Monday, May 16, 2011

Cloth diaper: One Size Pocket

bismIllah...

Saje je nak up entry mengenal cloth diaper (CD) ni... cos I'm sure sesape yang tak nah jumpa/pegang mesti nak tau dengan lebih detail ape kebenda CD ni... Aku dulu pun camtu.. hehehe... So, borink-borink... update blog tentang CD lah.. :P

Bagi yang tak tau cloth diaper tu ape, secara asasnya ianya lampin (diaper/nappy). Diperbuat daripada kain (cloth) and boleh dicuci. Materialnyer macam-macam. Bahagian luar kena la ada material waterproof supaya kalau kencing or baby poo-poo takdela bocor. Yang penting, ianya boleh dicuci dan digunakan semula... Bezanya cloth diaper (CD) ni dengan lampin putih yang Mak kita pakai dulu (lampin putih=flat) ialah rupanya macam disposable diapers. But it's washable and reusable! :D

Contoh material pada CD Babyland...



One Size (OS) CD.

One Size bermaksud satu CD tu leh di'adjust' buttonnyer kepada saiz yang sesuai dengan baby dari saiz kecil sampai saiz besar. This is what I love about OS CDs. Dari baby kecik sampai baby dah besar still leh pakai lagi... And memang OS CDs sangat popular... :)



Senang kan? Butangkan je... hehehe...
Buat masa ni Razin pakai saiz 'S'



Pocket CD

Namanya Pocket CD cos kat bahagian dalam (inner) CD tu ada pocket! hehehe...
Pocket pada CD tu adalah tempat untuk masukkan 'insert' iaitu sehelai kain yang selalunya diperbuat dari material yang 'absorbent' or menyerap untuk menyerap cecair (air kencing) supaya baby tak basah. Selalunya insert ni dijahit berlapis-lapis... material common untuk insert adalah microfiber... tu insert yang biasa and paling murah la tu...


Siap untuk disimpan dalam drawer.
Time melipat kain selalu excited nak masukkan insert dalam cd.. tah ape2.. haha




Ni rupa Razin pakai CD Babyland. hehe


For those yang plan nak berCD, leh mula beli sikit-sikit.
Babyland adalah antara yang paling murah... Same jela ngan Sunnybaby dan Rainbow. Average dalam RM25 per piece (kalau jumpa orang jual CD Babyland lebih dari RM29, rentikan la.. cari le kedai lain). Tapi CD Babyland yang ku beli di atas adalah secara borong sebanyak 8 keping... So sekeping CD dalam harga RM21 camtu. They were the 1st batch of CDs that I bought. :)

Aku ni pun baru nak berjinak-jinak dengan CD... hopefully dah lama-lama nanti leh full time CDing.

Towards a greener earth (disposable diapers contribute to landfill sites!) and saving money, insya Allah. :)

Salam.


alhamdulIllah...

11 comments:

mommie yuyu said...

yuyu dh lama tgu org buat entry psl CD ni..yuyu pun nk pakaikan baby cd jgk nnt.tp belum start beli lagi, sbb nk tgu baby lahir dulu..

babyland ok eh?ok jgk tu.rege pun berpatutan..

Ryehanna said...

Babyland ni ok je.. ana suke je pakai.. hehehe...and mmg murah je (antara yg paling murah)

p/s: Ana buat entry ni mmg utk Yuyu bace pn cos aritu ada suh buat entry ttg cd kan? heheheh

Mamamya said...

alhamdulillah suka sgt2 bila baca n3 sbb baru plan nak start guna CD's nxt month....tp yg sya nak beli ni brand 'sweet dolly' harga RM42 utk 2 insert...mahal x yer? maklumlah x der pengalaman lagi ni....

klu di tgk pada rupa bentuk yg razin guna ni mcm sama jer.....

p.s:blh share x kat mana blh beli yg sama mcm razin guna ni....

Ryehanna said...

yg razin pakai ni mmg saya order straight dari China. hehehe... kat laman web DHgate.com...

rm42 tu seketul cd+2 insert ke? mahal ler kak... lg satu, xnah dgr lak brand sweet dolly.. :P

beli jer brand sunbaby, sunnybaby,rainbow or babyland cos mmg ramai org pakai brand ni and harga pn tak mahal.

sy xingt saya beli babyland tu dpt 2 insert utk sekeping cd ke x.. tp mmg ada extra insert la bila beli byk2 tu.

Tak pun kalau akak nak beli cd yang bg 2 inserts, beli cd Autumnz (saya ada beli 3 ketul). Harga tak sampai Rm40 kak.. beli kat peekaboo.my utk cd autumnz..

kalau utk cd murah2, leh usya kat blogshop Puan Sakinah di http://bummiakids.com/cloth-diaper

:)

Mr PenyuBiru said...

nak tanya, kalau pakai CD ni, kalau baby buang air besar camne?

Ryehanna said...

basuh ar.... hahahaha...

mcm lampin dulu2 tu, kalo berak, tukar la.. yang kotor tu kena la basuh. hihi

Mr PenyuBiru said...

aduh! nak basuh tu yg leceh tu.

Ryehanna said...

sbb tu ramai org lbh prefer pakai disposable diapers.. hehehe...

tp aku xmampu la beli DD banyak2 stp bulan.. tu yg pakai lampin je udah. :P

[DnaZz] said...

rjinnya ana review psl cd.
nk taw lbh byk info psl cd?
ada kt http://dnazzshoppe.blogspot.com

Ryehanna said...

promote jgn x promote. hihihi

[DnaZz] said...

hahahah :)