Friday, February 25, 2011

Kena rajin memasak la pasni

bismIllah...


Ah Seng called last Wednesday... Gitau yang dia nak datang pasang kabinet on Thursday morning. Masalahnye takde orang kat umah la plak cos aku and hubby kerja. Adikku yang teman aku aritu dah balik Beruas dah. So bincang punyer bincang, hubby leh balik awal... dalam kul 2 dia ada kat umah. So ok la..

I told Ah Seng to come around 2pm... Mula-mula dia kata takleh siap la cos start lambat, then bila aku cakap, "Ala.. kalau tak siap, you datang lagi hari Jumaat... kalau you nak buat next week, duit pun you dapat lambat la cos husband I pergi sailing seminggu Ahad ni"

Agaknye dia takut payment lambat, so petang semalam dia settlekan kabinet sume... hehehehe...

So let's see the progress...

Mr Chubby Cheeks yang bertambah-tambah chubby sekarang ni.
Haha...
Tengah inspect apa yang patut sementara tunggu Ah Seng datang.



K, barang-barang dah sampai...



Lembaga berbaju merah yang blur tu Ah Seng.
Almost done... kejap je diorang pasang...
Time ni diorang gitau nak pergi break jap...



That's it.
Dah siap.
Di bahagian kanan tu hubby tengah tolak fridge untuk letak kat tepi tu



:)


Well, remember this?
(refer below)




Sekarang tidak lagi!
Hehehehe...
Ok. Masih semak cos tak alih barang-barang and kemas lagi...
Abaikan mesin basuh dekat sinki tu...
Bakal dialih ke luar rumah (bahagian belakang) lepas grill settle and awning dipasang...


Oh... lega sangat-sangat cos kabinet dapur dah settle. Bolehlah memulakan proses memunggah stor dan susun pinggan mangkuk serta hadiah-hadiah kahwin (yang kebanyakannye set gelas -___-") ke dalam kabinet. Setor bawah tangga tu sampai dah crammed gile aku tengok. So that's our project this weekend!

Yang tak settle lagi adalah bab grill....

Bengang oke... bayar deposit RM2.5K since 3 minggu lepas (or is it a month ago?) tapi haram berpasang lagi...

Nasib baik semalam diorang dah hantar grill sikit lepas hubby buat lawatan mengejut ke kedai mereka (cos call tak dapat-dapat and kata nak pasang tapi tak datang-datang pun).

Beza kan bisnes orang Melayu ngan orang cina? Padahal kitorang upah Ah Seng tu SELEPAS book+bayar deposit grills. K, malas nak sentuh bab tu. Paham-paham sendiri jelah ek...

So semalam diorang hantar dah grill sikit... then janji nak bawak selebihnye arini. Pas Jumaat hari ni diorang akan pasang...

Grill untuk sliding door je yang baru dihantar semalam.


Oh, terlihat gambar Encik Nouvo dalam pic di atas, teringat peristiwa malam tadi...

Semalam gomen kan gaji, tapi hubby tak pergi check pun gaji dia siang tu... So malam nak kuar la check gaji and dinner kat luar (dapur baru tu nanti-nanti la aku rasmi. HAHA)

Try start kete Kancil yang dihantar oleh Nini dari Beruas kelmarin tapi bila nak drive je, enjin mampos. Dahle takleh nak pasang aircond cos nanti lagi la lembab keta tu, so berpeluh-peluh la nak start Kancil... Dah panaskan enjin tu as instructed by Nini... Tapi takkan la nak panas sampai sejam? Enjin bergegar macam ape toksah cite la... serius keta tu memang dah teruk gile... (Mak beli 2ndhand pada tahun 2003 kalau tak silap... lame gile dah)

Maka... lastnye, kami naik Encik Nouvo je. Bayangkanlah aku ni... 9 months pregnant membonceng Nouvo?? Aku rasa kalau orang tengok dari belakang mesti tak nampak hubby... betapa besarnye aku. Wakakakaka...

Dah lame gile aku tak membonceng motor ok... Paling-paling pun aku yang bawak... bukan dok belakang... beromantika di atas motor memalam buta la plak... huhuh! (tapi aku memang suka naik motor... berangin je... heheh)

Well, Sang Kancil...
Tunggu tuan ko datang sini la baru ko bergerak ek...
Tak reti la kami nak drive kamu...
Warga emas yang delicate!

Nak je aku minta Mak ganti Cik City ngan Vios baru dia..
Tapi menjerit la dia nanti.. Haha..

That's all for now.

Salam.


alhamdulIllah...

8 comments:

Fatehah A. said...

waaa cantik la kabinet baru tu. smart gila

.Dila Yusof. said...

aahh!!sukaa la cabinet tu!!design nampak moden je :)

bardboo said...

cantiknya kabinet tu...jeles2..huhu..


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

deena awanis said...

cantiknye kitchen..

Ryehanna said...

To All: Thanks... pasni kena la rajin masak... kalau x, buat kena perli ngan husband je... huhuhuhu

Annaster said...

sgt cantik kamu punya kitchen kabinet...

fawwaznuha said...

salam..nak nyibok juga..
bestnye ada kitchen yg cantek..rumah sendiri pula..bertuah2..teringat pengalaman keje di Boustead Lumut..keluar dari pengkalan or g Giant mesti usha rumah2 yang cantek2..

Anonymous said...

Salam dear sis... boley x share dgn sy contact number Mr.Ah seng yg buat kabinet dapur ni??

Soalan ikhlas dr,
Salasiah sepiaad
0134803386
salzul1990@gmail.com
Dr seri manjung, perak