Thursday, December 15, 2011

Cloth diapering challenges

bismIllah...


Dah berapa bulan bercd? Roughly let say dekat-dekat time Razin abis pantang… since Razin 2 months la katakan… Wah, dah 7 bulan gitu… huhu

Apakah masalah-masalah yang aku selalu hadapi bila bercd?

Okey, mari kita senaraikan:

Firstly, leaking. Leaking atau bocor ni selalu terjadi time Razin tidur dalam buaian. Memang lojik la since dia tido lama dalam buaian and air kencing tu mengikut graviti kan. So selalu la jugak belakang/pinggang Razin basah kena air kencing cos bocor. Uhuhuh…

Solution? Tukar jela baju and lampin dia. Don’t worry, lampin boleh BASUH. =)

Selain dari itu, kalau aku nak tidurkan Razin lama-lama dalam buaian, aku akan pakaikan cd jenis fitted ataupun cd yang diletak 2 inserts. Biarla bulky sikit pun cos dia nak tido je bukan nak merayap/merangkak mane pun… And yes, memang tak bocor kalau buat camni. =)

I can no longer use GroVia (be it AI2 or AIO) kalau untuk pakai lama (3 jam) cos for sure it’ll leak!! My son is now a heavy wetter (since he turns 8 months). Nak let go GroVia sayang, so ape solution aku? Well, aku akan letak booster bila pakaikan Razin GroVia… Kalau letak zorb or tambah insert microfiber underneath GroVia’s soaker, baru ok… hihi

Secondly, poo smell still lingers even if the diaper is white and look very clean.

Hidungku memang sensitif and aku memang akan check cd-cd time nak sidai whether ada bau pee/poo lagi ke… Bau pee memang takde and so far aku takde masalah cd bau hancing, tapi bau poo memang aku selalu encounter.

Aku berdepan masalah ni time mula-mula bercd lagi… and it still happens sometimes. Geram gak ar…

Tapi bila fikirkan niat aku bercd, aku ok la.. ala biase la a little hiccups here and then kan…

My solutions? Well, for cd yang kena poo, aku akan make sure ianya direndam dengan air bersabun lepas bilas. Macam mana nak hilangkan bau poo dari melekat pada cd? Memang ada caranya… tapi aku yang kekadang skip cos nak cepat huhu… Calitkan sedikit detergen pada tempat yang kena poo tu (ala, macam iklan Dynamo tu)… Then rendam jela ngan air bersabun selama beberapa jam. Ini yang kekadang aku tak buat :P. And make sure tukar air selalu kalau nak rendam sampai 2, 3 hari (nak tunggu laundry days or kebizian melanda). Ni pun kekadang aku skip. Rendam 3 hari tapi tukar air 2 kali je…. Things like that la. Ala, nama lagi human… Full time working lak tu kan… Masa tu kurang ada sikit. =P

Tapi it definitely works ok! Memang hilang bau poo… Time laundry day, humban semua cd-cd tu dalam mesin basuh. Settle. Puas hati sesangat kalau cd-cd yang dibasuh berbau segar dan bersih =)

Thirdly, lampin lambat kering. Hahaha…ni biase la kalau time musim hujan. Especially kalau yang material bamboo (Bamboolite fitted punye inserts!). Cd fitted memang lambat kering cos ianya berlapis-lapis.


Razin wearing Bum Genius Artis Series cloth diaper in Jet Setter


Solutions? BELI CD BANYAK-BANYAK!!! Build up your cloth diapers stash! Muahahahahaha…

Sape mau berjinak-jinak dengan cd? Meh beli dengan aku meh… aku ada special discount for beginners… (mau clearkan stok pun yer jugak) Tapi pastikan anda punye kecekalan tinggi! Takmo la kalau dah bercd then decide tak nak teruskan. Tak best ler… huhu

K thanks bai.

p/s: Go green, y’all! Aku sekarang dah jatuh cinta dengan cloth pad pulak. Pasni memang tak pakai dispo pad dah le. ngeh ngeh


p/p/s: Dah tak kerja pasni kan so silalah berjimat dengan semaksimum mungkin!! Menyumbang pada pemeliharaan alam sekitar juga… Kill 2 birds with 1 stone bak kata omputeh. Eheheheh…


Salam hijau…




alhamdulIllah

4 comments:

amal said...

huuu banyak jugak tu masalahnya. tapi sume tu common problems and ada solution kan.

Ryehanna said...

biase la... ni la cabaran-cabarannye... tp ada solutions, dont worry ;)

deena awanis said...

ana guna wet pail method ey??
kitorang lg suka dry pail method..=)

Ryehana said...

kdg2 wet pail... kdg2 dry pail... tp kalau POO mmg wajib wet pail. huhu