Tuesday, November 1, 2011

Sebab tarikh cantik...

bismIllah...



Sebab tarikh hari ni 1.11.11 maka, aku nak jugak UP satu entry untuk blog kesayanganku ni.

Diam tak diam, dah 7 tahun lebih aku berblogging. First 3 years di friendster, balance di blog ni. Huhu...

Macam-macam ku lalui.

Dari bujang sampai dah beranak sorang. Semua ada kat blog ni.

Harapnye, banyak bagi info kepada orang daripada melaghakan. huhuhu...

Ada yang kata sekarang tak ramai orang berblogging or berblogwalking dengan beria sejak adanya Facebook dan Twitter. Ye ke??

Bagi aku FB dan Twitter sama penting... tetap takleh kalau tak menulis di blog. hehe...

Tentang Twitter yang aku paling suka adalah info dan pertanyaan cepat dijawab. Berita pun cepat tersebar di Twitter dari mana-mana medium (pendapat aku la).

Last month, aku tweet pasal 'Ensiklopedia Solat'. Aku tanya ada sesapa nak beli since harga yang aku dapat murah. Dalam RM80 je. And ada orang respon. And she bought it!

Then aku rasa macam... waaa... bagus kan twitter ni. Dapat jugak kongsi sesuatu yang baik. Buku ilmiah tu. Kalau aku mati nanti, ada gak la pahala royalti sebab promotekan buku tu pada dia.

Facebook pun bagus juga. Lebih kurang macam Twitter gak le... but for me, FB kebanyakan untuk keep in touch ngan kawan-kawan lama... And baru-baru ni (sejak ada Mama Panda), dah jadi medium untuk aku promote bisnes. Alhamdulillah... :)

Cakap tentang bisnes, hari ni aku lega sangat-sangat cos first delivery dari supplier Maxi Cosi dah selamat dihantar. Hopefully Yanie dapat la Maxi Cosi Opal dia by this week. Kata nak pakai balik raya haji kan... hehehe... And yang Cabriofix on the way to me. Fuhh.. lega gilaaaaa.. bukan ape, jenuh nak mengejar dateline and supplier cos diorang pun busy. Aku ni plak bizz kecik-kecik je, so kena banyak bersabar laaa... huhu

Cloth diapers pun ramai jugak yang dah start nak cuba. Ok la... aku tak paksa. Kalau minat, silalah cuba beberapa helai dulu... Kalau rasa takleh nak handle, takpe la... Jangan beli sebab trend and rasa tak up to date bila tak try (promo Lunatots macam nak gila kat majalah Pa & Ma kannn), tak best laaa... Tapi kalau dah minat, insya Allah... ok la... tak terasa beban pun cuci kencing dan berak anak ni. Excited lagi ada. Percaya la cakap den. hehehe... that's why ape-ape benda kena ada minat dan dorongan... :)

Lupa lak nak catat, kelmarin adalah FIRST TIME suamiku cuci/bilas lampin Razin yang kena poo. Hahahaha... terkejut aku. Yela, Diyana balik Beruas last Saturday... aku lak kerja balik lepas abis Family Day. So petang tu bila balik umah hubby gitau Razin poo, aku tanya la "Mana cd dia? Abang basuh ke?". And he replied, "Yela, dah basuh dah". Basuh=bilas actually. hahaha... rasa kelakar pula. Sebab hubby TAK PERNAH langsung cuci or bilas cd Razin yang kena poo. Kalau kena pee pun, bila aku mintak tolong baru buat. Kalo tak, takde la...

My babysitter, Diyana memang takde la nak cuci-cuci cd kena poo ni... Yang kena pee pun dia tak bilas, bertuah la nak bilas yang kena taik. hehehehe... tapi takpe, I don't mind. Tu memang kerja aku pun... See? Kalau babysitter tak nak cuci, biar la dia humban cd-cd kotor tu semua dalam wetbag. Kita balik kerja nanti cuci/bilas ler... :)

Ok. Enuff about cloth diapers.

Sekarang ni aku sangat-sangatla rasa kekurangan cos aku tak belajar Prinsip Perakaunan masa belajo dulu. Mama Panda nyer accounts macam hape je... Masa mula2 dulu ok, tersusun... tapi sekarang bila macam-macam aku bawak masuk store, aku sendiri dah pening. Ngan installment plan lagi, orang tangguh bayar nye... fuhhh gile... pening pala otak aku.

Nasib baik la next week aku cuti seminggu. Haaa time ni raya haji kan... aku nak ambil masa sikit untuk kemaskini accounts. Ape yang patut...

Update tentang Mama Panda sikit...

- Pre-order Tommee Tippe dan Baby Bjorn serta Agoo Leghuggers sedang dibuka. Dapat gaji bulan 11 nak submit order kat supplier. Harga memang berbaloi-baloi... Rugi tak join. So sila lah LIKE page Mama Panda Store kat FB yer... hehe

- Sape-sape rasa nak beli stroller Quinny, Maxi Cosi dan Peg Perego, ada promo free postage. Sila refer Mamapanda.com untuk check harga. Sampai hujung bulan ni jer... dengan syarat, full payment la.. takde hutang-hutang... hehehe... Bayar deposit 50% masa nak place order, then bayar full balance when I'm about to post the item to you. ;)


That's it, I guess...

Post kali ni maleh nak mengeluh hal kerja... bab tu di next entry. Babai...


P/s: Macam dah lama tak update blog Razin...


alhamdulIllah...

5 comments:

asna cute said...

Mendoakan biz mamapanda terus maju!. :)) amin

amal said...

peh 7 thn dah blogging? dasyat! hehe.. blogging mmg best. cuma bila dah takde idea tu macam maleh je nak menaip..

alhamdulillah, bisnes dah makin kencang :) wishing u all the best. nnt ada masa kita tlg promo kat blog eh ehehee

oh, tq kenalkan cd pada saya ehe.. excited jugak nak pakaikan to baby nanti

Ryehanna said...

To Asna Cute: Wah... thanks, asna... mintak2 makin maju la... almaklum, bizz kecik2 je... :P


To Amal: Ha ah. Sejak 2005. Sejak kenal blog di friendster. hehe... ala, menulis pun biase2 je...

Bisnes kencang? haha...xdela kencang mana...tp alhamdulillah, bole la setakat biase2 je. haaa dipersilakan la promote kat blog. hehe

wan habibah said...

semoga terus maju

Ryehanna said...

Thanks dear.. :)