Saturday, May 1, 2010

Another blog maybe?

bismIllah...


Salam dear readers...

Pagi ni aku dikejutkan dengan perkara-perkara yang bagi aku angin satu badan. Sape follow twitter aku tau la... yang tak tau, takpelah... Anda takde rugi ape-ape...

These days, aku merasakan aku banyak giler rasa tak puas hati. Dalam banyak benda. Hal kerja, hal di rumah etc. Tapi mostly bile melibatkan orang lain. Rasa tak puas hati tu bertambah cos kita takleh nak tegur. You know, ade orang yang bukan jenis boleh ditegur. Ade je jawapan dia. Atau pun jenis tak makan saman... tegur la camne pun, tapi takde ape-ape kesan positif.

Adakah aku perfectionist?? Nahhh... I don't think so. Cos aku pun kekadang ade gak angin malas aku datang, aku buat cincai bancai je. Tapi, THAT doesn't happen a lot! Especially bila tiba kat kerja, of course la kena buat betul-betul kan.... salah sikit-sikit tu biasela tapi moga-moga ia tak berulang.. Kita pun manusia, bukan perfect. Mesti ada buat salah punyer la...

tapi macam mana kalau salah yang asyik berulang-ulang dan menyusahkan orang walaupun dah pernah ditegur?? Tak ke tension?

Buat kita malas nak tegur dah... but end up, diri sendiri yang susah sebab kena buat kerja dua kali!
I come to a stage yang aku rasa takleh nak harap certain kerja tu siap dengan elok if dibuat oleh orang-orang sebegitu.

Tu bab kerja.

Then bab lain plak...

Aku memang pemalas gak la... bukan nak kata aku rajin. Tapi aku tak suke tengok benda bersepah kalau benda tu benda yang kita share ramai-ramai. Yang orang lain pun guna.

Contoh kalau kat pantry, aku tak suke kalau cawan-cawan dah terpakai letak kat sinki camtu je tak berbasuh. Ingatlah, orang lain pun nak guna juga. Kalau dah pakai tu, cuci la balik. Benda common sense.. Lainla kalau busy sangat... tapi kalau dah lama sangat kat sinki tak berbasuh, tandanya ape?

Orang yang nak pakai tu la kena basuh balik. And then kalau dia berperangai hampeh gak, dia pun akan buat macam orang sebelum dia buat. Pakai tak basuh balik. Itu kalau dia berperangai hampeh laa....

So, apa kata dari mula lagi just cuci jelah cawan or other kitchen utensils yang dah diguna? Senang cerita. Benda yang dikongsi kena la bertimbangrasa sikit. Jangan ingat diri sendiri je.


Macam mana warden asrama mengamuk kalau dorm kotor, macam tu la yang aku rasa. Tapi maybe still xsama gak la cos warden bukan duduk sekali dalam dorm tu.

Atau... mungkinkah kerana salah seorang penghuni dorm bagi dia punyer almari baju untuk kita pakai maka dia rasa dia boleh lepas tangan bab-bab mengemas dorm cos dia nak kita buat?
Hey... that is so wrong, ok! Lebih-lebih lagi kalau kita tak mintak pun dia bagi almari baju tu...

Hoho... penuh perumpamaan entry aku kali ni. :)

Aku rasa aku nak create another blog untuk aku meroyan sepenuhnya... Blog untuk mengamuk sahaja. Blog yang orang tak tau. Huahuahua

Sebab aku takleh nak lepas rasa tak puas hati aku ni kat sesape. Kang kata aku mulut jahat lak. So baik aku lepas kat blog.

Tapi... kenala buat emel lain, blog lain, layout lain. ahhh malasnye....


alhamdulIllah...

12 comments:

ezany said...

meroyan ajer la kat sini.. hahaha.. nak baca gak..

syahirul said...

i think better u buy ryehannazz.com or yourrealname.com... main wordpress best!

apiih said...

aku pon x suke share barang ngan org len,kalau sekali share,mybe esk die akn mintak lagi,sbb tu ak x suke brang2 aku..huhu

Nurulhuda|Adlie said...

tak yah la stressed out, lagi2 u nak kawin dah, pk yg best2 jek.. i dulu mcm tu gak, lama2 i learn to bolayan whatever things yg tak best, banyak mende even mende besar2 yg i boleh bolayan after i belajar tu, ape je org nak buat ko buat la, hahaha, takde mende yg boleh menganggu aku.. wahhh gitu..

Ryehanna said...

Huda, ssh nk bolayan kalau kita yg kena buat kerja tu balik!!

T____T

Kalau xde kena mengena ngan kita, mmg bolayan jer...

Anonymous said...

hahaha...aku pon penah terpikir nk buat special blog utk ckp bnde negative je...lol...xsangke ade org pikir bnde same

n bout ur housemate...lumrah hidup. i've change housemate for 1000 times. kebanyakan mmg xpaham bahasa. maybe level masing2 xsame. can't do much. byk2 sabar ok

aizuddin.com said...

guna lah emel same..kan boleh?nanti pakar2 motivasi je lah baca blog tu..hehe

KIDbrush® said...

hape kata ang lepas kat jamban?! kompom setel, betulllll caye la haku


KID ;) wajib lepas 2 taims a dey!

Alynn Notnot said...

lor. satu account boleh buat byk2 blog la. gune je email ni. buat new blog. tp privatekan la. so org xnmpk link blog tu kat profile google kite :)

Ryehanna said...

To Anon: Tak tulis ape pun ttg housemate kat entry ni... :>

To Aizuddin: Mmg leh.. tapi xmo. Takmo ade kaitan ngan emel yg same.. xnk private. biar public..tp xde org tau sape penulisnye.. hehe

To Kidbrush: selalunya just once a day je..

To Alynn: Nak public.. tapi xnk org tau sape yg tls. hehe

yonna said...

aku ada 1 blog.aku guna email lain, tapi aku tak privatekan. hahaha dalam tu, memang sepuas hati aku carutkan sapa2 yang aku rasa tak puas hati. sebab, memandangkan 3-3 blog aku telah menjadi tanah jajahan, maka mcm x selamat utk org2 lain baca :p

aku rasa ko patut buat 1 la. heeee. dalam tu jgn la reveal ko sape kan. tulis je secara bebas :D

MuNsYi SaMa said...

ak pon bengang ngan mate yg tak basuh cawan ataupun paling senang susun selipar..huhu..selalu ak yg kna susun..=)

kalo ak jumpe blog len yg meroyan2, ak assume tu ko nye blog, ok?hehe

jgn tensi2 ye~