Thursday, May 20, 2010

When it is only 2 weeks away...

bismIllah...


There are lots of things to settle! Sometimes I can't believe it that I AM getting married in 2 weeks time!

So, esok pas kerja aku akan balik Perak. Nak tengok ape dah jadi kat rumah. Dan nak tengok ape yang tak settle lagi di samping berjumpa certain people for my marriage thingy.

Serius bulan ni aku sengkek gile weh!! Tak pernah aku sengkek macam ni since dah kerja. Waaaaaa... banyaknye guna duit. huhu... T____T

Nasihat kepada sesiapa yang nak kahwin or ada target nak kahwin bila, silalah kumpul duit banyak-banyak. Takleh nak harap satu pihak je unless ko kahwin ngan orang kaya. Tu lain citer... So... aku memang stress bab financial lately.... tapi nak wat camne... insya Allah, ada rezeki nanti bertambah balik duit yang dah kuar...

Hmm...

Tadi kat ofis dok usya-usya kalendar... Kita raya bulan September!! Ahhh cuak siot nak beraya umah mentua. Of course le kena beraya ikut umah suami dulu kan? Hmmm... Dahle Mr CC ni anak ke-9 dari 11 beradik. Anak saudara ramai!!! HAHAHAHA (gelak terpaksa). Macam mana la ek....

Ramai dah dok tanya, pas kahwin nanti aku dok KL lagi ke?

Hmm.. of course la!

Takpela... berpisah sekejap... kita go with the flow dulu. Ape-ape hal, tunggu tahun depan la kalau nak tukar plan ke ape ke... sekarang ni biar camni dulu...

Aku cuak nak kahwin ni. Bila aku menyuarakan ke'cuak'an aku ni, Abg Irman leh sengih-sengih and dok tanya kenapa leh nak cuak.

Eh come on la... orang pompuan ni lain sikit. Orang lelaki memang la hepi je nak kahwin.

Even Kak Rehan dulu pun masa nak kahwin menangis-nangis takmo kahwin kat ofis. Haaa cam aku jugak la last week. Ntah kenapa tetiba macam terasa 'ahhhh taknak kahwin laaa!' and aku mengobak sorang-sorang (orang perak kata 'mengobak' tu nangis laaaa)

Bila si Nurul nampak aku nangis, dia lak pergi peluk aku and nangis-nangis. "Ana, janganla nangis weh.. aku tak pernah nampak ko nangis... aku lak sedih... isk"

Adehhhhh... lagila sebak. Tapi cam lucu pun ada jugak. Ape kejadahnye nak berdrama bagai kat ofis time kerja ni wehhhhhhh???

Tadi Abg Irman survey Kak Rehan,(27) and Shakila(24). Both that kahwin dan ada anak. Soalannya adalah, "Korang nangis tak masa nak kahwin? dan kenapa??"

Dua-dua jawab 'YA'.

Kak Rehan: Sebab takut.

Shakila: Sebab sedih.

In this case, aku punyer reason sama macam Kak Rehan. Aku takut. Takut sangat dengan tanggungjawab besar yang bakal digalas. Takut sangat aku takleh jadi isteri yang baik. Takut tak dapat membahagiakan suami. Takut sangat tak bahagia. Takut itu, takut ini... bla bla bla...

But of course la kan? It is terrifying! To enter a new phase in your life where you will have a partner throughout your life and be a mother (Insya Allah). A new phase where you have someone who will share all your intimate secrets, your everything... uhhh... takut ok. Takut suami tak suke perangai-perangai aku.... takut dia banyak halang aku buat benda yang aku suke... semuanya kena patuh. Dia suami. Syurga isteri bawah kaki suami. SO.... bila bagi seseorang 'kuasa' sebanyak itu, aku rasa takut la jugak.

Sekarang dah cool sikit. Tapi percaya la, lagi 2,3 hari nak menikah nanti mulala aku emo. huhu...

Shakila pulak kata dia nangis sebab dia sedih. Sedih sebab bapak dia macam dah serahkan semua kat suami... Dia bukan under bapa dia lagi tapi under suami. Aku assume dia close gile ngan his dad. That's why she felt like that.

Cos aku takdela rasa sedih pun. On contrary, aku rasa happy cos macam melegakan mak aku bila aku ni dah ada orang jaga. Aku tau, mak aku selalu risaukan anak-anak dia.... so perhaps bila aku dah kahwin, dia lega la sikit. Semua dosa aku dah ditanggung oleh suami aku plak.

ala... lagipun mak mana yang tak suka kalau anak dia kahwin? Alhamdulillah mak restui pilihan aku... dan aku memang leh rasa dia macam excited gak aku nak kahwin ni... :)

So takde makna nak sedih-sedih la... ceria ok!

K lah... aku malas nak layan perasaan sangat.

Baik fikir camne nak cari duit untuk deco rumah. Haaa... bab menghias rumah ni walaupun aku takde bakat, tapi aku minat!

Tak sabarnye nak renovate bahagian-bahagian tertentu di rumah Mr CC di Lumut tu (bakal umah aku jugak arr). Bab fulus yang buat down sikit... huhu...

K, i better stop. Lapo lak tetiba. Salam!



alhamdulIllah...

11 comments:

Robin Juju Hood said...

selalunya time lepas nikah tu, selalunya si perempuan akan menangis kejap, then lepas tu ok jer rasanya, dah selesai jadi happy

dari pemerhatian aku la,

lagi 2 minggu, aku pulak yg rasa nervous ni

fik-autoz said...

erm,dgn fokusnya sy bc cerita ni,ada sedih,gmbira..hehe

erm,smga smuanya dberkati allah,amin..

Cybernetics Mind said...

huh...sapa kata org laki bila nk kawin hepi jer...tkder cuak2...???
ada laaa....nk2 pulak bila kaum kerabat dok tanya..."hang kompem ker tk nak renew lesen bujang..??"... cuak nam blas ribu kali taw...he3

yanie said...

all the best! xmo sdh2. be happy :)

terasa cm sndri plak nk kawen dgr org lain punye cite. berdebar same :p

hanc said...

salam sis panda..
lama hanc hilang.. tup tup hanc on9 balik sis dah nak kawen.. hAppy nyerrr... tahniah2.

*jangan ar emo2.. doa bnyk2 moga segalanya segalanya berjalan dengan lancar.

*hanc doakan Cik Panda Gembira selalu n menjadi isteri yang soleh.

*lepas nie kene panggil puan la.. hik hik hik

Legasi Piston Pecah said...

wah..bestnya kawin..ada orang jaga..

apiih said...

bestnyer kawin...leh dapat anak..ahaks.. ;p

deena awanis said...

aku x sempat nak meroyan layan feelings sebelum kawen..too short time to think about my feelings..maklumler, tunang bulan 6, kawen bulan 9..tapi laki aku agak meroyan dalam masa 2 minggu nak kawen tuh..x x mo angkat tepon laa, xmo jumpe laa..dia cakap GIVE ME TIME!!masa tu aku dah pikir, time jadah haram apenyer??ingat x jadi nak kawen dah masa tu..tapi bila citer2 balik, dia sebenarnya dok rasa bercelaru sbb takut ngan tanggungjawab besar sebagai sorg suami yang dia bakal pikul..

tapi, yang konfem aku feeling2..masa akad nikah and penyerahan mas kahwin tu la..rasa sangat macam diri ni seolah2 dah dibagi kat orang lain..memang leleh abes r time tu..habes rusak mekap i, u!!!

~weh, panjangnyer komen aku~

Cik Qemm said...

be happy..

wah lagi 2 minggu!

yonna said...

babe,selamat pengantin baru awal-awal weh. sorry tak dapat dtg sebab hari ko kawen sama dengan kawan kolej aku :) hehe semoga ko bahagia dengan bakal suami ko ye :)

********

aku penah go through sekali dengan pengalaman bff aku kahwin. lagi seminggu nak kahwin, dia buat perangai tanak kahwin. mcm2 jadi between bff aku dgn suami dia ni. hahaha. mcm2 kisah terbongkar. haih, aku rasa org perempuan mmg akan emosi lah bila nak dekat kahwin tu. nak fikir itu ini. aku tgk suami dia rileks je ha. haha. last2 kahwin jugak even banyak masalah di saat2 akhir :)

ko mesti boleh manage mix feeling tu nnt :)

semoga selamat semuanya,babe!

MuNsYi SaMa said...

dgr hot.fm jam td bincg pasal rasa nervous bile nk kahwin trus tringat ko. semoga semua selamat dan dipermudahkn Allah. =)