mak guna laptop untuk membace je pun. =p

Oh, by the way... I just bought myself a 'Pemanggang Ajaib'! Kahkah... kelakar ok nama tu. ala, yang cap Ikan tu... sebenonye deme ni niru Happycall. Aku cari brand Happycall tak jumpa lak murah-murah, amik jela cap ikan ni. same je sebenonye. hehe...

Maka, sejak barang tu sampai semalam, aku dah keje nak memanggang je... I roast chicken and sausages (tu je yang ada). And today I made pancakes! Muahaha... cambest pulak. Petang tadi pergi Kipmart Masai beli ikan pari and ayam (lagi).

Kali ni nak roast ayam tu bagi sedap cos aritu takde perap lama-lama pun, so takde la sedap sangat. Ni aku baru lepas masukkan ayam yang diperap dalam peti ais. Esok mau panggang lagi.

Bertambah bulat la wehhhh... tapi pedulik la... aku kan nak preggy, takleh nak kurus/makan ubat kurus pun. :p

So long... mau google resepi-resepi lagi...

At times like this, rasa cambest jadi SAHM je. Fokus jaga anak, kemas rumah and memasak! Tak dok nak pening pikir ade barang customer belum bungkus, payment pending or... supplier lembab hantar barang. (which was stressing me out these past few weeks)

Till then.

Wasssalam...

p/s: sape ade resepi-resepi best guna pemanggang ajaib ni jemputla share... HEHE

p/p/s: Aku baru perasan ini lah 1st entry berlabel 'Cooking'. wakakakaka...


Written By Ryehana
alhamdulIllah...

3 comments:

Mrs Linda said...

APEKATA U SHARE PIC U GUNA PEMANGGANG TU.
NAK JUGAK TGK HASIL MASAKAN ;P

TERINGIN NAK BELI. hehe

Mama Panda said...

hehehe...

nanti i amik gambo.

selalu bab masak-masak ni memang tak pernah hayat amik gambo cos xsempattt :p

nAdila said...

Pemanggang Ajaib? kat rumah ada satu, biasanya buat ayam percik guna tu, senang. kalo suka yang bakar2, blh bakar ayam/ikan/udang/sosej/dll, just lumur je sos bbq knorr tu..panggang/bakar, ringkas... :)