Sunday, June 24, 2012

Scootababy baby carrier review

bismIllah...


Yeah, finally managed to find some time to update on Scootababy review.

Scootababy is a unique carrier since it only has one shoulder support. Ala-ala macam ring sling cuma bezanya ada support kat pinggang. Maka, bahu  dan pinggang takde la sakit kalau baby berat cos the weight is distributed evenly on your waist too.

Aku dah lama berkenan nak beli Scootababy ni... akhirnya berjaya jugak. Aku pilih design bawah ni cos design yang aku nak (29 Palms) dah takde stock.

Scootababy - Kapaia

Scootababy in a nut shell:
- Suitable for 5 months to 40 lbs. --- AKU KURANG SETUJU. Nanti aku citer

- No frills, no loops, nothing complicated, this is a truly top-functioning carrier which carries your baby in a Natural position which allows face to face contact with your child.m --- SANGAT SETUJU

- Even weight distribution over the shoulder, back and waist, so you can carry your heavier baby or toddler for longer. Supportive fleece shoulder which won't impede movement and a wide padded waist belt. --- SETUJU

- Easy to use - Only adjust the first time you put it on, every time after that is simply a snap on and snap off, and if you do need to adjust you can do it with one hand! --- SETUJU

- Adjustable for both a smaller frame and a bigger frame (good for both mums and dads). --- SANGAT SETUJU

- Folds compactly for storage on the go, comes with a convenient nylon drawstring bag. ---SANGAT SETUJU

- Quality sturdy materials - 100% cotton shell, Taupe Twill and Camouflage rip-stop.  Brown microfiber Lining and Ploartec Fleece Shoulder.

- Patent pending design, made in the USA.
In real life.
Memang made in US. So berbeza la ngan Ergo and Boba cos Ergo and Boba tu US brand but made via mass production in china, taiwan and india.


Video cara pakai:



Ok, ni aku punyer review plak:
Walaupun kat description tu kata leh pakai dari baby 5 months until 40 pounds (around 18 kg), sebenarnye baby lagi kecik dr 5 months pun bole. Aku try letak baby kawanku yang berumur 4 bulan ok jer dok dalam Scootababy. Best gilerrr cos dia ringan! haha...
TAPI!!
Leh pakai sampai 18kg? Well well well... kalau larat la. Bagi aku, tak sesuai kot. Patah pinggang weh!
Sebab kalau aku carry Razin yang beratnye 12 kg dalam Scootababy, memang takleh lama-lama. Max one hour je kot. eh tak... 40 minutes je kot. Sakit pinggang especially kalau berjalan banyak. So, walaupun dia kata leh pakai sampai 40 pounds, sebenarnya bagi aku TAK. Kecuali lah you have great back support and KUAT. Aku pakai jenjalan kat pasar di Cameron Highland last few weeks memang rasa macam nak dislocate je pinggang. Hahaha...
 
Aku dah try babywearing a 4 months old and a 7 months old baby dalam Scootababy ni. They are weightless in it! Memang syok ar bawak cos berat Haris, 4 months was around 5-6kg. And Dhia, 7 months was 7.5 kg ke... gitulah lebih kurang berat diorang. Memang best cos tak berat and diorang pun sedap je lentok ke dada kita hehe....

 Me and hubby wearing Razin in Scootababy.
Aku suka cos senang nak pakai and Razin dapat tengok depan jugak.

Adjust strap kat depan tu (dalam gambar dengan hubby, Razin pegang kain untuk tarik-tarik tu)

 And also adjust the strap kat belakang ni untuk ketatkan...



 So easy even an eleven year old can do it!


Kesimpulannya:

PRO
- Senang nak pakai
- Tak panas
- Cara hip carry yang paling mudah
- Baby boleh tengok depan dengan cara gendongan paling natural (kan kalo takde baby carrier, kita dukung baby dari tepi kan?
- Sesuai untuk baby 3,4 bulan ke atas sehingga... selagi larat nak dukung! hehe...
- Body panel is quite long... I measured, and it's 18"! So memang sebenarnya sesuai until toddlerhood. Cuma aku yang tak larat nak dukung kalau dah 12 kg. -___-"
- Boleh jugak buat front carry and back carry. Tapi aku tak try-try pun back carry cos aku beli bukan nak pakai back carry... baik back carry dalam Ergo or Boba cos ade 2 shoulder straps kan, lagi secure. Tapi nak buat front carry memang ok! So this means it's for smaller or lighter baby la kot? Cos bila baby berat memang orang tak front carry sangat cos mengah... most people would do back carry instead.


CONS
- Since it's one shoulder, cam tak sesuai sangat untuk back carry.
- Tak sesuai untuk budak berat cos sakit pinggang. In my case, 12 kg pun takleh lelama dah. Pakai dalam rumah ok. Berjalan banyak-banyak and lama-lama definitely NO. Tak berapa nak balance jadinya.

Tu je kot.

All in all, I still used this for quick out and about activity. Macam nak basuh baju, sidai baju (yer, leh je dgn hip carry cos razin sibuk nak tengok kita buat ape), masak (hati-hati lah yer.. jangan time goreng benda meletup-letup bagi baby dekat dengan dapur. BAHAYA ok) pergi pasar ke ape ke... senang hip carry. 

Sesapa yang anak kecik lagi leh la beli. Especially those yang ada anak ramai. Yang besar leh guna ssc macam Ergo or Boba. Yang kecik try guna Scootababy. Serius best and confirm leh pakai lama-lama.

Last week kan aku pergi KL and stay kt Corus Hotel, so ade babywearing mommies datang ke hotel nak try out my carriers. From Ergo, Boba and Scootababy. Madame Googoo tak try cos her child was still so small (Madame Googoo tu aku custom made toddler size).

She already has Kanga XT, which she said is similar like my Madame Googoo except for the head support. And she loved my Scootababy! Siap cop nak beli kalau aku nak jual preloved... hehe...

Anyway, I hope this review helps to those yang nak tau Scootababy ni camne.

Mama Panda also sells Scootababy but we do not have ready stock. Accept pre-order sahaja and we give 10% discount. So dari RM420, you only pay RM378 *terms and conditions applied*. Do contact me if you would like to order or nak try dulu ke... 

Rasanya review ni dah cukup jujur dah. Silalah research betul-betul before pilih baby carrier yang sesuai dengan anda. Sesuai dengan your size or your hubby, sesuai dengan umur baby, sesuai dengan bajet (of cos) dan juga sesuai dengan kegunaan anda.

That's all for now.

Wassalam.

P/S: Mama Panda ade buat giveaway sempena FB Page kami dah cecah 1000 LIKEs. Jemput follow blog Mama Panda and join our giveaway! =D

Written By Ryehana
alhamdulIllah...

0 comments: