Sunday, November 20, 2011

Learn about it first

bismIllah...


Kalau kau tak makan durian, jangan mengata orang yang makan durian. Bagi ko tak sedap and busuk, bagi dia sedap and wangi.

Kalau kau tak makan sambal belacan/budu/cencalok, jangan mengata dan merendah-rendahkan orang yang makan benda tu. Tekak kau tak lalu, tapi tekak dia...perghh sedap je... lagi-lagi makan dengan ikan goreng/bakar panas-panas. *adoi lapar la plak*


So...

Kalau anda tak menyusukan anak, jangan perlekehkan orang yang breastfeed her baby.

Biarla dia nak jimat ke ape ke, tak kacau and guna duit anda pun kan?
Faktanya ialah, SUSU IBU adalah yang terbaik untuk bayi. Kat tin-tin susu yang mahal-mahal sume tulis tentang keunggulan susu ibu ni. So takyah la nak bangga-bangga anak kau minum susu yang mahal and perlekehkan ibu-ibu yang gigih menyusukan anak ni.

Breastpump tu ingat murah ke... ade yang seribu lebih ok. Pastu storage bottles ni sumer, warmer, sterilizer bla bla bla...

Aku dapat fully bf Razin sampai Razin 4,5 bulan je... lepas tu campur. Sekarang bf lagi tapi malam-malam time nak tido je la. Sedih ar jugak tapi nak wat camne cos susu aku tak berapa meriah ditambah pula dengan jadual kerja tak menentu, takde masa nak pam. Orang yang dapat bf anak sampai 2 tahun tu memang hebat!

Sama juga jika anda tidak memakaikan lampin kain untuk bayi, jangan perlekehkan orang bercd.

Alhamdulillah, start bercd time dekat-dekat nak abis pantang sampai sekarang Razin dah 8 bulan, aku masih setia bercd. Cloth diapers adalah terapi bagiku.

Cloth diapers adalah menjimatkan dan menyelamatkan alam sekitar. Tahukah anda yang lampin pakai buang mengambil masa ratusan tahun untuk diuraikan? Kebanyakan landfill (tempat pembuangan sampah) di dunia ni dipenuhi dengan lampin pakai buang yang tak terurai. INI FAKTA.

Sehelai lampin kain moden beserta 2 microfiber inserts boleh didapati dalam harga RM20+ bergantung kepada jenama. Yang lagi murah pun ada time promosi so sekarang ni dah untung sangat-sangat kalau melabur pada lampin kain. Tak rugi ape pun...

Aku tak paham bila ada orang kata, "Ko banyak duit, bolehla nak bercd ni".

Err... sebab aku tak banyak duit la aku bercd. Ape terbalik plak ni?

Ooo mungkin beliau maksudkan 'modal' yang kena keluar ketika nak start bercd... tapi, pelaburan tu memang perlu la... Beli banyak-banyak dapat murah ape...

"Takde masa nak basuh-basuh ni... Malas aku...". Ramai gile full time working mothers yang berCD. Ok je... even aku sendiri pun, time dah malam baru dapat tackle cd-cd kotor tak berbilas yang babysitter (adik aku sendiri) longgokkan dalam wetbag. Biase je..

Tapi tu ar... bab MALAS ni memang takleh nak buat ape ar... huhu

Yang penting, TIADA SAMPAH disposable diapers (DD) dah dalam rumah ni.

Aku ada mention kat entry ni yang nak pakaikan Razin DD di Beruas masa cuti raya haji aritu.

Well... guess what? Aku still bawak segala cd-cd dia and tetap pakaikan dia cd... Lagipun sebab dah lama pakai lampin kain, macam tak best lak bila pakaikan DD. So, still pakai lampin kain gak le.. hehe

Anyway... aku nak membebel banyak lagi kat sini tapi Pn Deena dah UP entry yang lebih kurang kt blog dia... points aku lebih kurang jer... hehehe

Apa-apa pun, I'm glad I know about cloth diapers since I was pregnant dulu... Sampai sekarang anak dah 8 bulan, I have around 40 pieces of cloth diapers in my stash. Haha... macam tak sangka... Dulu masa mula-mula bercd terkejut bagak bila tau ade mommies yang berpuluh-puluh keping cd dalam stash. Yela, sehelai dah berapa ringgit kan... banyak tol duit nak beli... tapi sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Aku dah boleh tak cuci lampin selama 3 hari dah. Sebab stash dah banyak... Ape taknya, siap jual cd lagi kan?? Mane yang comel aku tibai, mane tak banyak nyer... Muahahahahaha...

**Sape nak beli cd murah-murah, meh PM aku kat Facebook meh... :P <---iklan jangan tak iklan

Ape-ape pun, benda ni menjimatkan tak kira la ko beli cd sampai rm90 sekeping pun. Aku nyer cd paling mahal adalah jenama Blueberry. Ada seketul je. Ntah bila nak beli lagi yang brand tu... Insya Allah... tahan lama and boleh diturunkan ke adik-adik Razin :P

So point aku di sini, jangan condemn orang yang bf baby or cloth diapered her baby.
Nowadays, natural parenting is IN. Kesedaran tu dah datang kepada new parents... Babywearing, breastfeeding and cloth diapering... Eventho I do have a stroller (I sell Quinny strollers!), I have a baby carrier (SSC) and ring sling too... Oh, Moby wrap aku dah jual. :P

So, learn about it first before nak judge or tuduh-tuduh orang k...

Rerajin, aku review mana-mana cd yang best bagi ku. :P



Salam....




alhamdulIllah...

9 comments:

deena awanis said...

hehe..ana letak link kita lah pulakk..malu i..

tapi memang geram pun ngan orang yg suka condemn orang ni..macam lah kita mintak duit dia..

Ryehanna said...

ala xpe ar leh promote ur blog sekali.. ekekeke...

tp mmg i agree sgt2 with ur entry. pns hati dgn org2 cmtu

ily♥ said...

salam...sgt agree with your points.. either psl bf or cd-ing.. on bf, alhamdulillah still fully bf my baby. entering 5 mnths now. mudah2an rezeki baby murah smpai 2 yrs. amin. ade jgk dgr a few negative words. tp, as long as i have a very strong pillar of support, which is my hubby and nearest family, i would never get hurt by those mean nasty words, insyaAllah. sape yg intentionally x bf anak, tak payah la throw bad demoralized words kat org yg bf. for those yg dpt fully bf anak pun, shouldn't kutuk org yg x bf anak. SUSU IBU is the best. tp, bhgian masing2, rezeki masing2. maybe die x bf anak for some reason yg x dpt dielakkan. i bet sume pun nak yg terbaik utk anak masing2 kan.

sy br berjinak2 dgn cd. belum byk collection lg. tp so far so good. wlupun keje kan, MALAS or RAJIN je. Alhamdulillah hubby pun support gune cd and die pun da terer da pakaikan cd kt baby without having to be told.

all the best with your business. nak jenguk2 jgk la..tambah collection cd lg.. =P

Ryehanna said...

hehehehe...

Thanks for ur support, dear.. silalah sila cuci mata... i jual cd murah2 je hehehe

Nizam Ijam said...

bagus entry nie :)

Ryehanna said...

Thanks!

amal said...

huuuu... ana, i'm in dilemma now.. bukan dilemma ape, cumanya sekarang kan dah tak bergaji. so0o risaunye kalo takleh fully cd baby nanti.. skang collection ada 18 cds je. rasa2nya awal2 kena selang seli dd jugakla kot. huuu wish me luck ye!

Ryehanna said...

actually ana rase 18cds tu pun cukup...tp kena basuh hari2.. hehehehe...sbb pnh bc kt mcdp ke ktne tah ade mommy tu rotate dengan 15 keping cd je.. xpe xpe.. beli lampin biase tu byk2 leh jd soaker pakai ngan cover.. newborn shud be ok la pakai flat ngan cover

rAtu saLju™ said...

salam...

its been a while since aku x tepek ape2 komen kat ko..

btw,4 ur info,ko mummy antara yg aku respek,berusaha bercd dan bf..x ramai yang nak buat..

tapi aku percaya,kata2 ko dlm belog ni bagi semangat kepada mummy2 kat luar sana..

hopefully,1 day nti pon aku leh contohi semnagt ggih ko ni.insyallah,aminn. :)