Tuesday, November 23, 2010

Music makes me write...

bismIllah...


Sunyi dok umah sorang-sorang... bosan tengok tv cos aku bukan jenis suke tengok tv sangat. Pasang tv nak bagi tak sunyi jer. Tak dapat bayangkan macam mana la kalau aku ni surirumah sepenuh masa... anak pun takde lagi... berjauhan dengan family sendiri... sunyinya hanya Allah je yang tahu.

Time kesepian camni mulala berangan camne la bila dah ada anak nanti... Confirm tak boring and sunyi cam sekarang punyer. huhu... haih tak sabar nak ada baby... :)

Semalam waktu deliver kereta ke Manjung Power Plant, aku mintak customer tu hantarkan aku semula ke ofis di Marina Island cos aku kerja sorang-sorang je.. takde assistant lagi. Anyway, he's a commission engineer ke something like that la.. aku pun tak tau sangat. So sembang-sembang dalam kereta.

I told him I USED to study engineering gak but tak abis degree cos tak minat and takleh nak carry pun. Fail je manjang! haha... Ade diploma je. So he asked me, why am i working to deliver cars to customer if i have a diploma in mechanical engineering then? hoho... pedas tu. :P

1st sekali, aku tak minat engineering. So dengan diploma in meky selalunya u'll end up being a technician ke ape ke... urgh.. so not my thing. Hubby pernah gak suggest aku mintak kerja kat MTU ke, Kenchana HL kat Port Lumut tu ke... ermmm takpela... mekasih jela...

2nd, ape... tak best ke kerja aku sekarang ni? Err... Susah nak citer kerja aku ni macam mana. Yer, mostly kuli je... bukan level power-power pun (thus the delivery thing? macam despatch jela bagi dia gamaknye.. haha). Tapi aku suke kerja aku... gaji takdela banyak tapi cukup la nak menampung kehidupan. Aku pun jenis simple... kerja ni bagi aku banyak benefits... and buat masa ni, ini periuk nasi aku. So.. I'm ok with it. Not looking for other jobs... :)

Lagipun bukan senang nak cari kerja sekarang ni tau... sesapa yang masih takde kerja selepas dah grad berbulan-bulan tu tahu la kan... macam Nini tu... nak cari kerja yang steady bukan senang... aku pun tumpang pening kepala ngan adik aku sorang tu... hmmm...

Aku bersyukur dengan apa aku ada sekarang...
I have a job.(with modest salary but hey, as long as I earned something!)
I am married. (with a husband who loves me!)
I'm carrying a child.(and God knows what joy it is!)

Sesetengah orang mengejar impian mereka dengan cita-cita berkerjaya professional dan bergaji besar. Berkereta besar, henpon canggih-canggih... Melancong ke sana sini tanpa terikat, bebas nak buat ape pun...

Sesetengah orang mengejar impian mereka untuk berkeluarga dan menambah populasi rakyat di Malaysia. Jaga makan minum suami dan anak-anak... dok bising hal nak renovate dapur, cari resepi-resepi untuk dicuba... jadi mak-mak orang la senang citer. hehe... ;)

Tak semua orang ada goal yang sama. Apa yang buat mereka gembira la... tepuk dada tanya iman.

You gain some, you lose some... tak semua benda dalam dunia ni kau leh dapat kan...

Macam aku, nafsu nak beli henpon baru, laptop baru tu membuak-buak... Nafsu nak berjalan-jalan pun ada tapi since dah pregnant, lupekan jela... I have to refrain... Duit bonus aku beberapa bulan lepas RM1K aku bagi laki aku untuk topup duit grill umah (tapi tak buat-buat pun lagi grill nyer!), RM2K dah abis beli rantai emas (mami jarum! haha) and selebihnye yang almost 1K shopping baju-baju, barang-barang and entah ape kebenda aku pun tak tau. Banyak kat makan je kot. Heee....

(hoh. kantoi aku dapat bonus berapa RM. :P)

Janganla ingat aku tak terfikir nak beli henpon baru ngan duit bonus... banyak kali terfikir tapi tak beli... sayang... hahaha. Baik beli emas cos harga tetap naik... kalau beli henpon, nanti lame-lame takde nilai gak. Uikk... apsal kepala otak macam mak-mak orang je ni? haha

And let's face it... tahap macam aku ni memang patutnya tak amik port hal henpon2 baru or laptop2 baru ni sume... Ada anak kecik nanti buat kena campak je henpon tu... kan? kan? :P

So takpela... tak pakai Blackberry or iPhone pun takpela... asalkan henpon bodo aku ni leh video call, mms, sms, call... settle. Kalau jahanam baru kita fikirkan balik. hihi...

Lagipun barang-barang baby satu hapah tak beli lagi... Tunggu masuk 7 bulan la kot baru nak beli... Haaa... pakai duit banyak nanti. So rentikan la nak beli barang bukan-bukan. :P

Nak masuk 7 bulan nanti insya Allah nak wat kenduri sikit... sekali ngan kenduri masuk rumah di Lumut ni. Haram buat kenduri lagi.. huhu... insya Allah... awal tahun depan... hopefully by that time kerja dah stabil (cos system baru tu still xstable so menyusahkan ramai orang!) dan aku pun sihat...


eh ok la... Mamito, Nini and Amirul stopped by.

Gotta go.

Salam.


alhamdulIllah...

2 comments:

ELeEa said...

Tul la Ana...adik eleea...phone dia...kdg2 ank dia tcampak sana sini..ekceli bdk mmg tatau apa kan...tp tu la...slagi leh guna...dia guna je...sbb byk bnda len leh beli dia kata la...hehehe...mlainkan kalo phone tu da hancur...maybe...dia pk lain pulak...hehehe.

Ryehanna said...

hehe... tu la pasal...

tgg jahanam br pk lain... :D