Monday, October 19, 2015

Review pam Spectra 9+

Bismillah...


Mm rajin plak aku mereview sekarang ni...

Well, I've been using Spectra 9+ for a few days now. Sejak Jumaat kot. And today is Monday. 

Caj full on Friday... 

Jumaat pam sekali. 
Sabtu pam sekali. 
Ahad pam sekali.
Isnin (today) pam 2x. And start harini bateri tinggal 1 bar (dari 3 bar).

Baca review dari orang lain pun ramai cakap bateri dia cepat kong berbanding Medela Freestyle hehe.. Tapi as long as rechargeable, oklah.

Memula try (adela 3-5minit), aku tak biase cos corong dia besar - 28mm okeh. Aku pakai Medela Freestyle corong 24mm sebelah, and sebelah lagi 27mm (ok dont ask me why the size is not the same for both! XD)

So bayangkan 28mm plak tetiba... Felt weird. Sakit gak sikit. 

Aku call supplier nak order 24mm punyer breastshield. Tapi orang yang jawab phone tu suruh aku try je dulu... So I did. (But I ordered the 24mm shield anyway!)

Well, turned out it was ok. Lelama dah biase ok jela. Takdela sakit sangat suction dia... Tapi of course tak selembut Medela. Still, oklah. Aku rate 8/10. Ni maybe aku bias cos aku sayang Medela FS aku hahaha... 

Sesapa yang rasa Medela tak cukup powerful, should try this one. Aku pakai Medela suction level 4 je tak ubah2. :D

Another point is; pam ni senyap! Tak kacau baby if pam sebelah baby... 


Ni gambar yang aku snap masa try Jumaat lepas... 

Spectra 9+ ni ade massage mode ala ala Medela jugak... Kalau Medela, automatic 2 minit pertama adalah massage mode utk prepare boobs to express milk. So takdela sakit bila tetib terus pam kan... I really like this feature. Cuma bezanya kat Spectra, u have to push the button for the massage/express mode.

If using Medela, the first 2 minutes adalah massage mode and habis je 2 minutes, terus automatic expressing the milk. Ni beza jela.. Kalau tak penah pakai Medela, abaikan. Pedulik hape.. Asalkan ade mode tu dah bagus dah.

So terpulang pada kita sendiri nak massage mode berapa lama... Rasa dah selesa and ade let down, bole lah tekan butang bertukar ke "Expression" mode. Ni aku maintain level 4 jugak macam bila pakai Medela Fs. It's the default level setting anyway.


1st time pam dapat dalam 6oz.

Sama je macam aku guna Medela Fs. Oklah... Not bad and takdela amik masa sangat to get used to it.

On the weekend aku pam sekali je.. Tu pun waktu pagi sahaja cos pepagi bangun tido memang engorge cos baby banyak tido dari nyusu malam.


Fuhh... Ni paling banyak pernah dapat kot. Dalam 11-12oz... Tapi ni jugak sebab lama tak pam... 

1st session was in the morning around 9am.

Pastu aku bantai pegi tengok wayang lepas Zohor and tak balik rumah (aku tak pam kat kedai cos malas nak angkut cooler bag), 2nd session was at 5.30pm. Tu yang banyak tu huhu...

Apa yang aku suka dengan Spectra ni ialah tak banyak parts nak basuh.

Kalau Medela Freestyle, kita ada:

- connecting part
- membrane
- back cap
- botol
- breast shield

Ok semua tu darab 2 if double pump. So ade 10 benda nak basuh and keringkan.


Spectra 9+ pulak ada:

- connecting part
- silicone valve
- botol

Tu jer! Darab 2 if double pumping = 6 parts only... Huahua

Ni sebab connecting part dengan breastshield adalah satu part. Jimat barang nak cuci. Bab ni aku suker sangat! =D



Yang aku tak suka:

- wide neck! Takleh pam terus masuk botol2 storage aku yang berlambak (cos Medela standard narrow neck, so of cos la banyak stock botol biase yang bukan wide neck. 

Still, takde masalah if pam ni adalah pam pertama anda. Nanti beli jelah botol wide neck.. Banyak je jual.


- Bateri cepat kong. Ok not really a problem for me cos aku bukan heavy user sangat pun. Sehari pam 2x je... Tapi utk those yang sehari pam 4x, rasanya bateri tahan sehari je kot... Contohnye: hari ni caj, esok kena caj lagi kot?

Tu je.

Conclusion, IT IS A GOOD, AFFORDABLE BREAST PUMP!

I like using it... Especially the parts where I don't have much parts to wash tu hehehe...


Ahhh tapi Medela still terbaik la bagi aku. Cuma harga dah merepek... Gile ah Medela Freestyle sekarang sampai RM2000 lebih dah.. Lepas less pun still 2k!

Mmm Maybe ade cheaper? Tapi aku prefer amik barang ori dari authorized distributor. Senang bab warranty etc ni... 

Well harga Medela Fs yang gile mahal tu jugak buat aku cari solution tolong ibu-ibu di luar sana utk mempunyai pam yang bagus dan mampu milik.

Dahle harga Medela Freestyle tu memang mahal dah, kalau bateri jahanam, nak beli bateri dia je dah RM400 (RP RM429 btw). hohoho.. jenuh

Spectra 9+ ni retails at RM920. After less, the price is around RM699 above depends on sale ke pakej ke... For me, it's a good bargain! Ade warranty jugak... Tu yang paling penting if beli barang letrik ni...

Yer Mama Panda memang nak jual pam Spectra after this. ;)

Sebelum jual kena la try dulu so senang nak bagi review hehehe.. So yeah here's my review yang sejujur-jujurnya.

Nantikan kutu breastpump Spectra in future.

Adios.

***Update:


Sape berminat nak join just PM Facebook Page Mama Panda Store (ade kat sidebar kanan blog ni)

Kat bawah ni disertakan sekali review dari customer ku di Manjung yang pinjam jap Spectra 9+ cos dia hantar Medela Freestyle dia untuk service.

By the way, customerku ni memang heavy user. A work-at-home-mom yang pam setiap 2,3 jam.
Before dia beli Medela Freestyle (beli di Mama Panda! :D), dia pakai Medela Swing.




Jangan lupa beli di www.mamapanda.com ;)



Alhamdulillah...

3 comments:

Chubby Hanna said...

Assalamualaikum, wah macam best lah.. nakkena kumpul duit ni. hehehe..

h said...

Assalamualaikum. Kite nak tanya kat mane boleh beli 24mm shield utk spectra 9+ ye?

Anonymous said...

any review on M1? mana best? M1 or 9+?