Monday, July 27, 2015

The due date

Bismillahirrahmanirrahim...



Hari ni due date.

27 July 2015.

Well, still belum beranak eventho dah bedal nenas almost sebijik, berjalan2, naik turun tangga etc.

Semalam sakit perut tu yer, sampai 2x ke toilet... tapi sebab makan nenas banyak sangat je kot.

Mamito came with Hanis today. Dia tumpang Hanis yang datang cos buka kedai (arini baru buka kedai).

Hantar Razin pergi taska, and memang plan nak hantar Raul pergi babysitter juga tapi pepagi tu babysitter sms ade urgent case nak ke Ipoh. So Raul dok umah dengan Mamito.

Husband and I went to Sejati Maternity Centre around 11 am. Sebabnye aku pergi kedai dulu settlekan benda-benda nak pos (sempat lagi tu)

Hari ni la 1st time laki aku teman aku checkup kat Sejati and tengok skrin ultra sound. huhu...

Berat: 94 kg.
Weeks: 40
B/p: 135/77

Mula-mula doktor scanned ultrasound.

Baby macam biase, ok je. Engaged. Air ketuban semua ok.

Then tibalah saat-saat yang ditakuti iaitu seluk/VE/vagina exam.

Doctor nak check bukaan serviks... sama ada dah lembut ke ape ke... and dia nak buat membrane sweeping jugak untuk cepatkan labor (without induce).


Nak wat macam pic ni...


However, this cannot be done cos memang takde bukaan langsung.

Doktor siap cakap, "Hmmm.. jauh lagi. Tak sampai"

Haha... jari dia tak sampai katanya. Takleh nak sweep pun.

Sakit gak lepas kena VE, tapi luckily tak sesakit macam nurse kat HAT buat dulu. huhu...

Balik rumah baru perasan ada darah. Tapi darah dari VE je, Bukan sebab nak beranak pun.

So, doktor aku suruh datang esok. Esok warded. And will be induced. Masuk pil kat bawah nun.

Haih.. ape boleh buat kan. Redha jelah.

To be honest, aku memang tak sabar dah nak beranak.

Inducing a labor ni memang banyak risiko.

Doctor sempat brief aku walaupun aku dah tau. Yeah, ade risiko jalan still tak buka... and dia akan bagi ubat sekali je cos kalau 2x takut nanti luka czer aku terbuka pulak. Sebab ade history czer kan... Rapat-rapat plak tu. So memang risky.

Alhamdulillah la dia tak terus suggest Czer. Meaning, dia still nak aku try VBAC.

Semoga ada rezeki untuk normal delivery. Insya Allah.


Till then.

Dah beranak nanti aku update lagi yer dear blog.

Adios.


Assalamualaikum...
Written By Ryehana
alhamdulillah...

1 comments:

sue said...

semoga selamat dan dipermudahkan bersalin