Wednesday, August 10, 2011

Mencuci cloth diapers

bismIllah...

This is my current cloth diapers stash.
(Minus the ones yang dalam baldi and Razin pakai)


Di entry kali ni, aku nak share cara-cara mencuci 'cloth diapers'(CD) or lampin moden.

Sebab, selalu benor orang tanya camne nak cuci kalau baby yak-yak. Well, cuci jerlaaaaa...

Huhuhu...

So, dalam entry ni aku nak share la tips and tricks ape yang patut. To those yang curious tu, hopefully entry ni membantu.

In my honest opinion, senang sangat nak cuci cd.


Pre-wash.

This is the first step yang anda perlu lakukan bila ada cd. Kena cuci dulu cd tu untuk hilangkan segala sisa-sisa benang/kapas/bulu yang ada pada cd di kilang or umah orang (yang custome made, produced by WAHMs etc) semasa ia dihasilkan.

Pre wash ni sangat perlu untuk material organik contohnye material dari bamboo cos bamboo ni ada minyak. So kena la pre wash dulu. Kalau tak pre wash kalu, takut bocor jela cd tu bila baby pee. Pre wash penting untuk meningkatkan tahap penyerapan pada material cd.

Cara-caranya:

Cuci tanpa detergen. Nak cuci dengan detergen pun boleh (normally for material bamboo, unbleached cotton etc... yang ada oil) tapi make sure bilas banyak-banyak kali sampai takde langsung kesan sabun pada cd. Haaa bab ni bukan time pre wash je... setiap kali cuci cd kena make sure takde kesan sabun lagi pada cd. This is to avoid detergent build up. Bila dah ada build up, nanti cd kurang menyerap. Nanti bocor salahkan cd. Padahal cara cuci tak betul. huhu

Hot wash pun ada juga. Tengok instruction kat label masa beli cd yer.. Mesti ada tulis punye. Selalunya hot wash ni untuk material organik cam bamboo and unbleached cotton. Cth: Prefolds Econobum. Mesin basuhku takde setting Temperature so aku tuang je air panas dalam mesin basuh. hehe..

Dah cuci jemur. Tu baru sekali pre wash.

Nak lebih bagus, pre wash 2, 3 kali. Kering je basuh lagi dan lagi... (aku selalu pre wash 2 kali je. Tak sabar nak try)

Nak sekali pre wash pun boleh. No hal. Tapi kalau cd bocor, paham-paham sendiri le kenapa. Jangan salahkan cd. :)



Washing off the pee/poo from cloth diapers

Haaa... bab cuci pee senang je.

Bilas je la ngan air sampai pee tu takde. Perah then letak dalam baldi.

Bab cuci poo pun senang jugak sebenarnya.

Buang poo dalam toilet bowl. Spray dengan air kuat-kuat sampai hilang kesan poo pada cd (pastikan tiada poo terpercik kena anda :D<--- Thanks for your comment, Mr Pocket). Bilas betul-betul. Perah then letak dalam baldi.

Aku kumpul dalam baldi before humban masuk mesin basuh.

Bila cd-cd terkumpul dah agak banyak, masukkan kesemuanya ke dalam mesin basuh.

Cara aku:

Firstly, I put on 1 cycle without detergent. Wash-rinse-spin. Selalunya aku wat quick wash je cos semua cd-cd memang dah berbilas kan... saje la bilas lagi sekali... kalau maleh, tak buat pun cycle ni. :P

Then, settle 1 cycle without detergent, aku cuci lagi 1 cycle WITH DETERGENT. Letak 1/4 cup jer. Takyah bebanyak sangat sabun. Nak cuci cd ni kena banyak air dari sabun.

Antara detergent yang ada dalam stok aku adalah Pureen HAD, Cosway Kiddiewash dan juga Rockin' Green Detergent (RGD). Detergen untuk mencuci cd kena free dari enzyme, bleach dan juga softener sebab benda-benda tu leh buat cd kurang menyerap sebab build up.

Cuci biase-biase selalu guna Pureen HAD


Settle 1 cycle dengan detergent, aku akan tambah lagi Rinse-Spin untuk pastikan cd-cd tu sume betul-betul detergent free. Ni kalau rajin la... kalau tak, lepas abis je cuci ngan detergent, terus sidai. :P

Ala.. pepandai sendiri jela. Try and error. Yang aku tau, kalau cd kena poo memang aku rendam dulu ngan detergent. Siap letak detergent kat tempat kena poo and gonyoh-gonyoh. Sebabnye, my baby's poo still runny so abis semua tempat kena... From experience, kalau tak gonyoh-gonyoh ngan detergent and rendam before masuk mesin, cd tu memang putih bersih tapi ada lagi bau poo yang faint. Eventho just a faint smell, aku tak pueh hati. Rendam and gonyoh ngan sabun dulu baru bau hilang. :)

Lagi satu, kalau time menjemur tu cd ade lagi kesan poo kuning-kuning yang tak hilang masa machine washed, don't worry... Ianya akan hilang bila jemur under the sun, insya Allah. :D

Last sekali, nak share 1 video yang sangat-sangat membantu those yang new in cloth diapering.

Amaran: Ade tunjuk baby's poo tau. Pastikan anda bukan sedang makan ketika menonton. hihihihi....




Aku guna cara yang terakhir sekali (refer video) cos my baby baru nak masuk 5 bulan. Runny poo! huhu... and aku memang tak koser nak berliner-liner ni... tengok le kalau ada duit lebih teringin gak nak beli GroVia Bioliner. :P

Luckily kita dok kat Malaysia yang memang wajib ada paip air dalam toilet! So senang je nak cuci cd kena poo... Spray kuat2, adjust hos guna jari je. Takyah beli diaper sprayer pun takpe (tapi teringin nak beli!). heheh

Omputeh di atas ni jugak guna dry pail method. Dia tak bilas cd-cd yang dah kena poo/pee. Dia simpan dalam diaper pail je then masa 'laundry day baru buat beberapa cycles. Bilas w/o sabun (hilangkan segala pee etc), wash with sabun bla bla bla.

Tapi... ermm... aku takleh la kalau tak bilas. So, ape-ape pun kena rajinnnnn! huhu

Sekian, Happy Cloth Diapering!!

Haa.. jangan jemur camni tau.
Yang GroVia punyer shell atas tu dah betul dah.
Tapi cd Babyland tu patutnya inner dia yang kat bahagian luar. Ni terbalik.
Lambat la inner nyer nak kering.
Almaklum, newbie lagi masa ni... (eh skrg pun newbie lagi.. still learning)
Picture taken before Razin lahir lagi. hihi



p/s: To otai-otai cd, kalau salah tolong tunjukkan yer. Saya pun baru 3 bulan lebih bercd. :P

Regards,

alhamdulIllah...

5 comments:

Sweet Child said...

kadang2 rasa basuh cd ni best gak..hehe

Ryehanna said...

Ermmm.. to me, mmg best pun! xsabar nak basuh. hihi... and then sgt2 puas hati bila stain poo hilang and cd bersih je lepas cuci. :D

Pocket said...

oh!!
tak penah tau ada product sedemikan rupa, dok ingat diapers yg pakai buang tu jer,
'Spray dengan air kuat-kuat sampai hilang kesan ...'

kat sini kamu kena tulis peringatan,
'make sure jangan ada Poo terpercik kearah anda :D'
heheh

Ryehanna said...

haha... yer betul!!!

Anonymous said...

Love reading ur writing about CD and bbwearing..I x bjaya full time CD fr my 1st daughter..ade 6 kpg CD lunatots pakai time weekend je..hangat2 tahi ayam bape bln je pakai..now ade 2nd bb..I berazam nk guna CD 100% kat rmh coz bb sitter x sanggup..dia sungguh layan susu bdn je..huhuhuu..I nk tmbh stok CD n nk beli carrier mahal sket cam BOBA..kalo ade rezki lbh..Dulu pakai brand bb love je..insyaAllah kalo ade rezki lbh..