Wednesday, September 7, 2011

Of being sick and hubby's taking care of Razin


bismIllah...


Dah 2 hari aku mc. Isnin dan Selasa.

Isnin sebab cirit-birit... ni kes hari Sabtu nyer pasal. Masa pergi jumpa Abah kat Negeri Sembilan (oh.. jumpa mak tiri juga) ada hidang kopi barley SmartHerbs. Aku pun minum la... Alih-alih cirit-birit tak renti-renti sejak subuh Ahad sampai la ke Isnin.

Orang lain just 2,3 kali je ke jamban tapi aku?? Dalam sehari lebih 10 kali tau! Pedih bontot asyik berak je. Gile... Dehydrated sangat2. Razin lak just kentut-kentut je (still breastfeeding). tapi dia bantai berak gak masa kat umah Mak Yang malam Sabtu tu. Nasibaik sekali je. huhu

Pergi klinik Dr Saadiah amik mc and ubat cirit-birit pada pagi Isnin. Hubby masih cuti until Rabu so dia temankan. Kitorang tak amik lagi Diyana sebab hubby cuti kan... so biar hubby jaga baby. ;)

Makan ubat, ok la.. takdela cirit-birit dah. Lega... tapi nak ke malam, aku kena selsema pulakkkk...

Tak demam, tapi sakit tekak and selsema melampau. Meleleh je hidung. Tekak tak yah cakapla... nak telan air liur pun takleh. Perghhh perit gak le dugaan aku. Banyak benar dosa aku yer... asyik sakit je.. huhu... ape-ape pun, alhamdulillah...

Sempat masuk ofis semalam check ape yang patut tapi memang takleh lame-lame la... kepala berat, hidung menitik-nitik air, tekak pun macam kertas pasir... Dahle ade delivery ke Ipoh. Matiiii nak drive! So I told Ganesh I couldn't drive for long (nak drive apenye kalo mata and hidung berair2?). Nasibaik hubby cuti lagi so dia ber'part time' pickup Ganesh kat Ipoh.

Aku lak? Kena ar amik MC lagi...

Jumpa Dr Saadiah lagi. Senyum je doktor tu tengok aku hahaha... tapi memang betul aku sakit pun. Sekali check, rupanya tengkak aku dah bengkak dah. huhu... Nasibaik la tak jangkit ngan Razin. (Razin pun aku angkut ke klinik. Itu la bagusnya ada carseat :D)

Dapat lagi MC and ubat-ubatan yang perlu dimakan.

Alhamdulillah hari ni dah ok sikit walaupun kepala masih sakit. Yang penting, tekak tak bengkak lagi so dapat la aku membaham banyak sikit (kalo tak, nak makan pun susah).

Hubby lak, sepanjang aku tak berapa sihat and ke ofis ni, dia yang jaga Razin.

Cuak gak untuk biar dia jaga sebab Diyana tak ada...tapi since Isnin aritu aku dah ajar dia mandikan, pakaikan cd, cam ok la... Arini aku balik dari ofis tengok Razin dah siap mandi, minum susu and sedang tidur dalam buaian. Fuhhh legaaaa...


Since nak raya dulu (or earlier? ntah xperasan), Razin dah mula isap ibu kaki.
Orang tua kata nak adik?
Ahh.. mitos je tu! hehehe



Bukan ape, suami aku ni tak pernah langsung mandikan Razin sebelum ni. Tukarkan pampers pun adala sekali... tu pun masa aku dalam pantang kot? Pakai disposable diapers, bukan cd.

Tapi semalam, kat umah, masa Razin yak-yak dalam cd, aku suruh hubby tukarkan cos nak makan (Hubby belanje Secret Recipe tapi tapau cos Razin yak-yak kat situ hahahaha). Nasib baik ok. Saje je aku menaya dia. hihihi...tapi ok la kan... aku suh tukarkan cd baru je... tak suruh cuci cd pun. Kalau suruh cuci cd penuh poo tu confirm dia reject punye. huh..

Arini lunch hubby nak masak sup. Tak tau sup ape. Bedal jelah.

Aku lak tengah ketensionan sebab susu tak ada pagi tadi. Sian Razin jaga dari Subuh nak nyusu tak kenyang-kenyang... boleh ke susu tetiba takde???

Tapi... let's think positive.

Susu ada. Kurang je kot sebab aku tak berapa sihat.

Yeah... that must be it.
Mmmm cayang Razin!
Want to keep breastfeeding you until you're 2 years, baby...
(picture taken in Pahang masa Raya aritu)

Oklah.

That's all for now.

Salam.


alhamdulIllah...

3 comments:

[DnaZz] said...

rifqi pon dah isap jari kaki.tiap kali dia nk masukkan kaki dlm mulut, terus iza cakap..no3x..betul tu, mitos jer kan?mmg bby nak masuk 6 bulan peelnya macam tu kot..huhuhu

amal said...

alahai.. seksa jugak tu sakit. rajin2 makan ubat ye :) get well soon!

Ryehanna said...

To Dnazz: Kan?? rasenya mmg umur cmni baby suke isap ibu jari kaki... hehehehe


To Amal: tau xpe....nasibaik dh ok dah. huhu